Ο Δήμος Δράμας ξεκίνησε
τη διαδικασία κοπής 30 δέντρων
μέσα στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας
Για λόγους δημόσιας ασφάλειας
Ο Δήμος Δράμας ξεκίνησε τη διαδικασία κοπής 30 δέντρων μέσα στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας προς αποφυγή σπασίματος κλαδιών και δένδρων και συνεπώς πρόκλησης ζημιών και ατυχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη αφενός το ότι τα περισσότερα από αυτά είναι υπέργηρα και αφετέρου τη μεγάλη επισκεψιμότητα του πάρκου ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
«Το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας αποτελεί τον πιο πολυσύχναστο χώρο πρασίνου της Πόλης. Στο χώρο φύονται υπέργηρα άτομα Λεύκης από τα οποία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, σπάζουν χοντροί κλαδιά που ενώ εξωτερικά φαίνονται υγιή, εντούτοις είναι κούφια στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα έχουν σημειωθεί πτώσεις και ολόκληρων δέντρων.
Η Δημοτική επιτροπή του Δήμου Δράμας κατόπιν της αυτοψίας και της τεχνικής έκθεσης που συντάχθηκε από τους γεωτεχνικούς επιστήμονες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου γνωμοδότησε θετικά προς το Δημοτικό συμβούλιο για την έγκριση υποβολής αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας, ως αρμόδια υπηρεσία λόγω του χαρακτήρα της έκτασης, ώστε να εκδοθεί ατελής άδεια κοπής των υπέργηρων δέντρων Λεύκης στο πάρκο της Αγ. Βαρβάρας. Το Δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και με ομόφωνη απόφαση ενέκρινε την υποβολή σχετικού αιτήματος προς το Δασαρχείο Δράμας. Το Δασαρχείο Δράμας ενέκρινε την υλοτομία τριάντα τεχνητά φυτεμένων δένδρων Λεύκης στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, καθώς είναι υπέργηρα, έχουν έντονη κλίση, επιπόλαιο ριζικό σύστημα, έχουν δημιουργηθεί κοιλότητες στο εσωτερικό τους και γενικά είναι άτομα επιρρεπή σε πτώσεις.
Η υλοτομία των παραπάνω δέντρων πραγματοποιείται ύστερα από ενημέρωση του δασοφύλακα της περιοχής και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική αυτοψία. Τα προϊόντα που θα προκύψουν υπολογίζονται περίπου σε τριάντα (30,00) κ.μ ξυλείας Λεύκης, τα οποία, μετά την έκδοση δελτίου μεταφοράς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του Δήμου Δράμας.
Κοντά στα δέντρα που θα υλοτομηθούν, και όπου αυτό είναι εφικτό, θα πραγματοποιηθεί άμεση φύτευση-αντικατάσταση με άλλα είδη, εναρμονισμένα στο συγκεκριμένο περιβάλλον, όπως προβλέπεται στην σχετική διαχειριστική μελέτη του Πάρκου» αναφέρει το σχετικό δελτίο από τον Δήμο Δράμας.