Home > Πρώτο Θέμα > Νικήτρια η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης για το διαγωνισμό EUSO 2020 ►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Παζούλης υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Δράμας

Νικήτρια η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης για το διαγωνισμό EUSO 2020 ►Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Παζούλης υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Δράμας

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Παζούλης υπεύθυνος του Ε.Κ.Φ.Ε. Δράμας

Νικήτρια η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης

για το διαγωνισμό EUSO 2020

► Με επιτυχία ο πειραματικός διαγωνισμός μαθητών για Φυσική Χημεία και Βιολογία

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά μετά από μία και μοναδική φορά πριν από πολλά χρόνια, πραγματοποιήθηκε στη Δράμα μεταξύ μαθητών των Λυκείων του Νομού, ο διαγωνισμός EUSO 2020, με σκοπό τη συμμετοχή της νικήτριας ομάδας στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών.

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό πειραμάτων, ο οποίος γίνεται στα τρία μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας και στη Δράμα έγινε την περασμένη Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στο ΕΚΦΕ Δράμας.

Τι είναι όμως το ΕΚΦΕ Δράμας; Όπως διευκρινίζει ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών κ. Παναγιώτης Παζούλης μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», πρόκειται για μια παλαιά δομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, στην οποία πρόσφατα ανέλαβε υπεύθυνος ο ίδιος.

GEL PRosotsanis

Η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης που θα διαγωνιστεί στη συνέχεια στον πανελλήνιο διαγωνισμό πειραμάτων

τον Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη: Κωνσταντίνος Αβραάμ, Μιχαήλ Γιάντσιος και Απόστολος Καραμούδας

 

«Σκοπός του Εργαστηριακού Κέντρου, είναι η υποστήριξη των σχολείων για να κάνουν πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών. Άρα, είμαστε μια δομή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σκοπό έχει να υποστηρίξει τα σχολεία να κάνουν πειράματα», επισημαίνει ο κ. Παζούλης.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είναι και αυτός ο διαγωνισμός που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο EUSO 2020. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό πειραμάτων σε τρία μαθήματα: στη Φυσική, στη Χημεία. Ξεκινάει από επίπεδο Νομού όπως έγινε την περασμένη Κυριακή και η ομάδα που κέρδισε, θα διαγωνιστεί στη συνέχεια σε πανελλαδικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη και κατόπιν θα βγει μια ομάδα από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλη μία από τη Νότια Ελλάδα που θα αποτελέσουν την εθνική αποστολή για τον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός της Θεσσαλονίκης θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου.

Όπως είπε μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Παζούλης, η συμμετοχή των μαθητών ήταν πολύ καλή, καθώς είχαμε συμμετοχή 4 Λυκείων του Νομού Δράμας: το 1ο Λύκειο Δράμας, το 3ο Λύκειο Δράμας το 4ο Λύκειο Δράμας και το ΓΕΛ Προσοτσάνης. Συνολικά ήταν 24 μαθητές.

EUSO4

EUSO3

EUSO6

Οι μαθητές διαγωνίστηκαν στη Φυσική, στη Χημεία και στη Βιολογία και από την συνολική επίδοση βγήκε νικήτρια η ομάδα του ΓΕΛ Προσοτσάνης, η οποία θα εκπροσωπήσει το Νομό Δράμας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο.

Οι μαθητές του ΓΕΛ Προσοτσάνης είναι: Κωνσταντίνος Αβραάμ, Μιχαήλ Γιάντσιος και Απόστολος Καραμούδας.

Σε ερώτηση αν η συμμετοχή των μαθητών κρίνεται ικανοποιητική με την έννοια αν θα μπορούσαν να λάβουν μέρος ακόμα περισσότεροι μαθητές, ο κ. Παζούλης σημειώνει ότι «με δεδομένο ότι γίνεται για πρώτη φορά στη Δράμα, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ καλή», ενώ σημειώνει ότι ένας ίδιος διαγωνισμός είχε γίνει ξανά μια φορά, πριν από πολλά χρόνια.

