Home > νέα > Ο Δραμινός Ψυχολόγος Δημήτρης Φλαμούρης μιλάει στον «Π.Τ.»-Οι μύθοι της ευτυχίας στην εποχή μας και οι άλλοι μύθοι που μας περιβάλλουν

Ο Δραμινός Ψυχολόγος Δημήτρης Φλαμούρης μιλάει στον «Π.Τ.»-Οι μύθοι της ευτυχίας στην εποχή μας και οι άλλοι μύθοι που μας περιβάλλουν

Ο Δραμινός Ψυχολόγος Δημήτρης Φλαμούρης μιλάει στον «Π.Τ.»

Οι μύθοι της ευτυχίας

στην εποχή μας και οι άλλοι

μύθοι που μας περιβάλλουν

Φλαμούρης: «Δυστυχώς ολόκληρη η κοινωνία δημιουργεί αλλά και θρέφει συνεχώς τις ουτοπικές προσδοκίες για τη ζωή μας»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ενδιαφέρουσα ομιλία με κεντρικό θέμα «Οι Μύθοι της Ευτυχίας στην Εποχή μας», θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την ερχόμενη Κυριακή, δια στόματος του Δραμινού Ψυχολόγου κ. Δημήτρη Φλαμούρη.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παντοπωλείου «Με… νου», και θα γίνει στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας, στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής 20 Νοεμβρίου.

Μερικά από τα ζητήματα που θα θίξει στην ομιλία του ο κ. Φλαμούρης – ο οποίος είναι και τακτικός συνεργάτης του «Πρωινού Τύπου» – είναι: – Γίνεται να ζω χωρίς άγχος; – Είναι φυσιολογικό να είμαι ευτυχισμένος; – Πρέπει να βάζω στόχους στη ζωή μου και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα; – Μπορώ να σκέφτομαι θετικά; – Πόσο εύκολο είναι να πετύχω στη ζωή; – Πότε θα προλάβω να κάνω όλα όσα θέλω;

Σ’ αυτή την αντισυμβατική ομιλία ο Δραμινός Ψυχολόγος και best seller συγγραφέας Δημήτρης Φλαμούρης, θα αναδείξει μια διαφορετική πλευρά της πραγματικότητας, αναδεικνύοντας τους Μύθους της Ευτυχίας στη σύγχρονη εποχή.

Ο Δημήτρης Φλαµούρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα. Το 1996 αποφοίτησε από το Μαθηματικό τµήµα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο, όπου απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο πάνω στα χρηματοοικονομικά μαθηματικά.

Εργάστηκε σε διεθνείς επενδυτικές τράπεζες στο Λονδίνο μέχρι το 2009 και έπειτα σε εγχώρια χρηματιστηριακή εταιρεία έως το 2015. Από το 2014 διδάσκει στο Οικονοµικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Κάνοντας µια αποφασιστική αλλαγή πορείας, το 2016 αποφοίτησε από τη σχολή ψυχολογίας του University of East London, όπου ειδικεύτηκε στον τοµέα της Θετικής Ψυχολογίας. Πλέον, διοργανώνει βιωµατικά σεµινάρια, αρθρογραφεί και διατηρεί το δικό του blog, συνδυάζοντας το µαθηµατικό του υπόβαθρο µε τον χώρο της ψυχολογίας και της ευτυχίας. Παράλληλα, ασχολείται µε το κρασί και έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 65 χώρες συλλέγοντας εµπειρίες από όλα τα µέρη του πλανήτη.

Μαθηματικά και ψυχολογία συνεργάζονται!

Με την ευκαιρία της ομιλίας του, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον κ. Φλαμούρη, απευθύνοντάς του ορισμένες ερωτήσεις.

