Κλοπή καλωδίων από την Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης
«Μόνο με τη φυσική ακεραιότητα
των πανεπιστημιακών δομών είναι δυνατό
να διασφαλιστεί η ελεύθερη διακίνηση ιδεών»
Δηλώσεις του Δραμινού καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Θ. Κωνσταντινίδη
ΣΤΟ ΘΕΜΑ της κλοπής καλωδίων από το συγκρότημα της Πανεπιστημιούπολης στη Δραγάνα Αλεξανδρούπολης, αναφέρεται με δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο Δραμινός καθηγητής κ. Θ.Κ. Κωνσταντινίδης, Ειδικός Ιατρός Εργασίας και Περιβάλλοντος, Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΔΠΘ.
Η κλοπή καλωδίων έγινε το βράδυ της Δευτέρας 16 Σεπτεμβρίου και ο ίδιος αναφέρεται στις συνέπειες, το κόστος και τις παρεπόμενες αντιδράσεις που έχει μια τέτοια πράξη.
Όπως αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, «πρόκειται για μια κλοπή ενεργών ηλεκτροφόρων καλωδίων, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ και επομένως η αξία των μετάλλων μετά την παράνομη χύτευσή τους είναι αμφίβολο αν φθάνει τις 10.000 ευρώ».
Σημειώνει όμως στη συνέχεια ότι, «για το Πανεπιστήμιο, ωστόσο, αντιστοιχούσε στην αδυναμία λειτουργίας μέρους του Συγκροτήματος της Πανεπιστημιούπολης ΔΠΘ στη Δραγάνα (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ) για μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα, τόσο του εξοπλισμού (φυσικά και των ειδικών ψυγείων που διατηρούν ποικίλα είδη βιολογικού υλικού), όσο και της ερευνητικής παραγωγής (μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και όλου του μεταπτυχιακού και προπτυχιακού δυναμικού που είχε σε εξέλιξη ερευνητικά πρωτόκολλα)».
«Χειρουργική ακρίβεια»
Όπως εξηγεί ο ίδιος, η μέθοδος της κλοπής (με «χειρουργική» ακρίβεια) ήταν εξαιρετικά στοχευμένη και παραπέμπει σε προσχεδιασμένη δράση, αφού άλλωστε και προ τριμήνου περίπου συνέβη αντίστοιχο περιστατικό που έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος των Προκλινικών Εργαστηρίων του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων ήταν και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε ετοιμότητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.
«Βεβαίως η αντίδραση του Πανεπιστημίου ήταν άμεση με προσωπική πρωτοβουλία του Πρύτανη Καθηγητή κ. Φώτη Μάρη και την ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ, ώστε σε λιγότερο από 6 ώρες δόθηκε λύση και σε λίγες ημέρες επιτεύχθηκε η μόνιμη λύση του προβλήματος της ηλεκτροδότησης».
Στις δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντινίδης, σημειώνει ότι «αυτό που επιβάλλεται πλέον να απασχολήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι η επιτήρηση των χώρων της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στη Δραγάνα. Η Πρυτανεία του ΔΠΘ σχεδίασε αλλαγή του δόγματος επιτήρησης με τοποθέτηση πρόσθετου φυλακίου ασφάλειας σε κομβικό σημείο των εσωτερικών δρόμων της Πανεπιστημιούπολης, ώστε το πανεπιστημιακό προσωπικό και οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στους χώρους, που μπορεί να απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε ώρα (ημέρας και νύκτας) για να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι σε περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και σε βιολογικά δείγματα νοσηλευόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επιπροσθέτως υφίσταται και το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης για λόγους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς, θέμα που σχετίζεται σαφώς με την ίδια την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου.
Εκτός από την τοποθέτηση του πρόσθετου φυλακίου στην Πανεπιστημιούπολη είναι απαραίτητο να ζητηθούν οι σχετικές άδειες, ώστε να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση κάμερες, όχι για την παρακολούθηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά για τη διασφάλιση της φυσικής ακεραιότητας των πανεπιστημιακών δομών, πράγμα που διασφαλίζει εντέλει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».