Home > Πρώτο Θέμα > Νέο ξεκίνημα στη διαχείριση αποβλήτων στο Δήμο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Νέο ξεκίνημα στη διαχείριση αποβλήτων στο Δήμο Δράμας ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

Τον Σεπτέμβριο η σύμβαση για την κατασκευή της Μονάδας Βιοαποβλήτων

Νέο ξεκίνημα στη διαχείριση

αποβλήτων στο Δήμο Δράμας

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος

► Στόχος η επαναλειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

► Κατασκευή δύο στεγάστρων στο ΚΔΑΥ για τα ανακυκλώσιμα υλικά

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ αναδόχου για το έργο με τίτλο «Διαχείριση Αποβλήτων της Π.Ε. Δράμας», προχώρησε τις μέρες αυτές η ΔΙΑΑΜΑΘ, της οποίας πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, μέσω του οποίου ένας και μόνο ανάδοχος θα αναλάβει για τα επόμενα χρόνια, τη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης αποβλήτων της Δράμας, με στόχο να γίνει σωστότερη η διαχείριση τόσο των σύμμικτων απορριμμάτων, όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 11.610.368 ευρώ και με δικαιώματα προαίρεσης 25.195.536 ευρώ. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι, δικαιώματα προαίρεσης σημαίνει ότι, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΑΜΑΘ κρίνει ότι ο ανάδοχος κάνει σωστή δουλειά και διαχείριση, τότε ο Φορέας έχει το δικαίωμα να του ανανεώσει το χρόνο διαχείρισης του έργου και να συνεχίσει.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «αν ο ανάδοχος διαχειριστής κάνει καλά τη δουλειά του, τότε ο Φορέας μπορεί να επεκτείνει το χρόνο λειτουργίας με τον ίδιο, χωρίς να πάμε σε νέα δημοπράτηση του έργου διπλασιάζοντάς του το χρόνο. Και αυτό σημαίνει ότι έτσι μπορούμε να τον δεσμεύσουμε με τα σημερινά τιμολόγια για τα επόμενα χρόνια».

Η δημοπράτηση του έργου, αφορά στη συνολική διαχείριση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής (ΜΜΔ), καθώς και τη  λειτουργία και διαχείριση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας, του οποίου η λειτουργία έχει σταματήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Σε τι αφορά το έργο

Σύμφωνα με τη δημοπράτηση, αντικείμενο του έργου αποτελεί η επεξεργασία 37.655 τόνων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων (ΑΣΑ) ετησίως της ΠΕ Δράμας για έξι (6) έτη. Σημειώνεται, ότι όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή και ξεκινήσει η λειτουργία της ΜΕΑ Καβάλας, η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Δράμας θα σταματήσει να λειτουργεί.

Ο ανάδοχος θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία, οργάνωση και συντήρηση της εγκατάστασης. Στο πλαίσιο της σύμβασης θα διαθέσει το αναγκαίο προς τούτο προσωπικό και εξοπλισμό, ως αποκλειστικά υπεύθυνος για τη λειτουργία και συντήρηση των μονάδων κατά το διάστημα αυτό.

Η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΜΔΑ) Δράμας για έξι (6) έτη, περιλαμβάνει: α) Τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) για τη μεταφόρτωση σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) και υπολείμματος και β) το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Δράμας για τη διαλογή έως 5.000 τόνων αποβλήτων.

Τα υλικά αυτά μπορεί να είναι είτε χαρτί/χαρτόνι, είτε μπλε κάδος, είτε άλλα διακριτά ανακυκλώσιμα ρεύματα, είτε το χονδρόκοκκο κλάσμα που προκύπτει από την επεξεργασία των σύμμεικτων αποβλήτων στη ΜΜΔ Δράμας.

Όπως διευκρινίζεται επίσης, προτεραιότητα στη διαχείριση των υλικών στο ΚΔΑΥ δίνεται στο ρεύμα χαρτί-χαρτόνι, στον μπλε κάδο και στα λοιπά διακριτά ρεύματα και σε δευτερεύουσα φάση στα σύμμεικτα, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Φορέα.

