4η συνάντηση Εθνικού Δικτύου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020
Ο κάμπος και το μάρμαρο
προσφέρουν μια ιδιαίτερη
δυναμική στη Δράμα
Ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Προγραμμάτων του ΥΠΟΟ μιλάει στον “Π.Τ.”
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΚΕ χθες Τρίτη 17 Οκτωβρίου στη Δράμα, η 4η συνάντηση του Εθνικού Δικτύου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (Δ.Ο.Χ.Α.) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Hydrama Grant Hotel και διοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για το URBACT III, επίσης από το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος, είναι επειδή το εν λόγω ξενοδοχείο κατασκευάστηκε με χρήματα του ευρωπαϊκού προγράμματος GESSICA καθώς και του ΕΣΠΑ και αυτό έχει σημασία, καθώς οι Διαχειριστικές Αρχές και η Επιτροπή Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούσαν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το αποτέλεσμα του προγράμματος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Διαχειριστικές Αρχές του Δικτύου Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014-2020) από τις Περιφέρειες όλης της χώρας, οι οποίοι συζήτησαν για όλα τα θεσμικά, νομικά και νομοθετικά προβλήματα που εμφανίζονται και πρέπει να προσπεράσουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών για την υλοποίηση των έργων.
Ο κ. Ιακωβίδης με τον κ. Καραμπατζάκη.
Εκ μέρους του Δήμου Δράμας, συμμετείχε επίσης ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Δ. Καραμπατζάκης καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Τμήματος Προγραμματισμού, όπως η προϊσταμένη κα. Κ. Ιωσηφίδου, καθώς και μέλη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, όπως ο διευθύνων σύμβουλος κ. Μ. Χατζόπουλος και ο κ. Ν. Θωμαΐδης, υπεύθυνος προγραμμάτων.
Η δυναμική της Δράμας
Μεγάλη σημασία έχει ότι η 4η συνάντηση του Δικτύου Ο.Χ.Α., έγινε στη Δράμα, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, αποφάσισε πλέον οι συναντήσεις αυτές να μην γίνονται στην Αθήνα όπως μέχρι σήμερα, αλλά από εδώ και πέρα σε διάφορες πόλεις της ελληνικής επαρχίας.
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε ο κ. Δημήτρης Ιακωβίδης, προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που προήδρευσε και της συνάντησης αυτής. Ο κ. Ιακωβίδης έχει καταγωγή από τη Δράμα, από την πλευρά της μητέρας του, και τον ρωτήσαμε μεταξύ άλλων, για το πώς βλέπει τη διαδρομή της Δράμας με το δικό του μάτι, όλα αυτά τα χρόνια:
«Τη Δράμα την γνωρίζω εδώ και 50 χρόνια περίπου. Πρώτη φορά ήρθα στη Δράμα για καλοκαιρινές διακοπές, γιατί η καταγωγή της μητέρας μου είναι από εδώ, ως Πόντιοι που έφυγαν από την Κερασούντα και ήρθαν στη Δράμα. Η εξέλιξη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ξέρω τα ανεβοκατεβάσματα της Δράμας, τα πισωγυρίσματα, ξέρω τη δυναμική που είχε αποκτήσει κάποια εποχή με την κλωστοϋφαντουργία, με την SOFTEX, ξέρω το πισωγύρισμα που έγινε όταν αυτά τα πράγματα έκλεισαν. Θέλω να πιστεύω ότι η Δράμα έχει μια δυναμική. Σαφέστατα, όπως σε όλη την Ελλάδα και από τη Δράμα έχει φύγει κόσμος προς το εξωτερικό με την οικονομική κρίση. Πιστεύω ότι ο κάμπος έχει μια τρομερή δυναμική στη Δράμα, όπως επίσης το μάρμαρο, αλλά και τα μυαλά των ανθρώπων έχουν μια τρομερή δυναμική στη Δράμα και πιστεύω ότι όλα αυτά βοηθάνε στο να έχει καλύτερο αύριο. Και το εύχομαι».
Ο κ. Δημήτρης Ιακωβίδης.
Θεσμικά και νομικά προβλήματα
Ο κ. Ιακωβίδης μας μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα διάφορα προγράμματα που γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν, μέσω του Δικτύου Ο.Χ.Α. (ΕΣΠΑ 2014-2020).
