Home > νέα > Ο Έλληνας αστροφυσικός που «έχει» αστεροειδή με το όνομά του προσκεκλημένος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας

Ο Έλληνας αστροφυσικός που «έχει» αστεροειδή με το όνομά του προσκεκλημένος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας

Ο Έλληνας αστροφυσικός που «έχει»

αστεροειδή με το όνομά του προσκεκλημένος

του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας

 

Μπορεί κάποιοι διάσημοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ να έχουν αστέρι με το όνομά τους στη γνωστή Λεωφόρο, όμως ο Λαρισαίος αστροφυσικός Κλεομένης Τσιγάνης από το 2008 μπορεί να περηφανεύεται ότι ένας αστεροειδής που απέχει περίπου 446.600.000 χλμ. από τη Γη, φέρει το όνομά του, ή για την ακρίβεια, το επίθετό του. Ήταν η τιμή που τού έγινε για τη συνεισφορά του και την αναγνώριση του επιστημονικού του έργου από την Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ., Κλεομένης Τσιγάνης είναι προσκεκλημένος του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος» το Σάββατο 6 Απριλίου. Θα είναι ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνει ο δραμινός σύλλογος και το θέμα που θα αναπτύξει είναι «Συγκρούσεις της Γης με Αστεροειδείς και Μέθοδοι Αποτροπής: η αποστολή AIDA». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νικηφόρου με ώρα έναρξης 8.00 το βράδυ.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων έχει προγραμματισθεί ξενάγηση και επίδειξη πειραμάτων στο χώρο του Υπαίθριου Εργαστηρίου Φυσικής στο Γυμνάσιο Νικηφόρου από τις 18.00 έως τις 20.00 και αστρονομική παρατήρηση μετά το τέλος της ομιλίας.

Ποιος είναι ο Κλεομένης Τσιγάνης

Ο Κλεομένης Τσιγάνης γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1974 στη Λάρισα, και από πολύ μικρή ηλικία είχε αγάπη για τη φυσική και τα μαθηματικά. Ο πατέρας του, τοπογράφος στο επάγγελμα, τον ανέβαζε στην ταράτσα, και με τα όργανα που χρησιμοποιούσε στη δουλειά του, τον βοηθούσε να δει τη Σελήνη.

Το 1996 αποφοίτησε από τη Φυσική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2002 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην ίδια σχολή. Tην περίοδο 2002-2004 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής του Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) της Γαλλίας, και συγκεκριμένα στο Observatoire de la Côte d’ Azur στη Νίκαια, με υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie Individual Fellowships της Ε.Ε. Από το 2006 έχει τη θέση του Λέκτορα στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, όπου έχει διδάξει στο Τμήμα Φυσικής αλλά και στο Τμήμα Μαθηματικών.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στους εξής τομείς: Μη Γραμμική Δυναμική – Ουράνια Μηχανική και Δυναμική Εξέλιξης του Ηλιακού Συστήματος -πλανητικά συστήματα (χαοτικές κινήσεις αστεροειδών).  Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο και πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, αλλά και πλήθος ετεροαναφορών στις εργασίες του (σύμφωνα με το Astrophysics Data Systems (ADS) είχε 638 ετεροαναφορές στην πενταετία 2006-2010).

Το Δεκέμβριο του 2004 το  αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Science δημοσίευσε αφιέρωμα στο συνέδριο DPS 2004 της American Astronomical Society (AAS), κάνοντας εκτενή αναφορά στην ομιλία του και στη σημασία των αποτελεσμάτων που παρουσίασε, σχετικά με τη μετανάστευση των εξωτερικών πλανητών και την ερμηνεία του Όψιμου Σφοδρού Βομβαρδισμού της Σελήνης (Late Heavy Bombardment), τοποθετώντας τη ανάμεσα στις 3 κορυφαίες που ακούστηκαν.

Σαν επιστέγασμα της πορείας του και του επιστημονικού του έργου, τον Αύγουστο του 2008 η Επιτροπή Ονοματολογίας Μικρών Σωμάτων της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (ΙAU) αποφάσισε τη μετονομασία του αστεροειδούς 1999RC221 σε “(21775) Tsiganis”, προσθέτοντας έτσι το όνομά του στη μικρή λίστα των Ελλήνων επιστημόνων που διαθέτουν ένα αστέρι με το δικό τους όνομα. Ο αριθμός “21775”  δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογισθεί με ακρίβεια.