Ο απολογισμός για το Χιονοδρομικό
Κέντρο Φαλακρού Δράμας
από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ
ΣΕ ΕΝΑΝ απολογισμό για όσα έκανε στη θητεία του ως αντιπεριφερειάρχης Δράμας για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, προχώρησε ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, τον οποίο και έδωσε στη δημοσιότητα.
Όπως αναφέρει μάλιστα, μιλάει για «10+1 πράγματα που έκανε», επισημαίνοντας αρχικά ότι «πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού και η παραπληροφόρηση δίνει και παίρνει. Ορισμένοι εγκάθετοι μάλιστα προσπαθούν ανεπιτυχώς να μου «φορτώσουν» τη μη λειτουργία του τη φετινή περίοδο».
Στη συνέχεια αναφέρεται σε ένα μικρό ιστορικό για το πότε ιδρύθηκε το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Χ.Κ.Φ.) από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας τη δεκαετία του 1980 «και λειτουργούσε με έναν περίεργο και ιδιότυπο τρόπο μέσω της Νομαρχίας Δράμας παλαιότερα και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από το 2010».
Κτίσματα, εγκαταστάσεις και παρανομίες
Όπως αναφέρει, [όλα αυτά τα 40 περίπου χρόνια τα 52 κτίσματα-εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο βουνό ήταν αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες. Τα τελευταία χρόνια η νομοθεσία για τη λειτουργία των Χιονοδρομικών Κέντρων της χώρας έγινε πιο αυστηρή, τα κριτήρια για τη λειτουργία των Χ.Κ. είναι πολλά και πλέον απαγορεύεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους, Περιφέρειες) να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
Το Φαλακρό ουσιαστικά το λειτουργούσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας με την ανοχή της Νομαρχίας-Περιφέρειας, νοικιάζοντας τροχόσπιτα, καντίνες κτλ., σε ένα καθεστώς ανομίας που όλοι γνώριζαν.
Το τελευταίο διάστημα τα 9 μέλη του ΔΣ του Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας ήρθαν σε δικαστική διαμάχη μεταξύ τους. Υπήρξαν αλληλομηνύσεις και πριν λίγες μέρες οι 4 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 12 μήνες φυλάκιση. Μεταξύ των τεσσάρων καταδικασθέντων είναι κι ένας που ήταν για δεκαετίες ο άνθρωπος που χειρίζονταν αποκλειστικά ΟΛΑ τα θέματα που αφορούσαν το Φαλακρό.]
Ο απολογισμός
Στο σημείο αυτό, αναφερόμενος στο τι έκανε ο κ. Παπαεμμανουήλ ως αντιπεριφερειάρχης Δράμας, σημειώνει μεταξύ άλλων:
[Έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) παραχώρησης του Φαλακρού από τον Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας στην Περιφέρεια ΑΜΘ-ΠΕ Δράμας (Μάιος 2022). Μέσα σε μόλις 5 μήνες, συστηματικά και μεθοδικά, ξεπέρασα πολλά εμπόδια της γραφειοκρατίας, και το Φαλακρό πέρασε εξ ολοκλήρου στην ΠΑΜΘ για να μπορεί να ενεργεί με νόμιμο τρόπο για όλα τα θέματα που το αφορούν.
Νομιμοποίηση και των 52 αυθαίρετων κτισμάτων-εγκαταστάσεων! Η διαδικασία ξεκίνησε αμέσως μετά την έκδοση της ΚΥΑ (αρχές Ιουνίου 2022) και ολοκληρώθηκε μέσα σε 4 μήνες σε χρόνο ρεκόρ (αρχές Οκτωβρίου 2022)! Αυτή η ενέργεια σε συνδυασμό με την ΚΥΑ της παραχώρησης είναι οι πιο ουσιαστικές ενέργειες που μπορούν να προσελκύσουν πιθανούς επενδυτές. Ουδέποτε θα ενδιαφέρονταν κάποιος σοβαρός επιχειρηματίας του χώρου να επενδύσει στο Φαλακρό αν υπήρχαν αυθαιρεσίες και αν δεν ήταν η Περιφέρεια ο νόμιμος ιδιοκτήτης.]
