Home > νέα > Ο Δραμινός καλλιτέχνης και εικαστικός Γιώργος Καλτσίδης στην έκθεση της Θεσσαλονίκης «Γη Μνήμης»-Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δραμινός καλλιτέχνης και εικαστικός Γιώργος Καλτσίδης στην έκθεση της Θεσσαλονίκης «Γη Μνήμης»-Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δραμινός καλλιτέχνης και εικαστικός

Γιώργος Καλτσίδης στην έκθεση

της Θεσσαλονίκης «Γη Μνήμης»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ 2022, κλείνουν όπως είναι γνωστό, 100 χρόνια από τη μεγάλη τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εκδηλώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη Δράμα και την Καβάλα, Συνέδριο με το ίδιο θέμα. Το Συνέδρια αυτό διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων σε συνδιοργάνωση με τους Δήμους Δράμας και Καβάλας.

Στο πλαίσιο τους έτους μνήμης από τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, έχει ξεκινήσει από τις 8 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη έκθεση με έργα γνωστών Ελλήνων και Ιταλών καλλιτεχνών και εικαστικών. Η έκθεση διοργανώνεται από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών και την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας «Τρινακρία», στο χώρο του Μουσείου Προσφύγων της Πολιτιστικής Γειτονιάς του Δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Η ιδέα και επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον Francesco Piazza και τη διεύθυνση και το γενικό συντονισμό έχει ο Βασίλης Καραμπάτσας.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της έκθεσης, είναι η συμμετοχή του ελληνικού στοιχείου της Κάτω Ιταλίας και ειδικότερα της Σικελίας, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, «μπορεί πληθυσμιακά το ελληνικό στοιχείο της Κάτω Ιταλίας, και ειδικότερα της Σικελίας, να συρρικνώνεται στην πορεία του χρόνου, όμως η δυναμική της τρισχιλιετούς ελληνικής καταγωγής, όπως σφυρηλατείται από το ελληνικό πνεύμα και τις κοινές πολιτισμικές ρίζες, όχι μόνο αντιστέκεται στις απειλές αποδυνάμωσής της αλλά αντίθετα καθίσταται ολοένα και πιο ισχυρή και αναπτυσσόμενη. Κι αυτό καταγράφεται αδιάκοπτα από τις μεγάλες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας «Τρινακρία», τόσο ουσιαστικές όσο και εμβληματικά συμβολικές, που δίνουν το στίγμα της αδιάλειπτης σχέσης και του άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων της Μεγάλης Ελλάδας με τη μητρική κοιτίδα του Ελληνισμού».

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 24 καλλιτέχνες, Έλληνες και Ιταλοί, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, εγκαταστάσεις και βίντεο. Εκτός από την ανάδειξη των ιστορικών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την εικαστική-δημιουργική ματιά των καλλιτεχνών, η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει και μια ισχυρή γέφυρα γνωριμίας και της σύζευξης της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλονίκης, με την ελληνική κοινότητα της Σικελίας και τους εκπροσώπους της, όπως επίσης και τους δημιουργούς της, που μέσα από τη δράση και τα έργα τους διατηρούν ζωντανή την ιστορική μνήμη.

Η συμμετοχή του Γιώργου Καλτσίδη

Στην έκθεση συμμετέχει με έργα του και ο Δραμινός γέννημα – θρέμμα γλύπτης και εικαστικός Γιώργος Καλτσίδης με το έργο του με τίτλο: «Αρωθυμία». Όπως τονίζει μιλώντας στον «Π.Τ.», «Το έργο μου «Αρωθυμία» (Θύμηση) είναι εμπνευσμένο από τις διηγήσεις των παππούδων μου για τις τραγικές καταστάσεις που έζησαν, όταν ολόκληρα χωριά και περιοχές εξαναγκάζονταν σε χωρίς προορισμό πορείες μέσα στο καταχείμωνο, τις λεγόμενες «λευκές πορείες» ή τα «αμελέ ταμπουρού» (τάγματα εργασίας, βασανισμού και εξόντωσης».

Ο Γιώργος Καλτσίδης αφιερώνει μάλιστα το έργο του «στη μνήμη των προγόνων μου Κωστή και Ξανθίππης, Γιώργου και Παρθένας που με μεγάλωσαν με παραμύθια και ιστορίες του Πόντου, με τραγικές αφηγήσεις καταστροφής απώλειας και πόνου.

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να ζει παρόμοια γεγονότα βαρβαρότητας και ξεριζωμού…».