Από τον Αρκτικό Κύκλο, στην έρημο Al Marmoom
Ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου
συμμετέχει σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο
Ο Μάριος Γιαννάκου μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Έπειτα από την συμμετοχή του πριν από περίπου ένα χρόνο στον αγώνα «Rovaniemi 150» που διεξήχθη στον Αρκτικό Κύκλο σε συνθήκες ψύχους, ο Δραμινός αθλητής υπεραποστάσεων Μάριος Γιαννάκου, επιστρέφει φέτος με ένα ακόμη τολμηρό εγχείρημα, ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τον πήχη.
Μάλιστα, ο Μάριος Γιαννάκου, ήταν ανάμεσα στους δεκατέσσερις αθλητές που τερμάτισαν τον αγώνα των 150 χιλιομέτρων, κάτι που κατάφερε σε λιγότερο από 42 ώρες που ήταν ο προκαθορισμένος χρόνος τερματισμού.
Ο Δραμινός αθλητής, πρόκειται να λάβει μέρος στις 11-15 Δεκεμβρίου, σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο, στον «Al Marmoom Ultramarathon 270 km», ο οποίος θα διεξαχθεί στην έρημο Al Marmoom στην ενδοχώρα της Αραβίας.
Με αφορμή το νέο τολμηρό εγχείρημα του Δραμινού αθλητή υπεραποστάσεων Μάριου Γιαννάκου, η εφημερίδα μας επικοινώνησε μαζί του. Η συνάντησή μας έγινε στα γραφεία της εφημερίδας, όπου ο Μάριος Γιαννάκου μάς μίλησε για το νέο του στόχο και την προετοιμασία του για τον δύσκολο αυτό αγώνα.
Επιπλέον, τη συμμετοχή του Μάριου Γιαννάκου στον αγώνα «Al Marmoom Ultramarathon 270 km», στηρίζει η κορυφαία εταιρεία outdoor εξοπλισμού στον κόσμο «The North Face», καθώς και πλήθος χορηγών.
Μάριε, τι ήταν αυτό που σε προέτρεψε να δηλώσεις συμμετοχή σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες στον κόσμο, στην έρημο Al Marmoom στην ενδοχώρα της Αραβίας.
Το ταξίδι στην Αρκτική ήταν ένα σημαντικό project για εμένα, καθώς συνειδητοποίησα και είδα ότι μπορώ να υποστηρίξω τέτοιες προσπάθειες, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οπότε, μετά την Αρκτική ήθελα να δω αν μπορώ να τα καταφέρω και σε συνθήκες καύσωνα. Το κίνητρο νομίζω ήταν, αν μπορώ να καταφέρω το αντίθετο από το project στην Αρκτική.
Έχει κομμάτια και σημεία επικινδυνότητας, αλλά θεωρώ ότι ένας αθλητής που μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία προσπαθεί να μειώσει τον κίνδυνο και να μελετήσει πολύ καλά τις συνθήκες, τόσο του αγώνα, όσο και να προπονηθεί σκληρά γι’αυτό που τον περιμένει.
Τι περιλαμβάνει ο αγώνας, αλλά και ποιες συνθήκες πρόκειται να αντιμετωπίσεις;
Ο αγώνας θεωρείται ο μεγαλύτερος υπερμαραθώνιος ερήμου στον κόσμο, μήκους 270 χιλιομέτρων στην ενδοχώρα της Αραβίας, στην επονομαζόμενη έρημο Al Marmoom. Θεωρείται ένα από τα πιο ζεστά μέρη του πλανήτη μας.
Οι αθλητές καλούνται να τρέξουν για τέσσερις ημέρες συνεχόμενα, με πολύ λίγες ώρες ύπνου και ξεκούρασης. Στον αγώνα μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 19 αθλητές από όλο τον κόσμο. Ο αγώνας πρόκειται να διεξαχθεί στις 11 – 15 Δεκεμβρίου. Οι αθλητές πρέπει να κουβαλούν πάνω τους σε σακίδιο όλο τον υποχρεωτικό εξοπλισμό.
