Στο πλαίσιο των εργασιών του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή
Νέα ευρήματα στην περιοχή
του οικισμού του Καλαμπακίου
από την αρχαιολογική σκαπάνη
Σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλη η περιοχή της Δράμας είχε κοινωνική και οικονομική ζωή κατά την αρχαιότητα
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΕΡΑ ΑΠΟ την σημαντικότητα που παρουσιάζουν τα διάφορα έργα του φυσικού αερίου που γίνονται στην πόλη της Δράμας, αλλά και εκείνα της αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης σε διάφορα σημεία του Νομού Δράμας για την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αναδεικνύονται και σημαντικά ευρήματα.
Και αυτά τα ευρήματα εντοπίζονται στον τομέα της αρχαιολογίας, αλλά και της ανάδειξης αρχαιοτήτων στην περιοχή.
Από την εποχή των έργων του αγωγού φυσικού αερίου του TAP και μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία πλέον τοποθετούν την περιοχή της Δράμας, τόσο της σημερινής πόλης όσο και της υπαίθρου, σε πολύ σημαντικές ιστορικές περιόδους.
Τόσο από την εποχή των εργασιών για το πέρασμα του αγωγού φυσικού αερίου TAP κατά το 2017, όσο και σήμερα με το έργο εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας από τη ΔΕΔΑ, όσο και στα έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης, αλλά και του Δήμου Δοξάτου και σε λίγο καιρό και στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου, προηγείται πλέον πάντα η αρχαιολογική σκαπάνη.
Και όχι άδικα, μιας και ήδη έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά ιστορικά ευρήματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να έρθουν στο φως, χωρίς την αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας.
Αυτή την εποχή, σημαντικά έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης γίνονται στην περιοχή του Δήμου Δράμας και συγκεκριμένα λίγο έξω από το Καλαμπάκι. Οι εργασίες του δικτύου ύδρευσης γίνονται με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας και ήδη έχουν βρεθεί ορισμένα σημαντικά στοιχεία.
Στις αρχές Μαΐου, μιλώντας στον «Π.Τ.» η αν. διευθύντρια της ΕΦ.Α. Δράμας κα. Πουλιούδη, έλεγε ότι είχαν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες εκείνες, ώστε να γίνουν οι σχετικές προσλήψεις αρχαιολόγων και εργατών για μια σωστική στην περιοχή του οικισμού του Καλαμπακίου. Όπως είχε πει μάλιστα, εκεί έχει βρεθεί μια μεγάλη κτιριακή εγκατάσταση, η οποία μετά την σωστική που θα ακολουθήσει, θα την αναδείξει πλήρως.
Προς το παρόν πάντως μιας και τα έργα ύδρευσης προχωρούν στην περιοχή, έχουν βρεθεί διάφορα άλλα στοιχεία, για τα οποία ακόμα δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι ακριβώς έχει βρεθεί.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το σημερινό μας σημείωμα, τραβήχτηκε χθες το μεσημέρι και είναι από τα έργα του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή του Καλαμπακίου. Προς το παρόν, αυτό που φαίνεται μπορεί να είναι ένα τμήμα από κάποιο δρόμο ή ένα δάπεδο, αν και ακόμα δεν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και χρονικά πρέπει να τοποθετείται σε νεότερες εποχές.
Σημαντικά ευρήματα στην περιοχή
Χωρίς πάντως να προϊδεάσουμε για οτιδήποτε, αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι στην περιοχή του σημερινού Δήμου Δοξάτου έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά ευρήματα.
Να θυμίσουμε ότι, από την εποχή των εργασιών του αγωγού TAP το 2017, στην περιοχή του Καλαμώνα είχε βρεθεί ένα μεγάλο κτίριο, πιθανόν του Ελληνιστικών Χρόνων, του 2ου π.Χ. αιώνα. Μην ξεχνάμε ότι εκεί είμαστε ακόμα στα όρια της χώρας των Φιλίππων, όπου περιμένουμε να δούμε μεγάλα κτίσματα, όπως εργαστήρια, βίλες, αγροικίες, πλούσια σπίτια, που εντάσσονται στα όρια των ιδιοκτησιών και γαιοκτημόνων, που υπήρχαν τότε και πολύ περισσότερο στα Ρωμαϊκά χρόνια.
