Home > νέα > Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και αποσταγμάτων μας ξεναγεί στην ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος και ο υπεύθυνος της εφαρμογής κ. Πάχτας

Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και αποσταγμάτων μας ξεναγεί στην ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος και ο υπεύθυνος της εφαρμογής κ. Πάχτας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Δραμοινογνωσίας 2024

Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και αποσταγμάτων

μας ξεναγεί στην ιστορία του κρασιού

από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος και ο υπεύθυνος της εφαρμογής κ. Πάχτας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ άνοιξε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων, στην Χωριστή. Το εν λόγω Κέντρο, παρουσιάζει την ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, και μέσα από συνολικά οκτώ θεματικές ενότητες, ο επισκέπτης μπορεί να μάθε για το κρασί. Από την ιστορία του, την παραγωγή του, την επίδρασή του στην υγεία του ανθρώπου, το κρασί στην τέχνη και βέβαια το κρασί στην περιοχή της Χωριστής και ευρύτερα στη Δράμα.

Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων, υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα LEADER (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) της Αναπτυξιακής Δράμας ΑΕ για λογαριασμό του Δήμου Δράμας με δημόσια δαπάνη 248.070 ευρώ.

Το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων στη Χωριστή Δράμας, θα παραμείνει ανοικτό καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων της «Δραμοινογνωσίας» και για διάφορες πληροφορίες ή επίσκεψη σ’ αυτό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2521350687. Καθ’ όλο το υπόλοιπο διάστημα, οι επισκέψεις για σχολεία ή συλλόγους και άλλες ομάδες επισκεπτών, θα μπορούν να γίνονται στο παραπάνω τηλέφωνο.

Κατά τον χαιρετισμό του σε μια σύντομη τελετή και την ξενάγηση στους παρευρισκόμενους, ο δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους στη δημιουργία και υλοποίηση του Κέντρου, τονίζοντας ότι «η Δράμα είναι συνυφασμένη με την καλλιέργεια του σταφυλιού, είναι συνυφασμένη με την οινοποίηση και άρα βρισκόμαστε σε ένα χώρο, ο οποίος στεγάζει όλη αυτή την εξέλιξη, τη δράση, την ιστορία του κρασιού, την ιστορία της Χωριστής και την ιστορία του τόπου».

Η ιστορία του κρασιού στη ζωή μας

Τι είναι όμως το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και αποσταγμάτων; Όπως μας εξηγεί μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Μανόλης Χατζόπουλος, «είναι ένα έργο το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το LEADER. Η όλη σκέψη ξεκίνησε πριν από 4-5 χρόνια, όπου ο Δήμος τότε συζητώντας, θέλησε να κάνει ένα Κέντρο Ερμηνείας, που θα λειτουργούσε υποστηρικτικά στην παραγωγή κρασιού στη Δράμα.

Επομένως στα πλαίσια αυτά, εντάχθηκε στο LEADER, υλοποιήθηκε, ολοκληρώθηκε και βρίσκεται στη διαδικασία να πληρωθεί ο ανάδοχος του έργου».

Αυτό που σημειώνει ακόμα ο ίδιος, είναι ότι, «είναι ένα Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων, όπου μέσα από μοντέρνα τεχνολογία με ψηφιακές προβολές, με εμβαπτισμένη πραγματικότητα όπως λέγεται, με οκτώ θεματικές ενότητες όλες σε σχέση με το κρασί, Διόνυσος, Παραγωγή Κρασιού, από τον Ήλιο στο Ποτήρι, το Κρασί στην Τέχνη και με την όγδοη τιμής ένεκεν, το Κρασί και η Χωριστή».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το έργο αυτό είναι προϊόν συνεργασίας, καθώς το κτίριο είναι προσφορά του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», είχε ανακαινιστεί κάποτε με χρήματα του Δήμου και με συμφωνητικό παραχωρήθηκε στο Δήμο για το Κέντρο Ερμηνείας Οίνου.

Τι μπορεί να δει ο επισκέπτης

Για το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης στο Κέντρο Οίνου, μίλησε στον «Π.Τ.» ο κ. Νίκος Πάχτας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ιδιοκτήτης της εταιρείας Digital Innovation που έχει επιμεληθεί την εφαρμογή που υπάρχει στο χώρο.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Πάχτας, «πρόκειται για μια εφαρμογή εμβαπτισμένης πραγματικότητας. Δηλαδή με κάποιες πολύ μεγάλες προβολές, μέσα από τρεις οθόνες που η κάθε μία έχει πλάτος έξι μέτρα επί 3,75 ύψος, δημιουργούμε ένα χώρο στον οποίο, ο επισκέπτης που στέκεται μέσα, όλο το οπτικό του πεδίο καλύπτεται από τις προβολές. Έτσι τον μεταφέρουμε σε έναν άλλο χώρο και γι’ αυτό μιλάμε για εμβαπτισμένη πραγματικότητα».

Όπως εξηγεί ο κ. Πάχτας, «ο χώρος αυτός είναι ο χώρος του κρασιού σε διαφορετικές εκφάνσεις του. Ζωντανεύουμε το θεό Διόνυσο τον οποίο τον έχουμε αναδημιουργήσει με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και το έχουμε βάλει να μας μιλάει και μας εξηγεί την ιστορία του κρασιού, όταν ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν, τα πρώτα δείγματα οινοποίησης σχετικά σ’ εμάς, πώς από εκεί και πέρα το κρασί έγινε τόσο σημαντικό προϊόν, τι επίδραση είχε το κρασί στον ανθρώπινο πολιτισμό όπως στην υγεία αλλά και πώς έχουν χρησιμοποιήσει το κρασί διάφοροι ζωγράφοι σε έργα τέχνης.

Ένα κομμάτι της εφαρμογής είναι μια ψηφιακή πινακοθήκη, στην οποία μπορεί να επιλέξει ένα από 12 διαφορετικά έργα ο θεατής και να δει την ανάλυσή του σε σχέση με το κρασί. Έτσι, χρησιμοποιούμε το κρασί ως αφορμή για να μιλήσουμε για τέχνη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η Χωριστή, μια από τις ιδιαιτερότητες που έχει, είναι ότι φιλοξενεί κάποια έργα του Παρθένη στον Ιερό Ναό».

Τέλος, να σημειώνει ότι, «θα ήταν ασέβεια προς το χώρο επίσης, αν δεν αναφερθούμε στην ιστορία του χωριού και στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Οπότε ένα κομμάτι της εφαρμογής, παρουσιάζει τη Χωριστή, δείχνει παλιές φωτογραφίες και παλιά βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ, αρχές δεκαετίας του 1980, όπου Χωριστιανοί μας μιλάνε για την ιστορία του χωριού.

Οπότε μέσα από όλα αυτά, θέλουμε ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ως εστιακό σημείο. Άνθρωποι να έρχονται εδώ είτε από αγάπη για την τέχνη και αφού μπορέσουν να γνωρίσουν όλα αυτά από τις εφαρμογές, έπειτα να γνωρίσουν την περιοχή και να φύγουν κερδισμένοι σε δύο διαφορετικά επίπεδα».