Home > νέα > «Το Νοσοκομείο Δράμας δεν θα μετατραπεί ξανά σε Νοσοκομείο Covid-19»► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και του Σωματείου Νοσηλευτών Δράμας

«Το Νοσοκομείο Δράμας δεν θα μετατραπεί ξανά σε Νοσοκομείο Covid-19»► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων και του Σωματείου Νοσηλευτών Δράμας

Στάση διαμαρτυρίας χθες στο Νοσοκομείο Δράμας

«Το Νοσοκομείο Δράμας

δεν θα μετατραπεί ξανά

σε Νοσοκομείο Covid-19»

► Ένταξη εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και μονιμοποιήσεις συμβασιούχων

► Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων

και του Σωματείου Νοσηλευτών Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΣΤΑΣΗ εργασίας προχώρησαν χθες από τις 9 το πρωί μέχρι και τη λήξη των ωραρίου τους, εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Δράμας, στο πλαίσιο μια πανελλαδικής διαμαρτυρίας που είχε προκηρυχθεί από την ΠΟΕΔΗΝ.

Από τα κύρια αιτήματα της στάσης εργασίας, είναι η ένταξη ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι ανανεώσεις ορισμένων συμβασιούχων εργαζομένων σε διάφορους τομείς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και η μονιμοποίησή τους.

nosokomeio1

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, προτάσσει το ζήτημα του αιτήματος στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, τονίζοντας: «Υπάρχει ένα πόρισμα της επιτροπής, που λέει ότι συγκεκριμένες ειδικότητες των υγειονομικών, θα πρέπει να ενταχθούν στα βαρέα ανθυγιεινά, όπως είναι ήδη οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα.

Ο προηγούμενος υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης, στη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία μας, είχε δηλώσει ότι, ναι μεν είναι δίκαιο αίτημα και όντως αυτό ισχύει, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Και ένα μέρος έχει να κάνει με τα οικονομικά και το άλλο έχει να κάνει με τις γρήγορες συνταξιοδοτήσεις των υγειονομικών.

Εμείς λέμε ότι όντως έχουμε ένα γερασμένο προσωπικό που πρέπει να ανανεωθεί – υπάρχουν άνεργοι επιστήμονες, αξιόλογα παιδιά που πρέπει να μπουν στο ΕΣΥ και να εργαστούν, οπότε υπ’ αυτή την έννοια συνεχίζουμε να διεκδικούμε».

papad

Υποστελέχωση

Ο κ. Παπαδόπουλος χαιρετίζει επίσης την προκήρυξη για 9 μόνιμες θέσεις γιατρών που εκδόθηκε το προηγούμενο διάστημα, και τονίζει ότι αυτό έγινε μετά από την πίεση των εργαζομένων: «Νομίζουμε ότι είναι ένα αποτέλεσμα της ίδιας της κινητοποποίησης των εργαζομένων, γιατί αναδείξαμε στον υπουργό – όταν αυτός δήλωνε ότι δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο, αλλά η πόλη της Δράμας – τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και τα κενά που υπάρχουν. Θα συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε, μέχρι να στελεχωθεί στο 100% το Νοσοκομείο μας, για να παρέχουμε πραγματικά στο Νομό, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας».

Συμβασιούχοι

Ανάμεσα στα αιτήματα, είναι και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «αυτή τη στιγμή, το 25% – 30% των εργαζομένων στο Νοσοκομείο, εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι ένα προσωπικό του οποίου στην πλειοψηφία του οι συμβάσεις λήγουν τέλος της χρονιάς, ενώ έχουμε και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τέλος Φεβρουαρίου και ακόμα δεν έχουν ανανεωθεί. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι αν αυτοί οι εργαζόμενοι σταματήσουν να εργάζονται νομίζω ότι θα έχουμε ζητήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου μας».

Στη διαπίστωση του «Π.Τ.» ότι τον Ιανουάριο ανανεώθηκαν κάποιες συμβάσεις εργασίας όπως φυλάκων, καθαριστριών και τραπεζοκόμων, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί  ότι, «για τις συμβάσεις των φυλάκων, τραπεζοκόμων, καθαριστριών, καταφέραμε και πήραν ένα χρόνο παράταση. Αυτό ήταν απόφαση από τον Σεπτέμβριο που υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Ακόμα, παρατείνονται και οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, όσων ήταν να λήξουν αυτή την περίοδο. Αυτό που ζητάμε, είναι να μονιμοποιηθεί αυτό το προσωπικό, που ακόμα και κατά την περίοδο του Covid-19 έχει προσφέρει τη βοήθειά του, έχει προσφέρει εμπειρία, είναι ικανό προσωπικό. Ο μέσος όρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο και γενικότερα στο ΕΣΥ, είναι 52 χρόνων».