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει sleeping bag, γιατί το βράδυ στην έρημο πέφτει αρκετά χαμηλά η θερμοκρασία. Μπορεί την ημέρα να έχει 45 βαθμούς, και το βράδυ να πέφτει η θερμοκρασία στους 5-10 βαθμούς. Επίσης, θα πρέπει να έχουμε στον εξοπλισμό μας σκεύη, για να μπορούμε να μαγειρεύουμε κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών το φαγητό μας. Αρκετά λίτρα νερό, καθρεφτάκι σε περίπτωση που χαθεί κάποιος στην έρημο με την αντανάκλαση να μπορούν να τον δουν από ψηλά, αλλά και kit επιβίωσης.
Είναι αρκετά μεγάλο το βάρος του εξοπλισμού, αλλά θεωρώ ότι είναι απαραίτητος, και προέχει η ασφάλεια.
Κατά την διάρκεια του αγώνα, δεν δεχόμαστε εξωτερική βοήθεια. Κατά μήκος της διαδρομής θα έχει στεκ όπου ο αθλητής μπορεί ξεκουραστεί, αλλά και να πάρει από εκεί κάποια έξτρα εφόδια. Είμαστε υποχρεωμένοι όμως από την αρχή μέχρι το τέλος, να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα συνεχώς μέσα στα σακίδια μας.
Ξεκινάμε στην έρημο, ενώ η πορεία του αγώνα είναι προς την ενδοχώρα της ευρύτερης περιοχής της Αραβίας, και αποτελείται από πετρώδες έδαφος και το μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα από αμμόλοφους. Οπότε είναι λίγο δύσκολο το να διακρίνεις και την διαδρομή πολλές φορές και έτσι πρέπει να έχουμε μαζί μας πυξίδες.
Νομίζω ότι οι αμμόλοφοι θα είναι ένα δύσκολο κομμάτι, καθώς από περιγραφές που έχω διαβάσει από άλλους αθλητές, πολλές φορές χρειάζεται η διπλάσια και ίσως η τριπλάσια προσπάθεια, ειδικά στις ανηφόρες για να ανέβεις τέτοια τερέν. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η άμμος, η οποία μπαίνει στα παπούτσια και σου σκίζει τα πόδια καθώς είναι σαν μικρά γυαλάκια η άμμος της περιοχής.
Έπειτα, καταλήγουμε στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε, κάνοντας έναν κύκλο ουσιαστικά.
Τι προπόνηση απαιτείται για την συμμετοχή ενός αθλητή σε αυτό τον αγώνα;
Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας οφείλεται στο ψυχολογικό κομμάτι και στην συνειδητοποίηση της ίδιας της απόφασης. Σίγουρα χρειάζεται προσομοίωση για τέτοιες συνθήκες, οπότε πολλές προπονήσεις μου τις έκανα μεσημέρι. Έκανα δηλαδή την απόσταση Δράμα– Καβάλα τρέχοντας, μεσημέρι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Προσπαθώ να μην πίνω πολύ νερό, ώστε να βάλω τον οργανισμό μου να συνηθίσει μια διαρκή αφυδάτωση. Νομίζω όμως ότι είναι περισσότερο το κομμάτι των προσαρμογών αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος σε τέτοιες συνθήκες, παρά το κομμάτι τόσο της φυσικής κατάστασης. Η φυσική κατάσταση είναι δεδομένη για να λάβεις μέρος σε κάτι τέτοιο, καθώς ελλοχεύει περισσότερο οργανικούς κινδύνους μια τέτοια προσπάθεια.
Η προετοιμασία μου για τον αγώνα, ξεκίνησε από τον περασμένο Μάιο, και θα συνεχίσω μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου την προπόνησή μου.
Αν ολοκληρώσεις τελικά αυτό τον δύσκολο αγώνα, θα σπάσεις το παγκόσμιο ηλικιακό ρεκόρ στον μεγαλύτερο αγώνα ερήμου στον κόσμο. Αυτό αποτελεί προσωπικό σου στόχο;
Είναι ένας στόχος αν έρθει είναι ευπρόσδεκτος, αλλά δεν είναι η κινητήριος δύναμή μου για να μπω και να συμμετέχω σε έναν τέτοιο αγώνα. Θεωρώ λίγο ματαιοδοξία γενικά όλα τα ρεκόρ σε τέτοιους αγώνες, καθώς μια τέτοια προσπάθεια έχει να σου δώσει τόσο πολλά, τόσο εσωτερικά όσο και να σε γεμίσει με εικόνες, να δεις καινούργια μέρη και να συναναστραφείς με ανθρώπους, να μάθεις τον εαυτό σου καλύτερα. Ένα ρεκόρ νομίζω ότι είναι ένα μικρό εξωτερικό κομμάτι σε όλο αυτό, που μπορεί να σου προσφέρει μια τέτοια προσπάθεια.
