Ο Δραμινός, Δρ. Θ. Ζάνος μιλάει στον «Π.Τ.»
Ο Δραμινός Δρ. Θεόδωρος Ζάνος
και η ομάδα του
αποκωδικοποίησαν τα νευρικά σήματα
του ανοσοποιητικού προς τον εγκέφαλο
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, στον τομέα της βιοηλεκτρονικής ιατρικής, έγινε γνωστή το τελευταίο διάστημα, καθώς παρέχει νέες δυνατότητες ανάπτυξης καινοτόμων συσκευών που θα επιτρέψουν τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων.
Ο Δραμινός ερευνητής Δρ. Θεόδωρος Ζάνος, και η ομάδα του στις ΗΠΑ, είναι οι πρώτοι στον κόσμο που αποκωδικοποίησαν τα ειδικά σήματα, τα οποία χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα για να «επικοινωνήσει» στον εγκέφαλο την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και τις ενδείξεις φλεγμονής.
Η αποκωδικοποίηση αυτών των νευρικών σημάτων και των μηνυμάτων που μεταφέρουν στον εγκέφαλο σχετικά με την υγεία του σώματος, θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου στο πεδίο της βιοηλεκτρονικής ιατρικής, καθώς παρέχει νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη καινοτόμων συσκευών που θα επιτρέψουν τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων στο μέλλον.
Με αφορμή αυτή την σπουδαία ανακάλυψη, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Δρ. Θεόδωρο Ζάνο, προκειμένου να μας εξηγήσει τα νέα αυτά δεδομένα που προέκυψαν στον τομέα της βιοηλεκτρονικής ιατρικής, καθώς και τις εξελίξεις που αναμένονται.
Δρ. Ζάνος: «ο τελικός μας στόχος,
είναι να διαγνώσουμε μια ασθένεια
στη γέννησή της και
να την αντιμετωπίσουμε
όσο πιο νωρίς γίνεται…»
Δρ. Ζάνο, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή σας, εσείς και η ομάδα σας αποκωδικοποιήσατε τα νευρικά σήματα του ανοσοποιητικού προς τον εγκέφαλο. Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;
Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη γλώσσα για να επικοινωνήσει με τα διάφορα όργανα μας. Αυτή η γλώσσα, είναι κωδικοποιημένη και μεταφέρεται από τον εγκέφαλο προς τα όργανα και αντιστρόφως μέσω νεύρων και της σπονδυλικής στήλης.
Η ανακοίνωσή μας, δείχνει για πρώτη φορά ότι το πνευμονογαστρικό νεύρο μεταφέρει αυτή την κωδικοποιημένη πληροφορία για συγκεκριμένες ουσίες που έχουν σχέση με φλεγμονές και το ανοσοποιητικό σύστημα, και ότι μπορούμε πλέον με ένα συνδυασμό χειρουργικής τεχνικής, ηλεκτροδίων και αλγορίθμων να την καταγράψουμε και να την αποκωδικοποιήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούμε να ξέρουμε πχ. την εμφάνιση μιας φλεγμονής προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα της.
Είστε οι πρώτοι που κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τα ειδικά αυτά σήματα του εγκεφάλου που μεταφέρουν στον εγκέφαλο σχετικά με την υγεία του σώματος. Ποιοι περαιτέρω ορίζοντες θεωρείτε ότι ανοίγονται στο πλαίσιο αυτό;
Η μελέτη, είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία συσκευών που θα μπορέσουν να παρακολουθούν αυτά τα νευρικά σήματα επί 24ώρου βάσεως, και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαγνώσουν μια επικείμενη επιδείνωση κάποιας χρόνιας ασθένειας ή την αρχή μιας φλεγμονής. Σε ξεχωριστές μελέτες που πραγματοποιούμε στο εργαστήριο, αντί να καταγράφουμε από το πνευμονογαστρικό, διεγείρουμε το ίδιο νεύρο και βλέπουμε αν μπορούμε όχι μόνο να διαγνώσουμε μια ασθένεια αλλά να την θεραπεύσουμε.
Να το εκλαϊκεύσουμε λίγο περισσότερο κ. Ζάνο; Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο να «βλέπουμε» στο μέλλον μέσω της «ανάγνωσης» αυτών των σημάτων, το ξεκίνημα μιας ασθένειας, όπως για παράδειγμα καρκίνου, καρδιοπαθειών ή σακχαρώδους διαβήτη;
Αυτός είναι ο τελικός μας στόχος, να διαγνώσουμε μια ασθένεια στη γέννησή της και να την αντιμετωπίσουμε όσο πιο νωρίς γίνεται. Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη δημοσίευση είναι αυτές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, νόσος του Κρον και φλεγμονές του εντέρου, Λύκος και φλεγμονές των πνευμόνων. Επίσης, ερευνούμε την εφαρμογή των ίδιων μεθόδων σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, όπου χρησιμοποιώντας τα ίδια νευρικά σήματα, προσπαθούμε να βρούμε πληροφορίες για το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, αντί για κυτοκείνες και να εντοπίσουμε αν ο ασθενής έχει υπεργλυκαιμία ή υπογλυκαιμία χωρίς να χρειάζεται να πάρουμε αίμα.
Τέλος, σε συνεργασία με το εργαστήριο του αδερφού μου Σταύρου Ζάνου που είναι επίσης καθηγητής στο Ινστιτούτο Feinstein, βλέπουμε παρόμοιες ιδέες για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως η πνευμονική υπέρταση και νευρολογικές βλάβες, όπως τα εγκεφαλικά.
Πόσο σύντομα θα μπορούσε η ανακάλυψη αυτή να εφαρμοστεί στην ιατρική προς όφελος των ασθενών;
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ώστε αυτή η ανακάλυψη και η τεχνολογία να φτάσουν σε συσκευές που θα μπορούν να συνταγογραφηθούν και να εμφυτευθούν σε ασθενείς. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ένα από τα απαραίτητα βήματα ώστε να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, και ταυτόχρονα, τα ευρήματα αυτά μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα ασθένειες που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό και να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα.