Home > νέα > Νέα έξαρση Αφρικανικής Πανώλης στα αγριογούρουνα στην περιοχή της Δράμας -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/ντης της Κτηνιατρικής Δράμας κ. Παπαδούδης-

Νέα έξαρση Αφρικανικής Πανώλης στα αγριογούρουνα στην περιοχή της Δράμας -Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/ντης της Κτηνιατρικής Δράμας κ. Παπαδούδης-

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο δ/ντης της Κτηνιατρικής Δράμας κ. Παπαδούδης

Νέα έξαρση Αφρικανικής

Πανώλης στα αγριογούρουνα

στην περιοχή της Δράμας

► Πάνω από 20 τα νεκρά δείγμα από τις τελευταίες μέρες του 2024 μέχρι σήμερα

► Κανένα απολύτως πρόβλημα κινδύνου για τον άνθρωπο και ασφαλείς οι εκτροφές γουρουνιών

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΛΗΘΩΡΑ νέων κρουσμάτων από τα τέλη του 2024 και τις πρώτες μέρες του 2025, Αφρικανικής Πανώλης στους αγριόχοιρους έχουμε και πάλι στην περιοχή της Δράμας.

Αυτές τις μέρες, τα κρούσματα στους αγριόχοιρους στην περιοχή της Δράμας ξεπερνάνε ήδη τα 20 και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ήδη ξεκινήσει και λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα, ενώ αναμένεται να ενταθεί και το κυνήγι τους τις επόμενες ημέρες, στα σημεία των παρυφών των βουνών με τον κάμπο της Δράμας.

Αναλυτικότερα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δράμας κ. Παπαδούδης, σημειώνει ότι «έχουμε μια νέα έξαρση στην Αφρικανική Πανώλη των χοίρων και μέχρι στιγμής πλήττονται τα αγριογούρουνα».

Όπως επισημαίνει, «έχουμε ήδη αρκετούς θανάτους που μας έχουν δώσει θετικά δείγματα Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο έχει απλωθεί γεωγραφικά, επισημαίνει ότι «η περιοχή απλώνεται σε όλο τον ορεινό όγκο της Δράμας. Μέχρι το Παγονέρι και ανατολικά και μέχρι χαμηλά τη Σίψα, η περιοχή είναι γεμάτη με νεκρά αγριογούρουνα».

Ερωτώμενος σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΕ Δράμας, εξηγεί ότι, «από την στιγμή που έχουν βρεθεί κρούσματα, παίρνουμε συνεχώς δείγματα και πλέον ανέρχονται ήδη πάνω από 20 τα θετικά. Πλέον όλος ο Νομός Δράμας έχει αλλάξει καθεστώς και βρίσκεται στη Ζώνη 2, που σημαίνει ότι το νόσημα βρίσκεται στον πληθυσμό των αγριογούρουνων, όχι όμως σε συστηματικές εκτροφές. Αυτές μέχρι σήμερα είναι καθαρές και προστατεύονται από τους ιδιοκτήτες τους με μέτρα βιοασφάλειας».

Αναφορικά με τα μέτρα, ο κ. Παπαδούδης τονίζει ότι «σήμερα Πέμπτη, θα υπάρξει μια σύσκεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ) και το Δασαρχείο, ώστε να αποφασίσουμε για πιο εξειδικευμένα μέτρα».

Αυτό που χαρακτηριστικά τονίζει σε ερώτηση σχετικά με το κυνήγι του αγριογούρουνου, είναι ότι «το κυνήγι θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί κυρίως στην περιοχή των παρυφών των βουνών με τον κάμπο. Όσα αγριογούρουνα βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές, θα κυνηγηθούν και μάλιστα έντονα. Προς το Νέστο και μετά και παραπάνω, εμείς ως Κτηνιατρική Υπηρεσία, θα ζητήσουμε να υπάρξει απαγόρευση κυνηγιού, γιατί αυτές είναι και οι οδηγίες του Υπουργείου».

Όπως εξηγεί επίσης, «όπου βρίσκονται νεκρά αγριογούρουνα, μαζεύονται, γίνεται απολύμανση της περιοχής και ακολουθείται η καταστροφή τους. Όσα απ’ αυτά τα ζώα δεν μπορούν να παρθούν γιατί είναι σε χαράδρες ή άλλα δύσβατα σημεία, εκεί επεμβαίνει η φύση με άγρια ζώα όπως λύκοι και τσακάλια, τα οποία δεν προσβάλλονται από την ασθένεια».

Καταλήγοντας ο κ. Παπαδούδης, εξηγεί ότι δεν χρειάζεται απολύτως κανένας πανικός, καθώς η ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο με κανένα τρόπο, ενώ το κρέας των γουρουνιών από τις εκτροφές είναι καθαρό και δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ

Όπως πάντως ανακοινώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατόπιν επιβεβαίωσης εστιών Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ), που αφορούν νεκρούς αγριόχοιρους, που εντοπίστηκαν στα διοικητικά όρια των Δήμων Παρανεστίου και Δράμας, της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ενσωματώνονται στο Παράρτημα Ι του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 594/2023 και οριοθετούνται οι απαγορευμένες ζώνες Ι & ΙΙ στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Σερρών.

Εκτός από τις ήδη οριοθετηθείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, στην Απαγορευμένη Ζώνη Ι εντάσσονται περιοχές των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Σερρών.