Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»
Να προστατευτεί η ιστορική φυσιογνωμία
του παρεκκλησίου της Αγίας Βαρβάρας
Ηλιόπουλος: Να μην πραγματοποιηθούν οι κτιριακές παρεμβάσεις που ζήτησε ο Μητροπολίτης Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ θέμα – πρόταση, έθεσε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου, από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Ηλιόπουλο.
Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος, το θέμα αφορά την προστασία της ιστορικής φυσιογνωμίας του γνωστού παρεκκλησίου της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό μνημείο της νεώτερης ιστορίας της πόλης μας μέσα στο ιστορικό κέντρο.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «πριν από δέκα περίπου χρόνια έγινε απόπειρα αυθαίρετης θεμελίωσης βοηθητικού κτιρίου, περίπου 50 τ.μ. πίσω ακριβώς από το παρεκκλήσι της Άγιας Βαρβάρας, μέσα στο δημόσιο χώρο. Με παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών οι εργασίες διεκόπησαν και το σκάμμα της θεμελίωσης επιχώθηκε εκ νέου».
Όπως τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος, στις μέρες μας επιχειρείται όχι μόνο ανέγερση του ακυρωθέντος κτιρίου, αλλά επιπλέον κατασκευή στη νότια όψη του μνημείου και ανακατασκευή μεγαλύτερου ιερού.
Σύμφωνα μ’ αυτό, «για τη νόμιμη υλοποίηση του έργου, απαιτείται αλλαγή του σχεδίου της πόλης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, με επισπεύδουσα αρχή το Δήμο Δράμας», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και συνέχισε: «Μετά τη συνάντηση του Μητροπολίτη κ.κ Παύλου με τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων και αφού μας ενημέρωσε για τις προθέσεις του, οι επικεφαλής όλων των άλλων παρατάξεων, σε πλήρη αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη προστασίας και προβολής του μνημείου έσπευσαν να συναινέσουν στο εγχείρημα» ενώ ο κ. Ηλιόπουλος στη συνέχεια, εξέφρασε τη διαφωνία του επ’ αυτού, αναφέροντας τους λόγους:
[Η παράταξή μας διαφωνεί προβάλλοντας τους παρακάτω λόγους:
- Το παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί μνημείο της Δραμινής ιστορίας και της Ορθοδοξίας και οφείλουμε να το προστατεύσουμε.
- Οποιαδήποτε δόμηση στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο ταπεινώνει το μνημείο και μειώνει την συμβολική και ιστορική του αξία.
- Οποιαδήποτε αλλοίωση του περιτυπώματος του είτε με μεγέθυνση του ιερού είτε με προσθήκη στεγάστρου προσβάλλει την ιστορική του φυσιογνωμία.
- Ως παρεκκλήσι προσέφερε και προσφέρει περιορισμένη λειτουργική δυνατότητα και έτσι οφείλει να παραμείνει.
- Είναι αντιπαιδαγωγικό το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να αποπειράται να αλλάξει την νομοθεσία (σχέδιο πόλης) για να υλοποιήσει επιθυμίες από όπου κι αν προέρχονται.
- Αποτελεί εμβληματικό τοπόσημο της πόλης για το οποίο οι γηγενείς και όχι μόνο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και οφείλουμε να το σεβαστούμε.
Αν υπάρχει ανάγκη να στεγαστούν βοηθητικές υπηρεσίες υπάρχουν παραπλήσιες ιδιοκτησίες που μπορούν να αξιοποιηθούν.]
Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην συναινέσει σε αυτά τα σχέδια και αντίθετα να συμβάλλει για την αποκατάσταση του παρεκκλησιού στην πρωταρχική του μορφή, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι «το αστικό τοπίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αγαθό που οφείλουν να προστατεύουν οι αρμόδιοι φορείς».