Home > νέα > Ο Δραμινός Αλέξανδρος Νικήτας στην Έδρα του Πανεπιστημίου του Huddersfield της Μ. Βρετανίας Με δική του έδρα με αντικείμενο το Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών

Ο Δραμινός Αλέξανδρος Νικήτας στην Έδρα του Πανεπιστημίου του Huddersfield της Μ. Βρετανίας Με δική του έδρα με αντικείμενο το Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών

Ο Δραμινός Αλέξανδρος Νικήτας

στην Έδρα του Πανεπιστημίου

του Huddersfield της Μ. Βρετανίας

Με δική του έδρα με αντικείμενο το Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών

 

Του Θανάση Πολυμένη

Ο ΔΡΑΜΙΝΟΣ καθηγητής Πανεπιστημίου Αλέξανδρος Νικήτας, είναι ένας από τους συντοπίτες μας που προοδεύει στο εξωτερικό και παρουσιάζει μάλιστα ένα σημαντικό έργο.

Ο ίδιος, μετά από πολλή δουλειά, έχει κατακτήσει τη θέση του ανάμεσα στο 2% των επιστημόνων του κόσμου με τις μελέτες και τις εργασίες του, οι οποίες αναφέρονται στον τομέα των μεταφορών και τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό.

Ο Αλέξανδρος Νικήτας, έχει βρεθεί στο νούμερο 178 στον κόσμο όσον αφορά το αντικείμενό του, που είναι οι μεταφορές και ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός, ενώ σε γενικό επίπεδο βρίσκεται στη θέση 63.458 και ουσιαστικά βρίσκεται στο top 1% του συνόλου. Μάλιστα το 2020 που είχε ενταχθεί και πάλι στο 2%, βρισκόταν στους πρώτους 85.000, που σημαίνει ότι ανέβηκε σημαντικά από το 2020.

Πλέον, έχει κατακτήσει ακόμα μια σημαντική θέση, καθώς προάγεται σε Καθηγητή – Professorial Appointment και Full Professor και μάλιστα με τη δημιουργία της Έδρας του με αντικείμενο το Βιώσιμο Μέλλον των Μεταφορών στο Full Professor στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος, «ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι ι πολλών πολλών χρόνων φτάνει στο πρώτο του μεγάλο προορισμό. Άξιζε τον κόπο γιατί στην πορεία με έκανε καλύτερο όχι απλά επιστήμονα αλλά και άνθρωπο».

Για να φτάσει σ’ αυτό το επίπεδο, χρειάστηκαν 117 δημοσιευμένες μελέτες, 2100 αναφορές και δύο συνεχόμενες χρονιές στο 2% των top επιστημόνων του κόσμου. Και όπως αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά, «μακάρι ο νέος ρόλος μου να βοηθήσει έτι περαιτέρω τις προσπάθειες μου για ανθρωπο-κεντρική αναβάθμιση του χαρακτήρα των συγκοινωνιακών (και όχι μόνο) υποδομών των πόλεών μας και την δημιουργία μιας υγιούς κουλτούρας σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Νικήτας είχε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος Δράμας, κατά τη θητεία δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη με την παράταξη «Πόλη+Ζωή».

«Ο άνθρωπος στο επίκεντρο»

Ο Αλεξ. Νικήτας, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και φυσικά τη γενέτειρά του τη Δράμα. Μιλώντας παλαιότερα στον «Π.Τ.» σχετικά με το πώς βλέπει τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Δράμα, αναφορικά με το ζήτημα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, είχε επισημάνει ότι «τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα τα τελευταία χρόνια στη Δράμα. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες για βελτίωση. Ήμασταν πιο πίσω απ’ όλους και τώρα προσπαθούμε να προλάβουμε. Θα πρέπει όμως να υπάρξει ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Είναι σημαντικό να σχεδιάζεις με επίκεντρο τον πολίτη, είναι σημαντικό να βάλεις επιτέλους τη Δράμα να λειτουργήσει ως μια μη απομονωμένη και αποξενωμένη πόλη από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες. Είναι κάτι που πρέπει να μπει και πάλι πολύ δυνατά στην ατζέντα, γιατί αλλιώς μένουμε στο περιθώριο».

Αναφερόμενος στο εσωτερικό της πόλης της Δράμας τονίζει: «Όσον αφορά την πόλη, είναι ανάγκη να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσανατολιστούμε σε λύσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας,  που σημαίνει ότι βάζουμε πάλι τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Δεν είμαστε επικεντρωμένοι στο πάρκινγκ, στο αυτοκίνητο, στο προσωπικό μας όχημα. Πρέπει να ξεφύγουμε απ’ αυτή την κοσμοθεωρία, να δούμε πώς θα λειτουργήσει καλύτερη η πόλη με το ποδήλατο, με τους πεζούς. Να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους προδιαγραφές, να είναι μια πόλη που περπατιέται, μια πόλη προσπελάσιμη και να επικεντρωθούμε στο πώς να μανατζάρουμε και να μειώσουμε την κυκλοφορία. Δεν είναι ο συγκοινωνιακός σχεδιασμός, το πώς θα φτιάξουμε περισσότερες θέσεις πάρκιγνκ. Πρέπει να φύγουμε εντελώς απ’ αυτή τη νοοτροπία. Αυτή η κουλτούρα υπάρχει δυστυχώς και στον Έλληνα αλλά και στο Δραμινό πολίτη και είναι κάτι που πρέπει να ξεπεραστεί και σ’ αυτό θα πρέπει να βοηθήσει και η εκπαίδευση για να γίνουμε καλύτεροι. Να προσανατολιστούμε σε λύσεις που είναι πιο προσιτές στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Και όλοι στο βαθμό που μπορούμε να κάνουμε κάποιες θυσίες».