Χρηματοδότηση

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος θίγει και το ζήτημα της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. «Αυτό της Δράμας είναι ένα παλαιό Νοσοκομείο, το νεότερο τμήμα αποπερατώθηκε το 1995, ανακαινίστηκε το παλαιό το οποίο παραδόθηκε το 1997. Από τότε έχουν περάσει 24 χρόνια. Αυτός ο κτιριακός εξοπλισμός χρειάζεται μια γενναία χρηματοδότηση και όχι αποσπασματικά. Βέβαια ξεκινούν αυτό τον καιρό οι εργασίες θωράκισης του Νοσοκομείου, όμως δεν μπορούν οι εργασίες αυτές να γίνονται αποσπασματικά».

Όχι ξανά Νοσοκομείο Covid-19 η Δράμα

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και ο πρόεδρος των Σωματείου Νοσηλευτών του Νοσοκομείου Δράμας και αντιπρόεδρος της ΠΑΣΟΝΟΠ κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Σιρλαντζής, «η κατάσταση στο Νοσοκομείο μας έχει ομαλοποιηθεί. Αυτό που περάσαμε τον περασμένο Νοέμβριο ήταν κάτι πολύ δύσκολο.

20210223_111552

Πλέον τα θετικά κρούσματα δεν μένουν στο Νοσοκομείο της Δράμας. Δεν είμαστε πλέον Νοσοκομείο που κρατάει θετικά κρούσματα, νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με υποψία για κορωνοϊό. Όταν βγαίνει το μοριακό τεστ και αποδειχθεί ότι είναι θετικό, τότε μεταφέρεται την επόμενη μέρα, είτε στο Νοσοκομείο Καβάλας, είτε στο Νοσοκομείο Σερρών. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι και αυτή μη Covid-19 και νοσηλεύονται σ’ αυτήν μόνο ελεύθερα από Covidi-19 περιστατικά από τους γειτονικούς Νομούς».

Ερωτώμενος για το ποιος είναι ο σχεδιασμός που προβλέπεται σε περίπτωση που υπάρξει ξανά αυξημένος αριθμός περιστατικών Covid-19, ο κ. Σιρλαντζής σημειώνει ότι «το σχέδιο αφορά πλέον στον μη χαρακτηρισμό ως Νοσοκομείο Covid-19 άλλη φορά στη Δράμα. Δεν θα μετατραπεί ξανά σε Νοσοκομείο Covid-19, όπως το Νοέμβριο. Σε περίπτωση που τα πράγματα ξεφύγουν, τότε η νοσηλεία μας θα είναι 50 συν 20. Αυτό θα είναι το ανώτερο ποσοστό ασθενών που θα μπορούμε να νοσηλεύσουμε. Δεν θα φτάσουμε ποτέ στους αριθμούς που φτάσαμε το Νοέμβριο, που είχαμε στην ουσία τρεισήμισι κλινικές και είχαμε γύρω στους 130 ασθενείς μαζί με τη ΜΕΘ. Μ’ αυτά που ξέρουμε ως εδώ, και σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει κατατεθεί στην 4η ΥΠΕ, δεν θα υπάρξει ξανά παρόμοια περίπτωση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προσωπικού, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει ότι, «εμείς ως Σωματείο Νοσηλευτικού Προσωπικού και ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, το βασικό μας αίτημα εδώ και χρόνια είναι η σύσταση ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου, με ειδικό μισθολόγιο, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και με προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού».

Ερωτώμενος για το ποιο είναι το δυναμικό σε νοσηλευτές στο Νοσοκομείο Δράμας, ο κ. Σιρλαντζής επισημαίνει: «Στο Νοσοκομείο μας έχουμε 266 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης: Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαίες, μαιευτές, τραυματιοφορείς. Επίσης έχουν προστεθεί και 70 άτομα με συμβάσεις και πολλοί έχουν έρθει με το προηγούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και με τα προγράμματα επικουρικού προσωπικού, που ξεκίνησαν μετά το πρώτο Covid-19. Έτσι ο συνολικός αριθμός είναι στα 317 άτομα περίπου.

Το κενό μας βρίσκεται κυρίως στο οργανικό προσωπικό. Είμαστε σε καλό επίπεδο, αλλά δεν έχουμε μόνιμο προσωπικό. Παλεύουμε ώστε να μπορέσουν αυτοί οι συνάδελφοι, να μονιμοποιηθούν και να παραταθεί η σύμβασή τους. Αυτό είναι το αίτημά μας. Να έχουμε μια ομαλότητα στη λειτουργία του ιδρύματος».