Επίσης, στην περιοχή του Καλαμπακίου, είχε βρεθεί ένας προϊστορικός οικισμός της πέμπτης χιλιετίας της εποχής του Χαλκού, από τη Νεολιθική Εποχή του Χαλκού. Εκεί οι ανασκαφικές τομές είναι μεγαλύτερες σε αριθμό. Και είχαν βρεθεί μάλιστα λείψανα αυτού του προϊστορικού οικισμού.
Ακόμα, στην περιοχή της Μαυρολεύκης και στην περιοχή του Φωτολίβους, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις νεκροταφείων των ιστορικών χρόνων. Οι ενδείξεις ξεκινούν από τον 6ο αιώνα π.Χ. και φτάνουν μέχρι και τον 13ο και 14ο αιώνα μ.Χ. Αν και δεν ξέρουμε ακόμα τι ευρήματα θα βρούμε εκεί γιατί ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει, σίγουρα όμως θα έχουμε ευρήματα Αρχαϊκών Κλασικών Χρόνων από τη μια και Βυζαντινών Χρόνων από την άλλη, όπου εδώ ήδη έχουμε πολλές ενδείξεις ωραιότατης εμφιαλωμένης βυζαντινής κεραμικής.
Στην πόλη της Δράμας
Να υπενθυμίσουμε ακόμα, ότι, σημαντικά ιστορικά στοιχεία έχουν βρεθεί από έργα του δικτύου φυσικού αερίου σε διάφορα σημεία στην πόλη της Δράμας. Πρώτα και καλύτερα τα ευρήματα στην οδό Δούκα Ζέρβα, όπου έχουμε ένα οικισμό, μια ρωμαϊκή οικία η οποία χρονολογείται κατά τα ελληνιστικά χρόνια του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και ακόμα και αργότερα κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, ως αποικία των Φιλίππων.
Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως στην οδό Γ. Παπανδρέου, όπου βρέθηκαν νομίσματα της εποχής που η Δράμα ήταν αποικία των Φιλίππων κατά την περίοδο των ρωμαϊκών χρόνων.
Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή είχε έντονη πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Βρέθηκαν ακόμα διάφορα πήλινα σκεύη, από τα οποία αναδεικνύεται ότι ήταν εισαγόμενα και μάλιστα με ψημένο πηλό, που επίσης αναδεικνύει ότι υπήρχε έντονη οικονομική ζωή.
Αρχαιολογικές έρευνες
Δυστυχώς, αν και τα τελευταία χρόνια, έρχονται στο φως πολλά τέτοια αρχαιολογικά ευρήματα, παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες αρχαιολογικών ανασκαφών.
Πολλά απ’ αυτά τα σημεία είναι εντός πόλεως Δράμας, όπως για παράδειγμα πολλά σημεία από τα Βυζαντινά Τείχη που βρέθηκαν στην οδό Βενιζέλου, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο να μπει η αρχαιολογική σκαπάνη και να προχωρήσει τις έρευνες.
Και ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, δεν υπάρχουν χρήματα, ώστε να ξεκινήσουν σωστικές αρχαιολογικές έρευνες. Πράγμα ιδιαίτερα σοβαρό, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται υπέρογκα κονδύλια και πολύχρονες έρευνες για να προχωρήσουν όλα αυτά.
Όπως και να έχει όμως, αυτό που αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα, είναι ότι η περιοχή της Δράμας έχει μια σταθερή πορεία κατοίκησης και ζωής, από την Προϊστορική Εποχή, την αρχαιότητα, τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους, το Βυζάντιο μέχρι και σήμερα. Μια περιοχή η οποία κατοικήθηκε και έχει αναπτύξει σημαντική κοινωνική και οικονομική ζωή.