Μελέτη για την επάρκεια
των πηγών Βοϊράνης για
δίκαιη μοιρασιά στο μέλλον!
► Ο διευθυντής της Έδρας UNESCO στο ΤΕΙ ΑΜΘ και αντιπρύτανης κ. Εμμανουλούδης μιλάει στον «Π.Τ.»
► Δαλακάκης: Το μισό νερό από τις πηγές προς την Καβάλα χάνεται στο δρόμο…
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ μεσολάβηση της έδρας UNESCO που εδρεύει στο ΤΕΙ Δασοπονίας της Δράμας με διευθυντή τον αξιόλογο επιστήμονα και αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Δημήτρη Εμμανουλούδη, έχει ζητήσει ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, προκειμένου να διαφανεί τι πραγματικά συμβαίνει με το νερό των πηγών Βοϊράνης – Κεφαλαρίου του Δήμου Δοξάτου.
Όπως είναι γνωστό, η μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο έδρα της UNESCO με διευθυντή τον κ. Εμμανουλούδη, ασχολείται με τη διαχείριση των παρόχθιων περιοχών, ποταμών και χειμάρρων και τη διαχείριση πηγαίων υδάτων, με συνεργάτες από διάφορα πανεπιστήμια, όπως από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Συνάντηση στο Δήμο Δοξάτου
Η πρώτη συνάντηση του κ. Εμμανουλούδη με το δήμαρχο Δοξάτου κ. Δαλακάκη, έγινε στο δημαρχείο Καλαμπακίου την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, με την παρουσία του πρώην δημάρχου Καβάλας κ. Σιμιτσή, και η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαμεσολάβηση της έδρας UNESCO, ώστε να γίνουν μελέτες, σχετικά με την επάρκεια των πηγών Βοϊράνης – Κεφαλαρίου, για την επάρκεια του νερού σε ανεκμετάλλευτες μέχρι σήμερα πηγές εντός του Δήμου Καβάλας, αλλά και για τις τεράστιες ποσότητες νερού που χάνονται από τις πηγές μέχρι και την πόλη της Καβάλας.
Εμμανουλούδης: Διερεύνηση των πηγών και επάρκεια νερού
Σχετικά με τη συνάντηση αλλά και τη συζήτηση που έγινε, αλλά και ποιος είναι ο σκοπός γενικότερα της μελέτης στην οποία θα μπορούσε να προβεί η έδρα της UNESCO, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» χθες ο διευθυντής της κ. Εμμανουλούδης.
Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας «η έδρα UNESCO θα μπορούσε επιστημονικά να συνεισφέρει στο να υπολογίσουμε με μεγάλη ακρίβεια ποια είναι σήμερα η πραγματική παροχή των πηγών και αυτό μπορεί να γίνει με μοντέλα υπολογισμού σε προοπτική δεκαετίας. Μπορούμε να δούμε επίσης, ποια είναι η πραγματική επιφανειακή απορροή, με τη βοήθεια των επιστημονικών οργάνων που θα διαθέτουμε όπως φορητών μετεωρολογικών σταθμών και άλλων, ώστε να δώσουμε ακριβή νούμερα και όχι στο περίπου».
«Δίκαιη μοιρασιά…»
Όπως είπε ο κ. Εμμανουλούδης, «μετά απ’ αυτό, μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι καταναλώσεις στην Καβάλα, γιατί χάνεται ένα ποσοστό νερού στη διαδρομή και στην Καβάλα φτάνει πολύ λιγότερο και μετά απ’ όλα αυτά να καθίσουν οι πολιτικοί και να κάνουν μια δίκαια μοιρασιά. Εμείς δηλαδή, οι επιστήμονες, θα τους πούμε επακριβώς, πόσα λεφτά έχουν στην τσέπη τους και το πώς θα τα μοιράσουν μετά θα το αποφασίσουν αυτοί. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν ξέρουν ακριβώς πόσα λεφτά έχουν στην τσέπη, ούτε πόσα χάνονται στο δρόμο».
Ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, εξήγησε ότι η έδρα της UNESCO είναι παγκόσμια και ότι συνεργάζονται μαζί της επιστήμονες από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, και ότι τα αποτελέσματα θα ελεγχθούν από όλους και θα βγει ένα τελικό αποτέλεσμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά και πότε θα μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, ο κ. Εμμανουλούδης επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα συντάξει μια τεχνική έκθεση 2-3 σελίδων με τα βασικά σημεία, η οποία θα εξεταστεί από τα Δημοτικά Συμβούλια Δοξάτου και Καβάλας και εφόσον συμφωνήσουν θα ανατεθεί το έργο.
«Πρέπει να έχουμε στοιχεία από ένα ολόκληρο γεωλογικό έτος, να δούμε δηλαδή τι γίνεται όλες τις εποχές του έτους, γιατί το νερό είναι εποχιακό και χρειάζονται στοιχεία για ένα χρόνο. Μετά από ένα χρόνο θα είμαστε σε θέση να πούμε όλα αυτά που λέμε παραπάνω», εξήγησε ο κ. Εμμανουλούδης».
Δαλακάκης: Όχι στην αμάθεια και τις ακρότητες
Για το ίδιο θέμα δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες και ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, επισημαίνοντας ότι «επειδή βλέπουμε ότι πάει να επικρατήσει η αμάθεια, δηλαδή έργα τα οποία δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και επειδή πάει να επικρατήσει η ακρότητα, εμείς επιλέξαμε να έχουμε μια συνεργασία με τη μεσολάβηση της έδρας της UNESCO και του κ. Εμμανουλούδη, ο οποίος είναι εξειδικευμένος στη διαχείριση λεκανών απορροών, δηλαδή σε υδατικά διαμερίσματα κτλ. και έτσι θα συνταχθεί μια κοινή πρόταση προς τους Δήμους Δοξάτου και Καβάλας».
Σύμφωνα με τον κ. Δαλακάκη, «μπορούν να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται οι πηγές Βοϊράνης τα επόμενα δέκα χρόνια και το ίδιο θα γίνει και με τα κοιτάσματα νερού που δεν έχει εκμεταλλευτεί ο Δήμος Καβάλας και βρίσκονται μέσα στο Δήμο, σε τι κατάσταση βρίσκεται εκεί το νερό και αν έχει επάρκεια και για πόσα χρόνια και το τρίτο είναι να δουν τα δίκτυα των αγωγών, που μεταφέρουν το νερό από τις πηγές μέχρι και την πόλη της Καβάλας».
Χάνεται το μισό νερό προς Καβάλα!
Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα, είναι ότι κατά τη διαδρομή του νερού από τις πηγές μέχρι και την πόλη της Καβάλας, το 50% περίπου του νερού χάνεται στη διαδρομή από διαρροές και κακούς αγωγούς, πράγμα που σημαίνει τεράστια σπατάλη πόρων του νερού και φυσικά περιβαλλοντική καταστροφή.
Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Δαλακάκης, «καθ’ ομολογίαν από παλαιότερες δηλώσεις διευθυντών της ΔΕΥΑ Καβάλας, από τα Αμισιανά και μετά προς την Καβάλα, χάνεται το μισό νερό. Το νερό που φεύγει από τα Αμισιανιά προς την Καβάλα, είναι περίπου 10 εκατομμύρια κυβικά και στην Καβάλα φτάνουν μόνο τα 4,5 εκατομμύρια κυβικά.
Επίσης, στη μεγαλύτερη διαδρομή από τις πηγές μέχρι τα Αμισιανά απ’ όπου στέλνεται μεγαλύτερος όγκος νερού, τελικά φτάνουν μόνο τα 10 εκατομμύρια κυβικά!»
Και καταλήγει ο δήμαρχος Δοξάτου: «Εμείς ως Δήμος Δοξάτου, δηλώνουμε έτοιμοι να συγχρηματοδοτήσουμε οποιαδήποτε δαπάνη χρειαστεί, ζητούμε από την Καβάλα, το Υπουργείο και τον TAP να σταματήσουν μέχρι τότε την προετοιμασία κατασκευής αγωγού γιατί είναι ατεκμηρίωτος ουσιαστικά και ανάλογα με το πόρισμα της UNESCO, να πορευθούμε και οι δύο Δήμοι. Αν η Καβάλα δεν αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της UNESCO και δεν σταματήσει όλες τις διαδικασίες τις οποίες έχει εκκινήσει, τότε συνεχίζει την ακραία συμπεριφορά της και μας ωθεί στα άκρα».