Home > Πρώτο Θέμα > «Μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για εμάς, τα κρατούσαν όμως για τη Νότια Ελλάδα» Δηλώσεις δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

«Μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για εμάς, τα κρατούσαν όμως για τη Νότια Ελλάδα» Δηλώσεις δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδη στον «Π.Τ.»

«Μπορούσαν να κάνουν κάτι

παραπάνω για εμάς, τα κρατούσαν

όμως για τη Νότια Ελλάδα»

Νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα του κ. Ταμπουρίδη με τον υφυπ. ΥΕΘΑ για μετατροπή του στρατοπέδου σε εκπαιδευτική μονάδα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΗΔΗ ΣΤΟ χθεσινό του τεύχος, ο «Π.Τ.» είχε παρουσιάσει την απάντηση του υφυπ. Εθνικής Άμυνας που έδωσε στους φορείς της Δράμας, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή, όσο και απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη.

Αυτό που είπε ο υφυπ. Εθνικής Άμυνας είναι ότι, πρόκειται για γενικές αναδιαρθρώσεις του Στρατού και άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, ενώ σημείωσε ότι, «η Δράμα είναι στην προμετωπίδα της  εθνικής προσπάθειας έναντι της εξ ανατολών απειλής», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Καίριο θέμα όσον αφορά το ζήτημα με τα στρατόπεδα, είναι η απομάκρυνση του 518 Τ.Π. από το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, καθώς αυτό είχε μια σημαντική παρουσία στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας των φορέων, σημαντική παρουσία στη συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Κεφαλογιάννη, είχε και ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ταμπουρίδης, ο οποίος έκανε δηλώσεις στον «Π.Τ.».

Μάλιστα ο κ. Ταμπουρίδης, ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός στις δηλώσεις του, επισημαίνοντας: «Δεν μπορώ να πω ότι περιμένω πολλά. Δεν γίνεται, γιατί είναι μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση που κάνει ο στρατός, οπότε δεν θα λάβουν υπόψη τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό που είναι άκομψο απέναντι σ’ εμάς που ζούμε στην παραμεθόριο, είναι ότι μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω για εμάς, τα κρατούσαν όμως για τη Νότια Ελλάδα.

Καταλαβαίνουμε τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού, υπάρχουν όμως και δράσεις που κάνει ο Στρατός που δεν εξυπηρετούν επιχειρησιακές ανάγκες. Όπως είναι τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων, ή τα Κέντρα που περνάνε κάποιες ειδικότητες οι στρατεύσιμοι. Μπορούσαν αυτά να τα διαθέσουν ή να τα εγκαταστήσουν στην παραμεθόρια περιοχή όπως είναι το Κάτω Νευροκόπι».

Όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ταμπουρίδης, «τα είπαμε όλα αυτά στον υφυπουργό αλλά δεν μας είπε τίποτα. Το μόνο που είπαμε – και θα έχουμε συνάντηση μαζί του στα μέσα της επόμενης εβδομάδας – είναι να μιλήσουμε για μια πρόταση που του έκανα, για το στρατόπεδο που μένει ως εγκαταστάσεις, ώστε να έρχονται κάποιες ειδικότητες Εφέδρων στρατιωτών, όπως είναι οι υπαξιωματικοί, πολυβολητές και άλλες. Να είναι δηλαδή ένα στρατόπεδο όχι επιχειρησιακό, αλλά κατάρτισης κάποιων ειδικοτήτων».

Ο κ. Ταμπουρίδης σημείωσε ότι «φάνηκε να είναι θετικός σ’ αυτό και δήλωσε ότι μπορούμε να το συζητήσουμε. Προς το παρόν, η μετεγκατάσταση του στρατοπέδου από το Νευροκόπι συνεχίζεται αυτές τις μέρες, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι παλαιότερα το συγκεκριμένο στρατόπεδο είχε λειτουργήσει και ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων για ένα πολύ μικρό διάστημα».

Να σημειωθεί τέλος, ότι, αναφορικά με το ζήτημα των οδηγών ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Κ. Νευροκοπίου από μόνιμους στρατιωτικούς, αυτό έχει εξασφαλιστεί και δεν σταματάει.

Από τη συζήτηση στη Βουλή

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, ο «Π.Τ.» μετέφερε στη χθεσινή του έκδοση ορισμένα σημεία από τη συζήτηση στη Βουλή. Κατά την ερώτηση του βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κ. Νικολαΐδη, ο Δραμινός βουλευτής αναφέρθηκε στη σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε.  Δράμας τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, καθώς και στην κοινή ανακοίνωση όλων των φορέων που την υπέγραψαν.

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Νικολαΐδης, έκανε αναφορά και στο δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η περιοχή, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νευροκόπι λέγοντας ότι «η παρουσία του στρατοπέδου γεμίζει με ασφάλεια τους κατοίκους και κρατάει ψηλά το φρόνημά τους».

Αναφορικά με το στρατόπεδο, είπε ότι περίπου 30 οικογένειες στρατιωτικών με τα παιδιά τους θα φύγουν από το Νευροκόπι και θα μετακομίσουν στη Δράμα και αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Κατά τη δευτερολογία του ο υφ. Εθνικής Άμυνας κ. Κεφαλογιάννης, σημείωσε: «Προφανώς και συμμερίζομαι την αγωνία σας, ως βουλευτής περιφέρειας. Αλλά, πάνω από τους αριθμούς και πάνω από τους ανθρώπους, τουλάχιστον για εμάς και την παράταξή μας είναι η πατρίδα. Κι όταν μιλάμε για την Εθνική Άμυνα, ο όποιος προγραμματισμός, είναι για το συνολικό καλό της πατρίδας. Όταν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, κάτι μπορεί να ανοίξει, κάτι μπορεί να κλείσει. Νομίζω ότι υπάρχει μια κακώς εννοούμενη νοοτροπία διαχρονική, διακομματική, ότι η όποια τοπική ανάπτυξη περνάει μέσα από τα στρατόπεδα. Περνάει και από τα στρατόπεδα, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Μπορούν να υπάρξουν άλλες πολιτικές, που να στηρίξουν πολλαπλά μια κοινωνία. Αν όμως βάλουμε στη ζυγαριά το κομμάτι της Εθνικής Άμυνας και τις απειλές που είναι πολύ συγκεκριμένες, και ενδεχομένως να υπάρχει μια άλλη ενίσχυση στην πατρίδα μας που το έχει περισσότερο ανάγκη, προφανώς και εσείς ο ίδιος από την ίδια θέση το ίδιο θα αποδεχόσασταν».