Ο Ν. Βαγενάς στον «Π.Τ.» για η Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση
«Ιδιαίτερα σκληρή και τραγική
η δεύτερη βουλγαρική κατοχή στη Δράμα»
Ν. Βαγενάς: «Μέσα σε 40 χρόνια, η Δράμα δέχθηκε 3 βουλγαρικές κατοχές…»
Του Θανάση Πολυμένη
Ο κ. Νάσος Βαγενάς, ήταν ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα στην Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση για τη Δράμα και την περιοχή της, κύριο θέμα της οποίας ήταν η δεύτερη βουλγαρική κατοχή στην περιοχή.
Ο κ. Βαγενάς, Ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δράμα, είναι Φιλόλογος – όπως ο ίδιος αρέσκεται να λέει – και ταυτόχρονα συγγραφέας και κυρίως ένας σπουδαίος ποιητής με πλούσιο και σημαντικό έργο, ανακηρύχθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 16 Νοεμβρίου, επίτιμος δημότης της Δράμας. (Βλέπε για την έναρξη του ιστορικού συνεδρίου και το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας σήμερα).
Ο κ. Νάσος Βαγενάς, μίλησε επίσης στον «Πρωινό Τύπο», σχολιάζοντας το θέμα του συνεδρίου για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περίοχη, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μια συνάντηση για τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούσε μέρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 1916 – 1918».
Στην ερώτηση για την προσφορά των συνεδρίων για την ιστορία της Δράμας, ο κ. Βαγενάς απάντησε χαρακτηριστικά:
«Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοια συνέδρια, έστω για ιστορικά θέματα τοπικής εμβελείας. Γιατί, βασικά, είναι τα θέματα αυτά που καθορίζουν την υφή των μεγάλων και μεγαλύτερων γεγονότων. Αποτελούν ψηφίδες του συνολικού σχεδιασμού κρατών, εθνών και αυτοκρατοριών την εποχή εκείνη. Άρα, είναι πολύ σημαντικά και ιστοριογραφικά και για να γνωρίζουν και οι τοπικοί πληθυσμοί την ιστορία του και να επιτύχουν μεγαλύτερη αυτογνωσία».
«Τρεις βουλγαρικές κατοχής σε 40 χρόνια!»
Σχολιάζοντας επίσης την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ο κ. Βαγενάς τόνισε ιδιαίτερα ότι η δεύτερη βουλγαρική κατοχή, ήταν η πλέον τραγική απ’ όλες, τονίζοντας ιδιαίτερα:
«Είναι μια ιδιότυπη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (σ.σ. η Δράμα), κατά ότι, έχει, μέσα σε 40 χρόνια, δεχθεί τρεις βουλγαρικές κατοχές! Σπάνια έχει συμβεί αυτό σε άλλες χώρες και άλλες περιοχές.
Κατά τούτο, αποτελεί και ένα σημαντικό πεδίο ενδιαφέροντος για τους ιστορικούς τους ίδιους. Εγώ δεν είμαι ιστορικός, είμαι φιλόλογος και ίσως δεν είμαι ο καταλληλότερος να μιλήσει για τη βαθύτερη σημασία αυτού του συνεδρίου, στο βαθμό βέβαια που με ενδιαφέρει η ιστορία. Σας λέω πραγματικά, ίσως είναι και το σημαντικότερο συνέδριο που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη Δράμα και την περιοχή της.
Γιατί, η δεύτερη βουλγαρική κατοχή, ήταν ιδιαίτερα τραγική. Ακόμα περισσότερο κι από την τρίτη βουλγαρική κατοχή 1941-1944, τότε που έγιναν οι ομαδικές σφαγές. Τότε, (σ.σ. στη δεύτερη βουλγαρική κατοχή) δεν έγιναν ομαδικές σφαγές, υπήρχε όμως πείνα. Ο κόσμος πέθαινε από την πείνα. Είχε γίνει προσπάθεια εθνοκάθαρσης, αλλοίωσης του πληθυσμού και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν αυτή τη διετία, είναι θα έλεγε κανείς, τραγικά!» είπε κλείνοντας ο κ. Βαγενάς.