Home > νέα > Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζής μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» «Χρειάζεται πολλή δουλειά στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου για την ανακύκλωση»

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζής μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» «Χρειάζεται πολλή δουλειά στον τομέα της ενημέρωσης του κόσμου για την ανακύκλωση»

Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Βογιατζής μιλάει στον «Πρωινό Τύπο»

Χρειάζεται πολλή δουλειά

στον τομέα της ενημέρωσης

του κόσμου για την ανακύκλωση

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΥΞΗΜΕΝΑ παρουσιάζονται τα ποσοστά συλλογής των σύμμεικτων αλλά κυρίως των ανακυκλώσιμων υλικών σε σχέση με άλλες χρονιές, δηλώνει στον «Πρωινό Τύπο» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργος Βογιατζής.

Όπως επισημαίνει επίσης, χρειάζεται πολλή δουλειά για την ενημέρωση των πολιτών για το τι πρέπει και πώς, να καταλήγει στον μπλε κάδο, ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι, ο μπλε κάδος με το κίτρινο καπάκι θα μπορούσε να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ανακύκλωσης στο χαρτί – χαρτόνι.

Παρ’ όλα αυτά, παραδέχεται επίσης ότι η συλλογή στον τομέα της ανακύκλωσης θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια ποσοτική αύξηση και σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει όμως και μια ποιοτική αύξηση στον τομέα αυτόν.

Η συλλογή για το 2019

Σύμφωνα με τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία που μας δίνει ο κ. Βογιατζής, οι πέντε Δήμοι της Π.Ε. Δράμας έχουν συγκεντρώσει τους παρακάτω τόνους.

Δήμος Δράμας: Τα σύμμεικτα για τον πράσινο κάδο ήταν 18.644 τόνοι. Από τον μπλε κάδο έχουμε 2.924 τόνους και άλλους 42 τόνους από τους κώδωνες – γυαλί.

Στο Δήμο Δοξάτου: Τα σύμμεικτα από τον πράσινο κάδο είναι 4.498, 309 τόνοι από μπλε κάδο, και 27 τόνοι από κώδωνες –γυαλί.

Στο Δήμο Νευροκοπίου έχουμε 1.900 τόνους από πράσινο κάδο στα σύμμεικτα, 153 τόνους από μπλε κάδο και 17 τόνους από κώδωνες – γυαλί.

Στο Δήμο Παρανεστίου έχουμε 800 τόνους από πράσινο κάδο, 75 τόνους από μπλε κάδο και 10 τόνους γυαλί από κώδωνες.

Στο Δήμο Προσοτσάνη έχουμε 3.616 τόνοι από πράσινο κάδο στα σύμμεικτα, 364 τόνους από μπλε κάδο, και 30 τόνους από κώδωνες – γυαλί.

Και ποσότητα και ποιότητα

Στην ερώτηση για το πώς πηγαίνει η ανακύκλωση στους Δήμους της Δράμας, ο κ. Βογιατζής σημειώνει ότι «οι ποσότητες έχουν αυξηθεί. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα μπορούσαν σαφώς να είναι και ακόμα καλύτερες.

Πιστεύω ότι το 2020 θα έχουμε αύξηση της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2020,θα έχουμε μια αύξηση. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται πολλή δουλειά στον τομέα της ποιότητας. Δεν είναι μόνο να αυξήσουμε τις ποσότητες, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά και την ποιότητα προκειμένου να έχουμε μικρότερο υπόλειμμα».

Ερωτώμενος για το τι ακριβώς θα πρέπει να στέλνουμε στους κάδους ανακύκλωσης καθώς το τελευταίο διάστημα γίνεται μια τέτοια συζήτηση, ο κ. Βογιατζής, σημειώνει ότι, «όλες οι συσκευασίες που μπορούν να ανακυκλωθούν, έχουν τυπωμένο το σηματάκι της ανακύκλωσης. Από εκεί μπορούν οι πολίτες να αναγνωρίζουν τα προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν.  Παρ’ όλα αυτά, κάποιες συσκευασίες θα πρέπει να καθαρίζονται πριν φτάσουν στον μπλε κάδο, όπως τα γάλατα και οι χυμοί. Γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο και μέταλλο, είναι υλικά τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν».

