Home > νέα > Ο Δ. Φατούρος άλλαξε με την αρχιτεκτονική του την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας-Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος

Ο Δ. Φατούρος άλλαξε με την αρχιτεκτονική του την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας-Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος

Πέθανε ο μεγάλος δάσκαλος της αρχιτεκτονικής Δημήτρης Φατούρος

Ο Δ. Φατούρος άλλαξε

με την αρχιτεκτονική του

την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας

 

 

ΕΦΥΓΕ από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αρχιτέκτονας, εικαστικός και συγγραφέας.

fatouros01

Ο Δημήτρης Α. Φατούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1952. Από το 1945 έως το 1947 μαθήτευσε κοντά στον ζωγράφο Παναγιώτη Μάρθα. Από το 1953 έως το 1959 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ, στον Δημήτρη Πικιώνη και στον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα. Την περίοδο 1959-1996 ήταν καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και από το 1983 έως το 1988 διατέλεσε Πρύτανης του πανεπιστημίου.

Υπήρξε ομότιμος επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ενώ είχε διατελέσει και υπουργός Παιδείας, έχει μελετήσει πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά, Μουσεία Καβάλας, Φιλίππων και Πολυγύρου, Εθνική Πινακοθήκη Αθήνας, αστική υπαίθρια περιοχή Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα κ.ά.). Επίσης, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις για την αρχιτεκτονική, την τέχνη, την αισθητική και τον πολιτισμό, ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία του.

Αγία+Βαρβάρα

Άλλαξε την Αγία Βαρβάρα

Ο Δημήτρης Φατούρος, είναι ο άνθρωπος που με την αρχιτεκτονική του μελέτη, άλλαξε την αστική υπαίθρια περιοχή του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη της Δράμας. Σ’ αυτόν οφείλεται, ότι, από την κατάσταση της ζούγκλας και του βάλτου που βρισκόταν παλαιότερα η περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, μεταβλήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα πάρκα της χώρας, όπου η φύση χαρίζει απλόχερα την ομορφιά της στον άνθρωπο.
«Ο Δημήτρης Φατούρος ήταν ένα κεντρικό πρόσωπο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που σε μεγάλο βαθμό επικαθόρισε τη φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό του. Είχε ευαισθησία καλλιτεχνική, βαθιά σχέση με το αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής και ενδιαφερόταν για τα κοινά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αλκμήνη Πάκα.

Επισημαίνοντας ότι και η ίδια είχε καθηγητή τον Δημήτρη Φατούρο, υπογράμμισε ότι δημιουργούσε μία σχέση οικεία με τους φοιτητές του και ότι το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ στελεχώνουν σήμερα μαθητές και άνθρωποι που βρέθηκαν πολύ κοντά του.

«Ήταν μία πολύ σημαντική προσωπικότητα στην κλίμακα της χώρας και διεθνώς και άφησε πίσω υλοποιημένο αρχιτεκτονικό έργο και ζωγραφικό έργο που διακρίνεται από ευαισθησία», τόνισε, εκφράζοντας τη θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Φατούρου.

«Ο λόγος του στην αρχιτεκτονική δεν σταμάτησε ποτέ, ενημερωνόταν συνέχεια για στις νέες εξελίξεις μετείχε μέχρι πρόσφατα σε όλες τις διαδικασίες, όπως το πρόγραμμα σπουδών και ήταν πρόθυμος να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις. Ήταν πολύ κοντά στο Τμήμα και με τεράστια επιρροή σε ένα μεγάλο αριθμό αποφοίτων», ανέφερε η κ. Πάκα.

Ήταν ιδρυτικό μέλος σε Επιστημονικές, Πολιτισμικές Εταιρείες, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αισθητικής, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, υπήρξε εκλεγμένος πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) γενικός διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος 1993 – Ιούνιος 1994, πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.