Τι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αθλητής κατά την διάρκεια του αγώνα;
Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, είναι η αφυδάτωση, ενώ ένα ακόμη που αντιμετωπίζουν οι αθλητές των υπεραποστάσεων είναι ότι βιώνεις επεισόδια καταληπτικής νυκτόβιας κίνησης. Δηλαδή είναι η λεγόμενη υπνοδρομία, όταν ο αθλητής φτάνει σε ανώτερα επίπεδα κόπωσης, κοιμάται την ώρα που βρίσκεται σε κίνηση.
Αυτό μαρτυρά την έντονη σωματική κόπωση ενός ανθρώπου και μπορείς να έρθεις σε λιποθυμικά επεισόδια, αλλά έτσι είναι οι αγώνες υπεραπόστασης· ειδικά όταν μιλάμε για αγώνες που διαρκούν περισσότερο από 2-3 ημέρες συνεχόμενα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έντονη διαφορά θερμοκρασίας, ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα. Σίγουρα θα έχει αντίκτυπο θεωρώ στον οργανισμό αυτό το φαινόμενο.
Από εκεί και πέρα έχει κάποια ερπετά, κυρίως δηλητηριώδη και γι’ αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε μαζί μας kit επιβίωσης και βεντούζες σε περίπτωση που μας τσιμπήσει κάτι.
Έχεις κάνει κάποιο σχεδιασμό για το πώς θα κινηθείς στην διάρκεια του τετραήμερου αγώνα;
Θα προσπαθήσω να καλύψω όσο το δυνατόν πιο πολλά χιλιόμετρα την πρώτη ημέρα του αγώνα και έπειτα θα σπάσω τον αγώνα σε μεγάλα διαστήματα περπατήματος και μικρά διαστήματα τρεξίματος.
Το χρονικό περιθώριο που δίνεται για να ολοκληρώσει ένας αθλητής τον αγώνα, είναι τέσσερις ημέρες.
Μετά από έναν τέτοιο αγώνα σε τόσο δύσκολες συνθήκες, η αποθεραπεία ενός αθλητή τι περιλαμβάνει;
Θα δώσω πολλή μεγάλη βάση στο κομμάτι της οργανικής αποθεραπείας, να τρέφομαι σωστά, και ενδεχομένως να χρειαστώ κάποια συμπληρώματα μετά από αυτή την προσπάθεια μου. Το «κακό» με αυτό το άθλημα είναι ότι δεν μπορεί ο οργανισμός να αντέξει πολλές τέτοιες προσπάθειες μέσα σε ένα χρόνο.
Θα κάνω πολύ ήπια γυμναστική με περπάτημα και πεζοπορία που έτσι και αλλιώς μου αρέσει, και μετά από κάποιους μήνες θα αρχίσω και πάλι το τρέξιμο.
Ποια ήταν η αντίδραση της οικογένειας σου/ των δικών σου ανθρώπων όταν τους μίλησες για τον νέο στόχο που θέλεις να κατακτήσεις;
Σίγουρα ανησυχούν οι δικοί μου άνθρωποι και αυτό αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο για να προσέχω περισσότερο. Μου έχουν ωστόσο εμπιστοσύνη, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι επιβιώνω στα project που επιλέγω, αλλά η ανησυχία της οικογένειας και της κοπέλας μου είναι νομίζω φυσιολογική. Με στηρίζουν όμως με τον τρόπο τους όλοι.
Μετά από την συμμετοχή σου στον «Al Marmoom Ultramarathon 270 km», υπάρχει επόμενος στόχος;
Κάποια στιγμή σίγουρα θα ήθελα να κάνω τον διάπλου της Μάγχης, που είναι Αγγλία – Γαλλία κολυμπώντας ή να ανέβω στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, στο Έβερεστ. Θεωρώ όμως ότι είναι λίγο εγωιστικό να βάζεις την οικογένεια και τους δικούς σου ανθρώπους, σε τέτοια διαδικασία κάνοντας τόσο ριψοκίνδυνα πράγματα.