Όπως επισημαίνει, «στα Δίκτυα συζητάμε συγκεκριμένα και ειδικευμένα θέματα και μεταφέρουμε εμπειρίες που έχει ο καθένας μας, από τη λειτουργία συγκεκριμένων καταστάσεων, μεταφέρουμε γνώση και προσπαθούμε να λύσουμε μέσα από τη συζήτηση, προβλήματα τα οποία δημιουργούνται κατά την υλοποίηση.
Όλα τα πράγματα τα οποία σχεδιάζονται, δεν σημαίνει ότι μπορούν και να υλοποιηθούν. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα και τα προβλήματα αυτά είναι είτε θεσμικά, με πάρα πολλούς κανονισμούς ευρωπαϊκούς, με πάρα πολύ νομοθεσία την οποία δεν την γνωρίζουμε όλη, την ανακαλύπτουμε συνεχώς και αν χρειαστεί ακόμα και σε τροποποίηση νομοθεσίας μπορούμε να πάμε, ούτως ώστε να υλοποιήσουμε αυτό που έχουμε σχεδιάσει».
Όπως λέει ο κ. Ιακωβίδης στον «Π.Τ.», «έχουμε σχεδιάσει παρεμβάσεις χωρικής ανάπτυξης, οι οποίες, είτε στο αστικό περιβάλλον, είτε ευρύτερα στο χώρο, προσπαθούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του και τη διαβίωση των κατοίκων. Μ’ αυτή τη λογική, σε κάθε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, υπάρχουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Για τα αστικά υπάρχει μια δέσμευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κάθε πρόγραμμα να έχει ένα 5% τουλάχιστον των χρημάτων του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, να δοθεί γι’ αυτές τις αστικές παρεμβάσεις».
Στην ερώτηση, γιατί η συνάντηση αυτή γίνεται στη Δράμα, ο κ. Ιακωβίδης τονίζαει ότι «στη Δράμα ετοιμάζεται να γίνει μια μεγάλη παρέμβαση στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, αστικής ανάπτυξης (σ.σ. εννοεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και την «πράσινη γέφυρα» μεταξύ δημοτικού κήπου και Αγίας Βαρβάρας). Έχουμε έναν χώρο, που έχει χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (σ.σ. εννοεί και τη δημιουργία του ξενοδοχείου Hydrama) και είναι μια ευκαιρία, συν το ότι έχουμε αποφασίσει όλες αυτές οι συναντήσεις να μην γίνονται στην Αθήνα, αλλά πλέον μόνο στην επαρχία. Η κινητοποίησή μας στην επαρχία, δείχνει ότι ο τοπικός πληθυσμός καταλαβαίνει λίγο περισσότερο τι σημαίνουν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα».
Στην ερώτηση, κατά πόσο έχουν προχωρήσει τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης στη χώρα μας, ο κ. Ιακωβίδης, τονίζει:
«Υπάρχουν αρκετές Περιφέρειες, οι οποίες έχουν βγάλει προσκλήσεις και έχουν εγκρίνει στρατηγικές και προχωρούν στην υλοποίηση αυτών των στρατηγικών. Υπάρχουν Περιφέρειες οι οποίες δεν είναι τόσο μπροστά.
Άρα λοιπόν, η εμπειρία αυτών οι οποίοι βγήκαν μπροστά, ήταν πρωτοπόροι, δυσκολεύτηκαν, κάποια φορά αναγκάστηκαν να αλλάξουν προσκλήσεις γιατί κάποια πράγματα δεν ήταν μπροστά. Η εμπειρία αυτή μεταφέρεται και στους υπόλοιπους ώστε όλοι -ελπίζουμε μέχρι την άνοιξη – να έχουν ολοκληρωμένες στρατηγικές από επιτροπές παρακολούθησης και στη συνέχεια να βγουν με προσκλήσεις, να καλέσουν τους δικαιούχους και να υλοποιήσουν τα κομμάτια των στρατηγικών που τους ανήκουν.
Αυτή είναι η στόχευσή μας. Και αν θέλετε μια στόχευση, το επόμενο Δίκτυο θα το κάνουμε γύρω στην Άνοιξη και θέλουμε όλοι να έχουμε βάλει μια δαπάνη μέσα στο σύστημά μας. Όλοι να έχουν καταφέρει να έχουν έργο, το οποίο να έχει ξεκινήσει, επομένως να έχει έρθει δαπάνη για να πληρωθεί».