Κατασκευή δύο υπόστεγων

Στο σύνολο της δημοπράτησης, περιλαμβάνεται και η κατασκευή δύο υπόστεγων στην περιοχή του ΚΔΑΥ αξίας 55.000 ευρώ. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, «πρέπει να ξέρετε ότι το ΚΔΑΥ δεν λειτουργεί εδώ και μεγάλο διάστημα, γιατί δεν φρόντισε κανένας, ούτε η ΔΙΑΑΜΑΘ, αλλά ούτε και ο δήμαρχος Δράμας τότε, να κατασκευάσουν ένα υπόστεγο, στο οποίο να φιλοξενούνται οι μπάλες των ανακυκλώσιμων υλικών. Έτσι όταν έβρεχε, όλα αυτά τα υλικά γινόντουσαν μια μάζα και αχρηστεύονταν και πετάγονταν στη χωματερή.  Έτσι στην προκήρυξη αυτή, βάζουμε και την κατασκευή δύο υπόστεγων των 55.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν ξεκινάμε και πάλι τη διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών στη Δράμα και δίνουμε δουλειά και σε 20 οικογένειες στη Δράμα».

Επισημαίνει ακόμα ο κ. Παπαδόπουλος ότι «η δημοπράτηση του έργου έχει να κάνει με την γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στη Δράμα και πρέπει να ξέρετε ότι, ο μπλε κάδος μέχρι σήμερα, δεν γίνεται διαλογή στη Δράμα, αλλά φεύγει στην Ξάνθη».

Τα απορρίμματα είναι πλούτος

Ερωτώμενος τι σημαίνει για τη Δράμα το νέο ξεκίνημα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων στο Δήμο Δράμας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νομού, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «το νέο ξεκίνημα για τη Δράμα, σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει να κάνει με ότι τα απορρίμματα, είναι ένα προϊόν, το οποίο αν το διαχειριστούμε σωστά, θα μετατραπεί σε πλούτο. Μπορούμε να έχουμε οφέλη ανταποδοτικά προς τους δημότες της Δράμας».

Τονίζει μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι, «όταν όμως εμείς δεν διαχειριζόμαστε όπως πρέπει τα απορρίμματα και φτάνουμε σήμερα ο πράσινος κάδος με τα σύμμεικτα να αγγίζει το 78%, ο μπλε κάδος της ανακύκλωσης να αγγίζει μετά βίας το 8% – 10% και έχουμε τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η ταφή να αγγίζει το πολύ το 10% και να φτάσουμε τη διαχείριση του μπλε κάδου στο 55%, όλα αυτά για μένα είναι ένα στοίχημα. Το οποίο προσπαθώ να το πετύχω και θα το πετύχω και ως πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και ως δήμαρχος Δράμας».

Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαπλοβλήτων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, στη διαδικασία της ολοκλήρωσης της σύμβασης, βρίσκεται το έργο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Δράμα. Το έργο είχε προκηρυχθεί, οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί με τον ανάδοχο, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να συνεχίσει το έργο, το οποίο για αρκετούς μήνες παρέμεινε ανενεργό.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως νέος πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ ο κ. Παπαδόπουλος, προχώρησε το ζήτημα με την αποχώρηση του πρώτου αναδόχου και πλέον ο δεύτερος ανάδοχος ετοιμάζεται να αναλάβει το έργο αυτό.

Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.» ο κ. Παπαδόπουλος, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με το νέο εργολάβο, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή της νέας Μονάδας, προϋπολογισμού λίγο περισσότερο από 2 εκ. ευρώ.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», το έργο αφορά στην επεξεργασία οργανικών απορριμμάτων (υπολείμματα φαγητού κυρίως), και την παραγωγή βιολογικού λιπάσματος. Για τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, θα πρέπει να εγκατασταθεί στην πόλη, στους Δήμους του Νομού Δράμας, ο καφέ κάδος.