Ο Δραμινός αστυνομικός Γιώργος Καράκελλες «διδάσκει»
ανθρωπιά και αλληλεγγύη
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Η φωτογραφία που απεικονίζει τον νεαρό Αρχιφύλακα από τη Δράμα Γιώργο Καράκελλε, να προσφέρει νερό σε γυναίκα πρόσφυγα από τη Συρία στην περιοχή της Ειδομένης, επιλέχθηκε να κοσμεί τον μήνα Δεκέμβριο, στο ημερολόγιο 2017 του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA Greece).
Το φετινό ημερολόγιο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, είναι αφιερωμένο στην Προσφυγιά, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τον Απόδημο Ελληνισμό.
Η φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη για το Reuters, από την Ειδομένη το 2015, εμφανίζει τον Δραμινό αστυνομικό Γιώργο Καράκελλε να προσφέρει νερό σε νεαρή πρόσφυγα από τη Συρία και έχει κάνει τον γύρω του κόσμου, αναδεικνύοντας την προσφορά και την αλληλεγγύη του Έλληνα αστυνομικού.
Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον Δραμινό αστυνομικό, Γιώργο Καράκελλε, προκειμένου να μας περιγράψει τις ημέρες που έζησε στην περιοχή της Ειδομένης, κοντά στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
«Βρισκόμασταν με τη διμοιρία από την Δράμα, στην Ειδομένη. Η κατάσταση εκεί ήταν τραγική. Έβρεχε, είχε κρύο, λάσπες, ο κόσμος κοιμόταν κάτω στις λάσπες και στα χώματα. Οι πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί ήθελαν να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια και να μετακινηθούν στις χώρες της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη όταν είδα την κοπέλα μέσα στο πλήθος, η οποία φαινόταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ενώ δίπλα της ήταν ασφυκτικά συνωστισμένο το πλήθος των προσφύγων. Στη συνέχεια την πλησίασα και την απομάκρυνα από το υπόλοιπο πλήθος, και της πρόσφερα το νερό που είχα επάνω μου. Εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησα ότι η γυναίκα ήταν έγκυος. Έπειτα, αφού συνήλθε την βοήθησα να περάσει πιο μπροστά από τους άλλους, ώστε να περάσει τα σύνορα και να φύγει πρώτη».
Αυτό που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη του Δραμινού αστυνομικού ήταν η ηθική ικανοποίηση που έλαβε, όπως χαρακτηριστικά είπε, όταν η γυναίκα περνώντας τα σύνορα γύρισε και του χαμογέλασε, ευχαριστώντας τον με αυτό τον τρόπο για την βοήθεια που της προσέφερε.
Παράλληλα, στην περιοχή εκείνες τις ημέρες βρισκόταν περίπου 8.000 πρόσφυγες, οι οποίοι περίμεναν να περάσουν τα σύνορα στα Σκόπια. Η αστυνομία από τα Σκόπια επέτρεπε να περνούν 10 άτομα ανά 2-3 ώρες, οπότε η αναμονή για τους υπόλοιπους μεγάλωνε, όπως ανέφερε ο Γιώργος Καράκελλες.
«Είχα εκτιμήσει την προσπάθεια που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους, την παρτίδα τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και τις περιουσίες τους, για να βρουν μια καινούρια πατρίδα. Δεν γεννήθηκαν πρόσφυγες. Μάλιστα, εκτός από εμένα και άλλοι συνάδελφοι αστυνομικοί προχώρησαν σε αντίστοιχες πράξεις και τους προσέφεραν ότι μπορούσαν. Ο κόσμος, θα πρέπει να καταλάβει ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι κάτω από την στολή που φοράμε. Είμαστε άνθρωποι της ίδιας κοινωνίας με τους πολίτες, και δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι μαζί τους. Η δουλειά μας, είναι να υποστηρίζουμε τα συμφέροντα του πολίτη, και όχι να βρισκόμαστε απέναντι σε αυτά».