Κύριε Φλαμούρη, τι είναι εκείνο που σας ώθησε μετά από τα μαθηματικά και τα οικονομικά να στραφείτε προς την ψυχολογία; Πώς μπορεί κανείς να συνδυάσει τα ψυχρά μαθηματικά με την … ζεστασιά της ψυχολογίας;

«Με ώθησε ό,τι ωθεί όλους τους ανθρώπους να κάνουν μεγάλες αλλαγές. Ο πόνος. Άρχισα να κάνω θεραπεία και ανακάλυψα έναν καινούριο κόσμο (τον κόσμο των συναισθημάτων) που ήθελα να εξερευνήσω. Καταλαβαίνω για ποιο λόγο χαρακτηρίζετε τα μαθηματικά ως «ψυχρά» και την ψυχολογία ως «ζεστή». Έτσι πίστευα κι εγώ. Στο πρώτο μάθημα στο πανεπιστήμιό μου μας είπαν ότι ο ψυχολόγος πρέπει πρώτα από όλα να σκέφτεται με λογική και κριτική σκέψη. Ήταν τεράστια ανακούφιση για εμένα. Στην πορεία ανακάλυψα πως τα «ζεστά» συναισθήματα δεν είναι τυχαία. Έχουν τη δική τους «ψυχρή» λογική από πίσω. Την ψυχο-λογική. Οπότε μαθηματικά και ψυχολογία εν τέλει συνεργάζονται άριστα!»

Οι συγκρίσεις και οι συγκρούσεις

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει ότι, «η ευτυχία μας δεν καθορίζεται από τη ζωή που ζούμε. Καθορίζεται από την σύγκριση της ζωής που ζούμε με σύγκριση αυτής που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ζούμε». Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πετύχουν να μετατρέψουν θετικά τις συγκρίσεις αλλά και τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο ζωών που θα ήθελαν να κάνουν;

«Το πιστεύω ότι μπορούν, ναι. Το κακό είναι πως ολόκληρη η κοινωνία δημιουργεί αλλά και θρέφει συνεχώς τις ουτοπικές προσδοκίες για τη ζωή μας, οπότε θέλει τεράστια θέληση και συνειδητότητα για να παραμείνουμε πιστοί στο ρεαλιστικό σενάριο, τού τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Τα όρια δεν είναι ευδιάκριτα και η κοινωνία προβάλει διαρκώς τους ανθρώπους που τα ξεπέρασαν με αποτέλεσμα να νιώθουμε ανεπαρκείς οι υπόλοιποι. Όσοι έρθουν στην ομιλία μου την Κυριακή όμως, θα μπορέσουν να επανατοποθετήσουν τις προσδοκίες τους σε ένα πιο υγιές πλαίσιο».

Η επιρροή της μαζικής ψυχολογίας

Στον καιρό της πανδημίας, κλειστήκαμε στα σπίτια μας και αντιμετωπίσαμε περίεργες καταστάσεις. Πιθανότατα, ο καθένας ήρθε σε επαφή με ένα διαφορετικό εσώτερο εαυτό. Όλες αυτές οι καταστάσεις, επηρέασαν προφανώς την ψυχολογική κατάσταση όλων μας. Κατά πόσο η μαζική ψυχολογία του πλήθους επηρεάζει την ψυχολογική κατάσταση του καθενός από εμάς;

«Το διατυπώνετε πολύ ωραία. Η ψυχολογία του πλήθους μας επηρεάζει πάρα πολύ. Είμαστε κοινωνικά ζώα και το τι συμβαίνει στους δίπλα μας, είναι αδύνατον να μας αφήσει ανεπηρέαστους. Όταν όλοι φοβούνται για τον χειμώνα που έρχεται, εγώ δε θα παραμείνω εύκολα ήρεμος, ακόμα και αν δε με επηρεάζει άμεσα. Και μόνο που θα συναναστρέφομαι με φοβισμένους ανθρώπους (για παράδειγμα) θα αλλάξει και το πώς εγώ νιώθω. Και με πολλούς άλλους τρόπους φυσικά».

