Ομάδες φοιτητών του ΤΕΙ Καβάλας παρουσίασαν
νέες τεχνολογικές λύσεις στο Kavala Airsea Show
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ,
κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Επίδειξη Νέων Τεχνολογιών και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, πραγματοποίησαν ομάδες των τμημάτων της Πληροφορικής, των Μηχανολόγων του ΤΕΙ ΑΜΘ, και η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, στην φετινή διοργάνωση του Kavala Airsea Show.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδα μας με τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη, μιλήσαμε για την συμμετοχή των ομάδων στη διοργάνωση καθώς και για την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών στους παρευρισκόμενους επισκέπτες.
«Δέχτηκε μια πρόσκληση το ΤΕΙ Καβάλας από την οργανωτική ομάδα του Kavala Airsea Show πριν από τέσσερις μήνες, προκειμένου να συμμετέχουμε στις παράλληλες δράσεις οι οποίες αφορούν στην τεχνολογία. Δεδομένου ότι τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα έχουν ιδιαίτερα υψηλή τεχνολογία στην λειτουργία τους.
Έτσι, ο πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρότεινε να αναλάβει αυτή την δράση ο κ. Πογαρίδης ως καθηγητής του ΤΕΙ και φυσικά ως πρόεδρος του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ», επεσήμανε ο κ. Καραμπατζάκης.
Στην διοργάνωση του Kavala Airsea Show, συμμετείχαν με περίπτερο ομάδες του ΤΕΙ, η ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας ΑΜΘ, το Τμήμα Πληροφορικής και το Τμήμα Μηχανολόγων από το εργαστήριο του καθηγητή κ. Σαράφη. Οι συμμετέχουσες ομάδες, παρουσίασαν διάφορες τεχνολογικές λύσεις οι οποίες αφορούν στην πληροφορική και την υψηλή τεχνολογία.
Οι ομάδες, επικεντρώθηκαν περισσότερο στην εκπαιδευτική ρομποτική. Δηλαδή, σε τεχνολογίες τις οποίες δουλεύουν εδώ και δέκα χρόνια και έχουν αναπτύξει μια εκπαιδευτική πλατφόρμα. Με την εκπαιδευτική ρομποτική, όπως μας εξήγησε ο κ. Καραμπατζάκης, πολύ εύκολα μικρά παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και να γνωρίσουν βασικές πτυχές των μαθηματικών, της φυσικής αλλά πλέον εφαρμοσμένα μαζί με πληροφορική.
«Επομένως, πολλά ρομποτικά τα οποία βλέπουμε στις βιομηχανίες, στα αυτοκίνητα ή ακόμα και στα ελικόπτερα που παρουσιάστηκαν στην διοργάνωση του Airsea Show, με τα πραγματικά βιομηχανικά κατασκευάσματα και οχήματα, με τον ίδιο τρόπο εμείς προσπαθούμε στα παιδιά να δείξουμε τις νέες τεχνολογίες.
Από την πλευρά των Μηχανολόγων υπήρχαν μερικά drones τα οποία κατασκευάζουν κάποια κομμάτια με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή που έχουμε στο ΤΕΙ. Υπήρχαν διάφορα αντικείμενα μέσα από τα οποία μπορούν τα παιδιά να έρθουν πολύ κοντά με την τεχνολογία και την πληροφορική.
Το περίπτερό μας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων, και δοκίμαζαν τις κατασκευές μας. Μεταξύ των κατασκευών μας, υπήρχε ένα πιάνο με μπανάνες, ρομποτάκια που κάνουν διάφορες δουλειές, καθώς και μια κατασκευή μέσω της οποίας κάποιος μπορούσε να δώσει ώθηση σε μια χάρτινη σαΐτα και να την κατευθύνει μέσω του ρομποτικού συστήματος ώστε να πραγματοποιήσει μια πτήση», ανέφερε ο κ. Καραμπατζάκης.