Home > Πρώτο Θέμα >  Ν. Παζαΐτη: «Ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση»  Για την καταγωγή της από τη Δράμα μίλησε η Νατάσα Παζαΐτη

 Ν. Παζαΐτη: «Ο καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση»  Για την καταγωγή της από τη Δράμα μίλησε η Νατάσα Παζαΐτη

Σε εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας

 Ν. Παζαΐτη: «Ο καρκίνος

του μαστού

είναι γυναικεία υπόθεση»

 Για την καταγωγή της από τη Δράμα μίλησε η Νατάσα Παζαΐτη

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» και τις προηγούμενες ημέρες, ο Οκτώβριος, είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί από το 1985 ακόμα ως ο «Ροζ Οκτώβριος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, έχει ήδη διοργανώσει συναντήσεις για ενημέρωση προς τις γυναίκες της πόλης της Δράμας, αλλά και σε περιοχές της Χωριστής και του Κ. Νευροκοπίου.

Κλείνοντας τις εκδηλώσεις του «Ροζ Οκτωβρίου», ο Σύλλογος Καρκινοπαθών διοργάνωσε μια ακόμα εκδήλωση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 21 Οκτωβρίου, με κεντρική ομιλήτρια την κα. Νατάσα Παζαΐτη, Γενική Χειρουργό – Ειδική Χειρουργό Μαστού, Ειδική στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ενώ η αίθουσα του δημαρχείου ήταν κατάμεστη από κόσμο.

Δημητριάδου: «Ορθώσαμε ανάστημα, ενώσαμε τις δυνάμεις»

Τον κεντρικό χαιρετισμό έκανε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Άρτεμις Δημητριάδου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στους σκοπούς του συλλόγου και στον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη διευκόλυνση, εξυπηρέτηση, υποστήριξη, ενδυνάμωση, στήριξη των μελών μας».

Σημείωσε ιδιαίτερα επίσης η ίδια, ότι, «τα μέλη του Συλλόγου μας, τόλμησαν να αναμετρηθούν και να βγουν νικητές. Πραγματική απόδειξη είναι η παρουσία μας», επισημαίνοντας ότι,  «παλαιότερα ήμασταν λίγοι, γίναμε περισσότεροι και τώρα ολοένα και αυξανόμαστε, γιατί ορθώσαμε ανάστημα, ενώσαμε τις δυνάμεις, στηριχθήκαμε από γιατρούς του τόπου μας, όλων των ειδικοτήτων και φορέων της Δράμας, αγωνιστήκαμε, νικήσαμε τους φόβους μας, αγαπήσαμε τον εαυτό μας ξανά και προχωρήσαμε στη ζωή με ελπίδα και πίστη».

Όπως τόνισε η ίδια, «αποφασίσαμε να σπάσουμε τη σιωπή που συνοδεύει τον καρκίνο, προσπαθώντας να απαντήσουμε ταυτόχρονα στο μεγάλο ερώτημα: Γιατί ακόμη κι όταν υπάρχει η πληροφορία και η γνώση δεν προχωράμε στους απαιτούμενους ελέγχους και εξετάσεις που μπορούν να μας σώσουν, που μπορούν να σώσουν τη ζωή μας;»

Βασιλείου: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας…»

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία σημείωσε ότι, «όλοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τις εμπειρίες, τις μνήμες, τους φόβους μας, με μοναδικό σκοπό να στείλουμε ένα μήνυμα πίστης και ελπίδας, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή η νόσος που ονομάζεται καρκίνος όσο ύπουλη κι αν είναι, μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί».

Τόνισε μάλιστα η ίδια, ότι, «γι’ αυτούς τους ασθενείς ο καρκίνος δεν αφορά ένα μήνα από τη ζωή τους. Ο καρκίνος είναι η ίδια τους η ζωή, γιατί μέσα από αυτόν την αναθεωρήσανε, έμαθαν να την αγαπούν και να την εκτιμούν ως δεύτερη ευκαιρία. Γιατί η ζωή για αυτούς είναι θείο δώρο. Για όσους νοσούν ο καρκίνος του μαστού δεν επιλέγει ούτε μήνες ούτε ημερομηνίες. Για μας όμως τους γιατρούς είναι μια ασθένεια με πάνω από 7.000 νέες διαγνώσεις ετησίως στην Ελλάδα. Είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό. Ευτυχώς αν διαγνωστεί εγκαίρως αντιμετωπίζεται επιτυχώς σε ποσοστό που αγγίζει το 97% των περιπτώσεων».

Παζαΐτη: Η δραμινή καταγωγή της

Η έκπληξη από την Παζαΐτη όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία της, ήταν ότι η Δράμα είναι ο τόπος καταγωγής της. Όπως είπε, ο πατέρας της γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, και όπως εξήγησε «…κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων φυγαδεύτηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη».

Μάλιστα βαφτίστηκε στην Αγία Βαρβάρα, η οποία ήταν η προστάτιδά του για όλη του τη ζωή.  Η ίδια μάλιστα, πριν φτάσει στο δημαρχείο για την εκδήλωση, επισκέφθηκε το ναΐδριο της Αγίας Βαρβάρας.

Καθαρά γυναικεία υπόθεση

Αναφερόμενη κατά την κεντρική της ομιλία στον καρκίνο του μαστού, η κα. Παζαΐτη σημείωσε αρχικά ότι είναι πιο συχνά εμφανιζόμενος στις γυναίκες και αποτελεί ένα τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας στον σύγχρονο κόσμο.

Όπως είπε, «το 12,7% των γυναικών που γεννιούνται σήμερα θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από καρκίνο του μαστού. Είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση καθώς μόνο το 1% των ανδρών, γιατί αφορά και τους άνδρες, είναι υποψήφιοι να νοσήσουν».

Τόνισε μάλιστα, ότι, «ο κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου στον μαστό αυξάνεται προοδευτικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Ένα ποσοστό μεγαλύτερο όμως από 5% εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες» ενώ «η πιο κρίσιμη περίοδος είναι μεταξύ 40 και 70» και ότι «στη δεκαετία 50-59 ετών ο κίνδυνος φτάνει το 29%».

Η ίδια εξήγησε ότι «οι νεαρές γυναίκες που εμφανίζουν κι αυτές σε μικρότερο ποσοστό καρκίνο είναι ανυποψίαστες. Για αυτό και το αντιλαμβάνονται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο. Σε ένα ποσοστό γύρω στο 5% που μπορεί να φτάσει και στο 9%, ανάλογα με τη γεωγραφική περιφέρεια μιας χώρας, ο καρκίνος του μαστού που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία συνδέεται με κληρονομικές – γονιδιακές μεταλλάξεις».

«Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αυξάνεται σε συχνότητα και να φαντάζει απειλητικός, όμως ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως και η θνησιμότητα μειώνεται. Κι αυτό γιατί γίνεται η διάγνωση πια σε πολύ πρώιμο στάδιο», σημείωσε η ίδια.

Στη συνέχεια, η κα. Παζαΐτη αναφέρθηκε σε διάφορα στοιχεία σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν οι γυναίκες σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, ενώ μίλησε και για την αναγκαιότητα της πρόληψης.