Home > νέα > Ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει τη συντήρηση όλων των απινιδωτών που βρίσκονται στην επικράτειά του Δηλώσεις της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Σ. Τσακιρίδου στον «Π.Τ.»

Ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει τη συντήρηση όλων των απινιδωτών που βρίσκονται στην επικράτειά του Δηλώσεις της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Σ. Τσακιρίδου στον «Π.Τ.»

Τριάντα οκτώ στον αριθμό οι απινιδωτές στο Δήμο Δράμας

Ο Δήμος Δράμας αναλαμβάνει

τη συντήρηση όλων των απινιδωτών

που βρίσκονται στην επικράτειά του

Δηλώσεις της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Σ. Τσακιρίδου στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το θέμα με τη λειτουργία των απινιδωτών στην περιοχή του Δήμου Δράμας. Όπως είναι γνωστό, το σύνολο των συσκευών αυτών ανέρχεται σε 38 σε όλη την περιοχή του Δήμου Δράμας, αριθμός που διαμορφώθηκε μετά από δωρεά που πραγματοποιήθηκε πριν από πέντε χρόνια από την εταιρεία Raycap και τον αείμνηστο Κώστα Αποστολίδη.

Το θέμα με τους απινιδωτές, είναι η συντήρησή τους και αυτή την ώρα, όπως επισημαίνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Ισότητας των Φύλων και Προάσπισης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας κ. Σοφία Τσακιρίδου, «ο Δήμος Δράμας βρίσκεται σε συνεννόηση με εταιρεία ώστε να πάρει προσφορές για καλύτερες τιμές, σχετικά με τα αναλώσιμα».

Στις αρχές του έτους από τη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, η κα. Τσακιρίδου είχε ξεκινήσει μια καταγραφή για το σύνολο των απινιδωτών ώστε να υπάρχει μια λίστα πού βρίσκεται καθένας απ’ αυτούς. Η καταγραφή αυτή έχει ολοκληρωθεί, βρέθηκαν όλοι και δεν λείπει κανένας. Μέχρι τώρα, ο Δήμος Δράμας φροντίζει τις 8 απ’ αυτές τις συσκευές που βρίσκονται σε αθλητικούς χώρους, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορους δημόσιους χώρους σε όλη την έκταση του Δήμου, ακόμα και σε κάποιες εκκλησίες.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτή την ώρα ορισμένοι απ’ αυτούς δεν λειτουργούν, καθώς η αντικατάσταση των αναλωσίμων πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονιά διαστήματα (μπαταρίες και ηλεκτρόδια επαφής). Τους 8 απινιδωτές που βρίσκονται τοποθετημένοι σε αντίστοιχα γήπεδα του Δήμου, παρακολουθούν αρμόδιοι υπάλληλοι του Τμήματος Υγείας του Δήμου Δράμας.

Πλατφόρμα διαχείρισης

Όσον αφορά με την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης, έχει ήδη ξεκινήσει μια συστηματική μελέτη για την σχεδίαση και εφαρμογή του προαναφερθέντος εξοπλισμού. Όπως επισημαίνει η κα. Τσακιρίδου «η μελέτη κατέληξε σε μια σύμπραξη ανάμεσα στην δωρήτρια εταιρεία RΑYCAP και τον μελετητή Χρήστο Οικονομίδη και κατατέθηκε μια αίτηση πανευρωπαϊκής πατέντας κατοχύρωσης της η οποία βρίσκεται σε ώριμο – τελικό στάδιο αξιολόγησης και έγκρισης από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό φορέα κατοχύρωσης πατεντών».

Αυτό που κυρίως τονίζει η κα. Τσακιρίδου, είναι ότι «η δημοτική αρχή, από το ξεκίνημα της διοίκησής της, με γνώμονα την καλή λειτουργία και την απρόσκοπτη παροχή ασφαλούς χρήσης του από τους πιστοποιημένους πολίτες της Δράμας σε περίπτωση αιφνίδιου συμβάντος, επέδειξε  έντονο και συνεχές ενδιαφέρον.

Για το θέμα των απινιδωτών και μετά από αλλεπάλληλες επαφές με όλους τους εμπλεκομένους φορείς της πόλης, καταλήξαμε σε μια απόφαση ώστε να δώσουμε την σαφή διαβεβαίωση ότι ο Δήμος Δράμας  θα προβεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2024, στη σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Εμπλεκόμενοι φορείς είναι οι κάτοχοι της πατέντας (εφευρέτης και συνεφευρέτες), η δωρήτρια εταιρεία RΑYCAP, η  ΔΕΔΚΑ (Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής Δράμας), η εταιρεία που έχει εφαρμόσει και υλοποιήσει τα αρχικά συστήματα και το ψηφιακό περιβάλλον PRAGMA, το ΕΚΕΤΑ, την συμβουλευτική εταιρεία  ATLANTIS που θα αναλάβει αζημίως τον συντονισμό και την σύνταξη του φακέλου υλοποίησης του πιλοτικού συστήματος το οποίο θα εφαρμοστεί και εγκατασταθεί πλήρως για δέκα (10) αρχικά απινιδωτές όπως αυτό παρουσιάστηκε αναλυτικά στα ετήσια καρδιολογικά συνέδρια που έγιναν στη Δράμα κατά τα προηγούμενα έτη.

Αυτό που επισημαίνει τέλος η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, είναι ότι «η όλη προσπάθεια απαιτεί καλό συντονισμό και συνεργασία με τους παραπάνω φορείς, κόπο, χρόνο και χρήμα αλλά μπροστά στην ευθύνη μας να σωθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή με την  χρήση ενός απινιδωτή, δεν υπολογίζουμε κάτι άλλο γιατί το σημαντικότερο όλων είναι η υγεία και η αξία της ζωής  των πολιτών της Δράμας και όχι μόνο».

Η πρωτοπορία της Δράμας

Η Δράμα, είναι μια πόλη η οποία διαθέτει τους περισσότερους απινιδωτές σε όλη τη χώρα και αυτό χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια που ξεκίνησε με τη δωρεά του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη και της εταιρείας Raycap.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2019 με πρώτες ενημερώσεις και σχετικές ημερίδες και στη συνέχεια άρχισε η σταδιακή τους εγκατάσταση σε διάφορα σημεία. Η προσπάθεια αυτή με τη δωρεά των 32 απινιδωτών από την εταιρεία RAYCAP, δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την συμβολή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το διακεκριμένο Δραμινό καθηγητή Καρδιολογίας στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Γκατζούλη, τον επεμβατικό Καρδιολόγο και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών κ. Λάτσιο, και τον κ. Παπαδόπουλο καρδιολόγο και πρόεδρο της οργανωτικής ομάδας «Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής».

Ο απινιδωτής είναι ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να σώσει μια ζωή, σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου. Λειτουργεί με μια μπαταρία μακράς διάρκειας 4 χρόνων περίπου και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο καθένας, χωρίς φόβο και χωρίς καμιά ποινική ευθύνη για τον άνθρωπο που έχει υποστεί καρδιακό επεισόδιο.