Και αναρωτιέται ο ίδιος, [γιατί άραγε δεν γινόντουσαν τόσα χρόνια και σημειώνει ότι το Χ.Κ.Φ. «είχε μπει στο δρόμο της νομιμότητας και της διαφάνειας, ο επόμενος στόχος μου ήταν να λειτουργήσει την περσινή περίοδο 2022-2023. Γιατί αν έμενε κλειστό κι άλλη χρονιά θα πέθαινε…]
Όπως επισημαίνει «έτσι του έδωσα το φιλί της ζωής. Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να υπάρξει εισήγηση από τις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Δράμας προς την Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ για τη διαδικασία της φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας και τη νόμιμη εκμίσθωσή του. Ο χρόνος περνούσε. Κάποιοι χρονοτριβούσαν επίτηδες. Καμιά Υπηρεσία δεν εισηγούνταν το θέμα, με αποτέλεσμα να πάρω εξ ολοκλήρου την ευθύνη πάνω μου και να το εισηγηθώ εγώ ως Αντιπεριφερειάρχης μέσω του γραφείου μου. Πράγμα για το οποίο η παράταξη Τοψίδη και κάποιοι άλλοι κύκλοι με κατήγγειλαν χωρίς επιτυχία βέβαια. Και ευτυχώς από τη δημοπρασία προέκυψε ανάδοχος (η εταιρεία ΝΑΥΑΡΙΝΟ ΟΕ) και λειτούργησε νόμιμα με επιτυχία έστω και μερικώς το Φαλακρό την περσινή χιονοδρομική περίοδο.]
Η φετινή περίοδος
Όπως εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Παπαεμμανουήλ, [αυτονόητο είναι ότι αυτό το πράγμα δεν μπορούσα να το κάνω φέτος γιατί η θητεία μου λήγει στις 31.12.2023 και η υπογραφή μου δεν έχει ισχύ μετά από αυτήν την ημερομηνία. Εξάλλου δεν μπορούσα να δεσμεύσω τον διάδοχό μου, και σε συνάντηση που είχαμε με τους τέσσερις Συμβούλους του κ. Τοψίδη υπήρξε μεταξύ τους διάσταση απόψεων για το Φαλακρό.
Έκανα τη δημοπράτηση του έργου του αποχιονισμού του δρόμου από τη διασταύρωση του Βώλακα μέχρι το Χιονοδρομικό, που τα μέλη της παράταξης Τοψίδη το καταψήφισαν. Και αν όντως ήθελα να μη λειτουργήσει φέτος το βουνό, θα έπρεπε κι εγώ να κάνω το ίδιο και να καταψηφίσω. Εμένα όμως με ενδιαφέρει το καλό του τόπου μου και των συμπολιτών μου πέρα από θέσεις και αξιώματα.
Τοποθέτησα σύστημα συναγερμού με στόχο τον έλεγχο των εγκαταστάσεων.
Τοποθέτησα σιδερένια κιγκλιδώματα για προστασία από τους βανδαλισμούς μη νόμιμων μεταναστών και άλλων ανθρώπων με παραβατική συμπεριφορά.
Τοποθέτησα πληροφοριακές πινακίδες στη διασταύρωση στον Άι Γιώργη και στη βάση του Χιονοδρομικού με στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών και τη διαφήμιση μέσω των φωτογραφιών.
Προχώρησα στην αντικατάσταση-τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή με στόχο την οδική ασφάλεια.
Προχώρησα στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του lift του «Παππού» από πετρελαιοκίνητο σε ηλεκτροκίνητο και σε μαγνητοσκοπικό έλεγχο του συρματόσχοινου του lift «Μέστα».
Έδωσα οριστική λύση μέσω ορκωτού λογιστή στην αμαρτωλή Αναπτυξιακή Φαλακρού, της περίφημης ΑΝΦΑ. Και αυτή ήταν μια ενέργεια που έγινε κατά τη διάρκεια της θητείας μου και έδωσε τέλος στην ταλαιπωρία συμπολιτών μας κάτι που κανένας δεν τόλμησε να κάνει νωρίτερα.]
Αναφέρει τέλος ο κ. Παπαεμμανουήλ, ότι, είχε καταθέσει αίτημα για ένταξη του Χ.Κ.Φ. στο Ταμείο Ανάκαμψης προς Υπουργούς Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία [είχε ως αποτέλεσμα την προσωπική αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Φαλακρό και την επιβεβλημένη αξιοποίησή του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Δράμα το Μάιο του 2023.]