Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος μιλάει στον «Π.Τ.»
Διαδικτυακά η βράβευση του κ. Μόσιαλου
από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου
Μόσιαλος στον «Π.Τ.»: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, γιατί το βραβείο δόθηκε από το Ίδρυμα που εδρεύει στη γενέτειρά μου και το εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί είναι και μια δική μου επανασύνδεση με τη Δράμα».
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΗΜΕΡΑ το βράδυ και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση βράβευσης του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE του Λονδίνου, Ηλία Μόσιαλου.
Όπως είναι γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου, αποφάσισε ομόφωνα το φετινό βραβείο να δοθεί στον κ. Ηλία Μόσιαλο, για την προσφορά του στο χώρο της υγείας, για την δουλειά του, αλλά βέβαια και ακόμα, ότι ο ίδιος έχει γεννηθεί στη Δράμα.
Αν και ο ίδιος δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει δια ζώσης στην εκδήλωση, καθώς τόσο η πανδημία, όσο και άλλοι λόγοι, καθιστούν αδύνατο τον ερχομό του στη Δράμα, μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» εκφράζει την ευχή ότι σύντομα θα μπορέσει να βρεθεί στη Δράμα.
Σε επικοινωνία που είχε χθες Τετάρτη η εφημερίδα μας με τον κ. Μόσιαλο ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο, μας εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη βράβευση, επισημαίνοντας: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, γιατί το βραβείο δόθηκε από το Ίδρυμα που εδρεύει στη γενέτειρά μου και το εκτιμώ ιδιαίτερα, γιατί είναι και μια δική μου επανασύνδεση με τη Δράμα».
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ. Μόσιαλος γεννήθηκε στη Δράμα και μετά από λίγο η οικογένειά του μετακόμισε στα Τρίκαλα, καθώς ο πατέρας του ήταν καθηγητής σε Γυμνάσιο της Δράμας εκείνη την εποχή.
Ο κ. Μόσιαλος είναι από τους πρώτους που εντόπισαν και είδαν την πανδημία του κορωνοϊού να πλησιάζει απειλητικά και όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας, «σήμερα βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι, γιατί τώρα πλέον έχουμε τα εμβόλια», επισημαίνοντας ότι «τα εμβόλια είναι η λύση και το ερώτημα πλέον είναι, ποιο θα είναι το ποσοστό των συμπατριωτών μας που θα κάνουν το εμβόλιο. Όσο περισσότεροι, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τον σκόπελο της πανδημίας ανώδυνα. Όσο πιο μικρός ο αριθμός, τόσο πιο επώδυνη η έξοδος».
Επίσης, στη συνέντευξή του στον «Πρωινό Τύπο», ο κ. Μόσιαλος κάνει αναφορά στο Σύστημα της Πολιτικής Υγείας, η οποία στην Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται πολύ πίσω, αναφέρεται αναλυτικά στην πρότασή του για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», ενώ κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων Σώματος, η οποία δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν τυχαίνει ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην Ελλάδα.
Όλα αυτά όμως με λεπτομέρειες της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξή του, στην έντυπη έκδοση του «Πρωινού Τύπου» το ερχόμενο Σάββατο 30 Οκτωβρίου.