Σημειώνει όμως ιδιαίτερα, ότι, «θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ενημέρωση του κόσμου, καθώς γίνονται συνηθισμένα λάθη, όπως χαρτιά κουζίνας χρησιμοποιημένα με νερά και βρώμικα, να βλέπουμε βρώμικες συσκευασίες από φαγητό γεμάτες λάδια. Αυτά αν δεν μπορούμε να τα ξεπλύνουμε, θα πρέπει να τα απομακρύνουμε. Θα πρέπει να πηγαίνουν στον πράσινο κάδο, ή αργότερα στον κάδο. Το χαρτί – χαρτόνι για παράδειγμα είναι βιοαπόβλητο, μπορείς να το διαχειριστείς είτε ως ανακυκλώσιμο, είτε ως βιοαπόβλητο. Χωνεύει δηλαδή, σαπίζει.

Χαρτιά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι όπως συσκευασίες με φαγητό, συσκευασίες με λάδια αυτοκινήτου και υπολείμματα φαγητών. Χρειάζεται πολλή δουλειά για την ενημέρωση του κόσμου, για το τι πρέπει να ανακυκλώσει και τι όχι.

Είναι μεταβατική περίοδος αυτή, καθώς αναμένεται το νέο εθνικό σχέδιο, θα υπάρξουν ριζικές τομές, θα αλλάξουν πολλά πράγματα απ’ όσα γνωρίζουμε σήμερα. Είμαστε ανυπόμονοι να δούμε ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

Ερωτώμενος για το πού βρίσκεται η διαδικασία για τον καφέ κάδο, τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία της έγκρισης χρηματοδότησης για την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων και σε λίγο διάστημα θα δημιουργηθεί και η κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας των βιοαποβλήτων της Δράμας. Η μονάδα των προδιαλεγμένων οργανικών της Προσοτσάνης που θα εξυπηρετεί Προσοτσάνη και Νευροκόπι είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία. Οπότε, αν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2021, ο Νομός Δράμας θα έχει σε πλήρη εξέλιξη το δίκτυο των καφέ κάδων».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο βοήθησε ο μπλε κάδος με το κίτρινο καπάκι και κατά πόσο βοήθησε στη συλλογή, ο κ. Βογιατζής τονίζει ότι «μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ, μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας των ανακυκλώσιμων υλικών, γιατί το χαρτί – χαρτόνι δεν θα επιμολύνεται από άλλα υλικά με υγρά και φαγητά, και μπορεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα για τα υλικά συσκευασίας.  Παρ’ όλα αυτά έχουμε δρόμο ακόμα και στο κομμάτι της ενημέρωσης και στο κομμάτι των υποδομών και στο κομμάτι της αποκομιδής».

Στο σημείο αυτό εξηγεί ότι «τα πιλοτικά προγράμματα που έγιναν σε διάφορες περιοχές, είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη, ότι ένα πρόγραμμα μπορεί να πετύχει ή να αποτύχει, ανάλογα με το πώς θα γίνει η διαχείρισή του. Το πρόγραμμα της Δράμας ήταν ένα πετυχημένο πρόγραμμα, πιστεύω όμως ότι μπορούμε να έχουμε σε όλη την Περιφέρεια ένα δίκτυο διαλογής χαρτιού – χαρτονιού το οποίο θα πάει πάρα πολύ καλά. Έχουμε πολλή  δουλειά να κάνουμε και σ’ αυτό το κομμάτι και γρήγορα θα ολοκληρώσουμε το δίκτυο του κίτρινου κάδου και θα το βάλουμε σε λειτουργία».