Μύδροι από τους εργαστηριακούς
ιατρούς Δράμας κατά ΕΟΠΥΥ που
τους κρατάει το 70% των εσόδων τους
Προειδοποιούν με αποχές και αποχώρηση από το ΕΟΠΥΥ από 1/1/2022
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ κατέβηκαν χθες οι εργαστηριακοί ιατροί του Νομού Δράμας, με απαίτηση να σταματήσει το ζήτημα της επιστροφής του claw back και rebate, από το οποίο τελικά ο ΕΟΠΥΥ τους κρατάει το 70% στο σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων.
Για το λόγο αυτό, χθες το μεσημέρι, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου (Ι.Σ.) Δράμας, οι εργαστηριακοί ιατροί με επικεφαλής την πρόεδρό τους και γραμματέα του Ι.Σ. κα. Βασιλείου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας για το ζήτημα αυτό η κα. Βασιλείου, είπε ότι «ο λόγος αυτής της απεργίας, είναι ότι πλέον θέλουμε να αντιδράσουμε, γιατί οι αναγραφόμενες τιμές των εξετάσεων που βλέπουν οι ασφαλισμένοι στα παραπεμπτικά τους, είναι εντελώς πλασματικές και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ».
Όπως σημείωσε, «το κράτος δεσμεύει άδικα και καταχρηστικά το 70% των εσόδων μας. Τινάζει στον αέρα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και οδηγεί τα εργαστήρια σε αφανισμό. Είμαστε ο μόνος κλάδος πανελλαδικά, που αντί να επιδοτούμαστε εν καιρώ πανδημίας, καλούμαστε να επιστρέψουμε στο δημόσιο το 70% των εσόδων μας. Εκπτώσεις στο θέμα ποιότητος των εξετάσεών μας δεν κάνουμε».
Μήνυμα αποχής
Όπως είπε η ίδια, «το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς την κυβέρνηση είναι ότι, αν εμείς σαν ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί έχουμε οικονομικό κόστος, η κυβέρνηση δυστυχώς θα έχει πολιτικό κόστος, αν δεν αυξήσει τον προϋπολογισμό όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται μέσω ΕΟΠΥΥ.
Εμείς είμαστε διατεθειμένοι από 1 Νοεμβρίου να βγούμε στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούμε και να σταματήσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στους ασθενείς μας μέσω των ιατρών μας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Θα πρέπει επιτέλους να γίνει ένας έλεγχος και στη συνταγογράφηση, αλλά και να γίνει μια αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ και ένας εξορθολογισμός των δαπανών, τα χρήματα τα οποία δίνει το δημόσιο για να εκτελούνται εργαστηριακές εξετάσεις».
Ιατρική με εντέλλεσθε δεν γίνεται
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η ίδια σε άλλο σημείο, «ιατρική με εντέλλεσθε δεν γίνεται και ιατρική δεν ασκείται με περικοπές. Αυτή τη στιγμή, και πρέπει να το καταλάβει το Υπουργείο, δεν μπορεί να είναι δέσμιοι οι ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί σε μια κατάσταση υποκοστολογημένων εξετάσεων και χαμηλού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Θα μας βρουν μπροστά τους και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να περάσει όσον αφορά την ποιότητα των εξετάσεών μας».
‘Όπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, «θα αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε από τον ΕΟΠΥΥ και από 1 Ιαν. του 2022, πολλοί νομοί θα είναι εκτός του ΕΟΠΥΥ. Και αυτό δεν θα είναι ευθύνη δική μας, αλλά ευθύνη του κράτους, που επί εννιά ολόκληρα χρόνια, μας έχει δέσμιους σ’ αυτή την κατάσταση και μας επιτρέπει να δημιουργούμε χρέη προς το δημόσιο. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Να το λάβει υπόψη του ο κ. Πλεύρης, πρώτον γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ. προεκλογικά είχε δεσμευτεί το μέτρο αυτό να το καταργήσει αντ’ αυτού το μετέφερε μέχρι το 2025 και δεύτερον γιατί ως νομικός είχε αναλάβει υποθέσεις. Το θέμα το γνωρίζει πολύ καλά και η δικαιολογία του να ενημερωθεί για να μας απαντήσει πως θα λύσει το θέμα δεν ισχύει. Το γνωρίζει ως νομικός, έχει καταθέσει αγωγές στο κράτος για το θέμα του claw back και rebate και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση».
Ευαγγέλογλου: Εδώ και 9 χρόνια δεν πληρωνόμαστε
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε επίσης και η κα. Δέσποινα Ευαγγέλογλου, Μικροβιολόγος – Βιοπαθολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Ι.Σ. η οποία σημείωσε ότι «εδώ και 9 χρόνια δεν πληρωνόμαστε το σύνολο των δαπανών μας από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά μας γίνονται περικοπές που φτάνουν το 70% των δαπανών μας.
Εννιά χρόνια τώρα, το σύνολο των εργαστηριακών της χώρας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ανέχεται τη μείωση έως και 70% του συνόλου των ποσών που καταθέτει ο καθένας. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε μη βιώσιμοι. Γιατί παίρνοντας μόνο το 30% από αυτά, προσπαθούμε να πληρώσουμε τα πάγια, την εφορία, το προσωπικό μας και φυσικά τα αντιδραστήρια για να δουλέψουμε».
Καταλήγοντας η κα. Ευαγγέλογλου, σημείωσε: «Έχουμε κάνει πολύ υπομονή. Η ανοχή μας έχει τελειώσει και τα συντονιστικά μας όργανα δεν είναι αυτά που πρέπει να μας εκπροσωπούν. Γι’ αυτό είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση. Θεωρούν δεδομένο, ότι τα εργαστήρια θα εξυπηρετούν αυτή την κατάσταση. Γιατί μας δημιούργησαν ένα χρέος τόσα χρόνια και μας έχουν δεμένους να εξυπηρετούμε έναν οργανισμό που μας βάζει καθημερινά μέσα».
Να σημειωθεί τέλος ότι, ο πρόεδρος του Ι.Σ. κ. Γεωργιάδης, δήλωσε την απόλυτη στήριξη του Συλλόγου προς τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς, επισημαίνοντας για πρώτη φορά ότι πριν από μερικά χρόνια ο Ι.Σ. είχε βάλει πλαφόν πέντε ευρώ το ελάχιστο για οποιαδήποτε εξέταση.