Μπάζα από τη ΔΕΥΑΔ και
τη ΔΕΔΑ σε οικόπεδο εντός
του αστικού ιστού της πόλης
► Ιδιοκτησία του Δήμου το οικόπεδο στη γωνία των Οδών Φιλίππου – Κεφαλληνίας
► Δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Γεωργιάδη
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ των μπαζών σε οικόπεδο επί την οδών Φιλίππου και Κεφαλληνίας, ασχοληθήκαμε με σχετικό δημοσίευμα στον «Π.Τ.» το περασμένο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο, το οποίο τα τελευταία χρόνια δέχεται συνεχώς μπάζα από διάφορες εργασίες του Δήμου, αλλά απ’ ότι φαίνεται και από τις εργασίες της ΔΕΔΑ.
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι, δεν είναι το μοναδικό οικόπεδο εντός του αστικού ιστού της πόλης, το οποίο δέχεται μπάζα από διάφορες εργασίες που γίνονται από έργα στην πόλη της Δράμας.
Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η ενδεδειγμένη τακτική, γιατί η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη, ενώ τέτοιοι χώροι που ανήκουν στο Δήμο Δράμας, θα μπορούσαν κάποια στιγμή να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης οχημάτων λύνοντας έτσι καταστάσεις, ή ακόμα και σε μικρά πάρκα με πράσινο.
Όσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο οικόπεδο επί των οδών Φιλίππου και Κεφαλληνίας, οι πληροφορίες του «Π.Τ.» λένε ότι αυτό ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Δράμας, το οποίο έχει καταργηθεί μετά από σχετική νομοθεσία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες μεταφοράς του στην κυριότητα του Δήμου Δράμας.
Γεωργιάδης: Αναζήτηση σταθερού σημείου στο Δήμο για μπάζα
Αναζητώντας να δούμε τι συμβαίνει τελικά, μάθαμε ότι τα μπάζα στο συγκεκριμένο οικόπεδο, προέρχονται από διάφορα έργα της ΔΕΥΑ Δράμας, για τα οποία μιλάει στον «Π.Τ.» ο αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Γιάννης Γεωργιάδης.
Ερωτώμενος για το οικόπεδο αυτό, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχεται ότι «δεν είναι το μόνο οικόπεδο, αλλά πρέπει να πω ότι, όλα αυτά τα χρόνια εκεί υπήρχαν 40 φορτηγά μπάζα. Απ’ όταν αναλάβαμε, το οικόπεδο αυτό το καθαρίσαμε και αυτή την ώρα είμαστε σε αναζήτηση μιας μόνιμης κατάστασης σε κάποιο σημείο στο Δήμο, ώστε να έχουμε μια απόθεση των μπαζών, κάτι που ακόμα δεν το έχουμε βρει».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «χρησιμοποιούμε το οικόπεδο αυτό για προσωρινή εναπόθεση και από εκεί στη συνέχεια τα πετάμε κατευθείαν. Τα περισσότερα όμως που υπάρχουν εκεί, είναι καλά υλικά. Μπορεί αυτή την ώρα για παράδειγμα να έχει μισό φορτηγό μπάζα, και να έχει άλλα 5 φορτηγά θραυστό υλικό, αμμοχάλικο, που είναι καλό υλικό και δεν είναι μπάζα».
Στην παρατήρησή μας ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο βρίσκεται μέσα στην πόλη και μάλιστα δεν είναι μόνο αυτό, το οποίο δέχεται μπάζα, ο κ. Γεωργιάδης απαντάει: «Τους πρώτους που ενόχλησε, είναι εμένα και το δήμαρχο. Γι’ αυτό και όταν αναλάβαμε το καθαρίσαμε. Μέχρι όμως να βρούμε μια μόνιμη λύση, αναγκαζόμαστε και τ’ αφήνουμε εκεί προσωρινά και τα παίρνουμε. Και σ’ εμάς δεν αρέσει αυτή η κατάσταση».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «από τις αρχές που αναλάβαμε, είχαμε πετάξει τα μπάζα από τη Φιλίππου, τα μπάζα από το Εθνικό Στάδιο από την ανατολική και τη δυτική πλευρά τα οποία ήταν πολλά φορτηγά, έχουμε καθαρίσει μπάζα απέναντι από το Δημοτικό σχολείο του Αρκαδικού, από περιοχές στα Κουδούνια, στο Μαυρόβατο, από το Μυλοπόταμο, από την οδό Χίου και πολλά άλλα που για χρόνια μαζεύονταν σε διάφορα σημεία στην πόλη και τα έχουμε απομακρύνει».
Αναφερόμενος και πάλι στην οδό Φιλίππου, τονίζει ότι «αυτή την ώρα το 80% των μπαζών στη Φιλίππου, είναι καλό υλικό. Αλλά και ακόμα, όταν έχουμε μια βλάβη της ΔΕΥΑΔ βράδυ ή Κυριακή, τα πηγαίνουμε προσωρινά εκεί και όταν συγκεντρωθεί ένα φορτηγό τα παίρνουμε και τα πετάμε».
Ερωτώμενος για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ο ίδιος επισημαίνει ότι, «σκοπός και πρόθεσή μας, δεν είναι να μείνουν όλα αυτά εκεί. Αναζητούμε συγκεκριμένο χώρο που να έχει τις ανάλογες προϋποθέσεις ώστε να χρησιμοποιείται μόνιμα για την εναπόθεση μπαζών από διάφορα έργα».
Τονίζει ακόμα ότι «ορθώς διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ήταν μια περιοχή υπερβολικά βρώμικη για πολλά χρόνια. Πιστεύω ότι σύντομα θα δώσουμε μια μόνιμη λύση σ’ αυτή την κατάσταση για να σταματήσουμε να συζητάμε, για κάτι που δεν θα έπρεπε να συζητάμε. Εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό».
Το ζήτημα είναι, οικόπεδα όπως αυτά που ανήκουν στο Δήμο Δράμας, να ελευθερωθούν σύντομα και να μπορέσουν να μετατραπούν σε μικρούς χώρους πρασίνου, αλλά και χώρους στάθμευσης οχημάτων. Άλλωστε, τα πάρκα τσέπης και οι χώροι στάθμευσης, ήταν στο σχεδιασμό των προεκλογικών δεσμεύσεων της νέας δημοτικής αρχής.