 

Στην ομιλία σας την προσεχή Κυριακή, θα μιλήσετε για τους Μύθους της Ευτυχίας στην Εποχή μας. Θέλετε να μας περιγράψετε ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι;

«Θα χρειαστεί να έρθετε στην ομιλία την πλήρη γκάμα, αλλά σαν μια μικρή γεύση, θα μιλήσω για τους μύθους του άγχους, τους μύθους των σχέσεων, τους μύθους της επιτυχίας, τους μύθους της θετικής σκέψης, τους μύθους της διατροφής και άλλους. Μετά την ομιλία, ελπίζω πως η ζωή των παρευρισκόμενων δε θα είναι η ίδια…»

Τα μικρά μυστικά!

Πώς μπορεί ο καθένας μέσα του να ανακαλύψει εκείνα τα μικρά μυστικά που θα μπορούσαν να του δώσουν μια καλύτερη καθημερινότητα ή να προχωρήσει στην αυτογνωσία;

«Πρώτα από όλα χρειάζεται η απόφαση να το κάνουμε. Το σημαντικότερο. Και μετά χρειάζεται αυτοπαρατήρηση. Για να δούμε τι απεικονίζει ένα πίνακας θα χρειαστεί να επενδύσουμε χρόνο να τον παρατηρήσουμε. Έτσι κι εμείς θα χρειαστεί να παρατηρήσουμε τι κάνουμε, πώς αντιδρούμε, τι μας ενοχλεί. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να το κάνουμε μόνοι μας γιατί είμαστε πολύ κοντά στον εαυτό μας για να μας παρατηρήσουμε αξιόπιστα. Ίσως χρειαστεί να πάρουμε βοήθεια. Είναι σαν να είμαστε τόσο κοντά στον πίνακα, με τη μύτη μας κολλημένη, που δεν μπορούμε να διακρίνουμε τι απεικονίζει. Αν όμως ρωτήσουμε κάποιον που κάθεται λίγο πιο πίσω, θα μπορέσει να μας βοηθήσει. Έτσι και κάποιος που μας γνωρίζει καλά, θα μπορέσει να μας δώσει μια αποστασιοποιημένη εικόνα για εμάς που θα ήταν χρήσιμο να ακούσουμε. Φυσικά ο καλύτερος τρόπος είναι πάντα να μιλήσουμε σε έναν ειδικό».

Η ταύτιση της ευτυχίας με τη χαρά

Μήπως τελικά η ευτυχία, είναι ένας όρος για τον οποίο δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα; Εσείς, είστε ευτυχισμένος;

«Είναι όπως το λέτε. Οι περισσότεροι ταυτίζουμε την ευτυχία με τη χαρά και φυσικά επειδή δεν μπορούμε να είμαστε πάντα χαρούμενοι, θεωρούμε πως κάτι πάει στραβά με εμάς. Βλέπουμε διαφημίσεις με χαμογελαστούς ανθρώπους, βλέπουμε φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εύκολα μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι μόνο εμείς δεν είμαστε καλά. Δεν είναι έτσι. Η ζωή είναι δύσκολη. Και δεν πειράζει. Εγώ νιώθω πως η ζωή μου έχει νόημα. Έχω ευτυχισμένες στιγμές, αλλά κυρίως έχω ένα γενικότερο αίσθημα πληρότητας με το ποιος είμαι και το τι κάνω. Είμαι πολύ τυχερός που βρήκα και ασχολούμαι με κάτι που αγαπώ πολύ και έχω ανθρώπους στη ζωή μου με τους οποίους συνδέομαι με έναν όμορφο τρόπο. Δε σημαίνει πως δε ζορίζομαι, δεν αγχώνομαι και δεν περνάω και δύσκολα ενίοτε. Σαφώς συμβαίνουν και όλα αυτά. Και ταυτόχρονα νιώθω τη ζωή μου γεμάτη και απολαυστική».