Home > Νέα > Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης της Βάσης Ετοιμότητας με έδρα στην Καβάλα Ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Να ανακληθεί η απόφαση κατάργησης της Βάσης Ετοιμότητας με έδρα στην Καβάλα Ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Ερώτηση Νικολαΐδη στη Βουλή

Να ανακληθεί η απόφαση

κατάργησης της Βάσης

Ετοιμότητας με έδρα στην Καβάλα

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Δράμας κ. Αν. Νικολαΐδης, σχετικά με την απόφαση της κατάργησης της Βάσης Ετοιμότητας και Επιφυλακής με έδρα στην Καβάλα.

Όπως είναι γνωστό, για τη Βάση Ετοιμότητας του ΕΚΑΒ, πριν από λίγο καιρό ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης είχε βγάλει σχετική ανακοίνωση, ότι τελικά αντί να δημιουργηθεί στην Καβάλα, θα γίνει στη Λήμνο, ενώ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει παρόμοια, παρά μόνο στο Βόλο.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Νικολαΐδης, «ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό στην κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σύμφωνα με την οποία καταργείται η Βάση Ετοιμότητας-Επιφυλακής με έδρα την Καβάλα, στο πλαίσιο των αναγκών του Εθνικού Σχεδίου Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Νικολαΐδης, ότι, «με τη συγκεκριμένη αλλαγή στον σχεδιασμό προκαλείται σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών για τα οποία απαιτείται άμεση διακομιδή στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς αυξάνεται δραματικά ο χρόνος αντιμετώπισης με τις όποιες συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της περιοχής».

Χαρακτηριστικά αναφέρει μάλιστα, ότι «η ως άνω απόφαση μεταφοράς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, συνιστά ουσιαστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκης και για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα, διασφαλίζοντας το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Μάλιστα, προκαλούνται πολλά ερωτηματικά από τη συγκεκριμένη απόφαση, δεδομένου ότι σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει Βάση Ετοιμότητας-Επιφυλακής, καθώς όλες έχουν μεταφερθεί στην Κεντρική, στη Νότια και στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ η πλησιέστερη στη Βόρεια Ελλάδα είναι η Βάση της Αγχιάλου στον Νομό Μαγνησίας».

Στην ερώτησή του τονίζει ακόμα ο Δραμινός βουλευτής τα εξής:

«Γίνεται ευκόλως αντιληπτό ότι η ως άνω διαμορφωθείσα κατάσταση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να παραμένει επιχειρησιακά ακάλυπτη και σε τεράστια απόσταση από την εγγύτερη Βάση Ετοιμότητας – Επιφυλακής, ενέχει σοβαρούς κινδύνους και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων της περιοχής, σε περίπτωση ανάγκης. Εξάλλου, πρόκειται για μια συνοριακή περιοχή της χώρας με πλήθος ορεινών και δυσπρόσιτων σημείων, με δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα σε χειμερινούς προορισμούς και με μεγάλο αριθμό κατοίκων στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης, οι οποίοι καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περίπτωση ανάγκης ειδικά σε περιπτώσεις προβλημάτων στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Βάσει του νέου σχεδιασμού πλήθος ακριτικών περιοχών βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση σε περίπτωση ανάγκης, γεγονός που εγείρει βάσιμες επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να διασωθεί η ζωή συμπολιτών μας που ενδεχομένως θα βρεθούν σε κίνδυνο, καθώς ακριβώς λόγω του χρόνου που θα απαιτηθεί για την αεροδιακομιδή, καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη διάσωση».

Ερωτάται τέλος ο αρμόδιος υπουργός «σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ούτως ώστε να εφαρμοστεί ο αρχικός σχεδιασμός και να ανακληθεί η απόφασης κατάργησης της Βάσης Ετοιμότητας – Επιφυλακής με έδρα την Καβάλα, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;»