Ερωτώμενος για το ζήτημα των γνώσεων των μαθητών που συμμετείχαν αν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ο κ. Παζούλης σημειώνει ότι, «οι ομάδες είχαν προετοιμαστεί από τα σχολεία τους πολύ καλά, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα με πολύ υψηλές επιδόσεις. Πέρα από τους πρώτους βέβαια και οι  υπόλοιπες ομάδες είχαν μια πολύ καλή επίδοση».

Η επιστημονική επιτροπή του τοπικού διαγωνισμού αποτελούνταν από τους εξής:

Παζούλης Παναγιώτης, Φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Δράμας.

Φαρμάκης Κωνσταντίνος, Φυσικό, Γυμνάσιο Καλαμπακίου.

Κώτσης Χρήστος, Βιολόγος, Λύκειο Δοξάτου.

Τσιφούτης Θεόδωρος, Χημικός, Μουσικό Σχολείο Δράμας.

Ησαΐας Ιωάννης, Γεωλόγος, 6ο Γυμνάσιο Δράμας.

Στις εργασίες της επιτροπής συμμετείχε και ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κ. Καράογλου Γεώργιος.

Οι πειραματικές δραστηριότητες που αποτέλεσαν την εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι οι παρακάτω:

Φυσική

  1. Μελέτη ευθύγραμμης κίνησης με ηλεκτρικό χρονομετρητή
  2. Μέτρηση δύναμης, Νόμος Hooke, υπολογισμός σταθεράς ελατηρίου
  3. Ηλεκτρικό κύκλωμα, μετρήσεις αντίστασης τάσης και έντασης ηλεκτρικού ρεύματος, πειραματική μελέτη του νόμου του Ohm.

Συσκευές – όργανα

Εργαστηριακό αμαξίδιο, ηλεκτρικός χρονομετρητής με χαρτοταινία, χρονόμετρο, υποδεκάμετρο, δυναμόμετρο, ζυγός, ελατήριο, μάζες 50g, βολτόμετρο, αμπερόμετρο, αντιστάτης, τροφοδοτικό DC.

Xημεία

  1. Υπολογισμός πυκνότητας υγρού σώματος.
  2. Παρασκευή υδατικού διαλύματος ορισμένου όγκου και ορισμένης συγκέντρωσης.
  3. Αραίωση διαλύματος.
  4. Μαγνητικός διαχωρισμός ετερογενούς μίγματος σκόνης σιδήρου-χλωριούχου νατρίου και υπολογισμός % w/w περιεκτικότητας του μίγματος.

Συσκευές—όργανα

ηλεκτρονικός ζυγός, υδροβολέας, ογκομετρικός κύλινδρος, ογκομετρική φιάλη, χωνί , διαχωρισμού, ποτήρι ζέσεως, γυάλινη ράβδος

Βιολογία

  1. Χρώση και μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων από το βολβό κρεμμυδιού (Allium cepa)
  2. Χρώση και μικροσκοπική παρατήρηση φυτικών κυττάρων από πατάτα (Solanum tuberosum)
  3. Σχεδιασμός παρατηρούμενων δειγμάτων και υπολογισμοί μεγεθύνσεων.
  4. Ταυτοποίηση άγνωστου έτοιμου δείγματος.

Συσκευές – όργανα

Μικροσκόπιο και όργανα μικροσκοπίας, Αντικειμενοφόρες πλάκες, Καλυπτρίδες, Σταγονόμετρο, Ανατομικές βελόνες, Ανατομικές λαβίδες με λεπτά άκρα, Ξυραφάκι ή νυστέρι, Υδροβολέας με απιονισμένο νερό, Διάλυμα κυανούν-μπλε του μεθυλενίου, Διάλυμα Lugol, Απορροφητικό χαρτί, Ύαλος ωρολογίου ή τρυβλίο petri, Ποτήρι ζέσης, Βολβός κρεμμυδιού, Βολβός πατάτας.