Home > νέα > Ο κορωνοϊός ακολουθεί φθίνουσα πορεία και θα γίνει ένα απλό κρυολόγημα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος Δ. Σωτηρόπουλος

Ο κορωνοϊός ακολουθεί φθίνουσα πορεία και θα γίνει ένα απλό κρυολόγημα-Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος Δ. Σωτηρόπουλος

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δραμινός Αιματολόγος Δ. Σωτηρόπουλος

Ο κορωνοϊός ακολουθεί

φθίνουσα πορεία και

θα γίνει ένα απλό κρυολόγημα

Σωτηρόπουλος: «Κάθε μετάλλαξη που επικρατεί είναι μεταδοτικότερη αλλά λιγότερο σοβαρή»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ συνέδριο «Η Δράμα ενάντια στον Καρκίνο», βρέθηκε για άλλη μια φορά, ο Δραμινός Αιματολόγος κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, όπου είχε εισήγηση με θέμα: «Αιματολογικές κακοήθειες και λοίμωξη Covid-19».

Ο κ. Σωτηρόπουλος, είναι Αιματολόγος, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής και Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων στο Γ.Π.Ν. «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.

Με τον κ. Σωτηρόπουλο είχαμε μιλήσει και τον Μάιο του 2021, σχετικά με το ζήτημα των αυξητικών τάσεων καρκίνου στο Νομό Δράμας. Ο ίδιος έχει αναλάβει να συγκεντρώσει και να αξιολογήσει όλα εκείνα τα στοιχεία, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο η περιοχή της Δράμας έχει αυξημένα περιστατικά καρκίνου από άλλες περιοχές της χώρας.

Η Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», έχει ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα ώστε να διαφανεί τι ακριβώς συμβαίνει στο Νομό μας με το θέμα αυτό και ο κ. Σωτηρόπουλος συγκεντρώνει και αξιολογεί τα στοιχεία αυτά. Προς το παρόν, η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως είπε ο ίδιος, πιθανότατα να ολοκληρωθεί τον επόμενο χειμώνα.

Σε φθίνουσα πορεία ο κορωνοϊός

Το φετινό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε στο 8ο συνέδριο ο κ. Σωτηρόπουλος, ήταν οι αιματολογικές κακοήθειες και η λοίμωξη Covid-19. Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε μαζί του και στην ερώτηση σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα με τον Covid και αν πραγματικά οδεύουμε προς τη λήξη της πανδημίας, μας απάντησε:

«Εάν δεν έρθει καινούρια μετάλλαξη ή εάν η καινούργια μετάλλαξη που θα έρθει είναι καλύτερη από την Όμικρον 2, ήπια δηλαδή, τότε πιστεύω ότι ο κορωνοϊός θα γίνει σαν τον ιό της γρίπης και πιο ελαφρύς».

Εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει καλύτερη μετάλλαξη, τονίζει: «Ο ιός μέχρι στιγμής, ακολουθεί τη φυσική πορεία των πραγμάτων. Δηλαδή, κάθε μετάλλαξή του που επικρατεί παγκοσμίως, είναι μεταδοτικότερη από την προηγούμενη, αλλά λιγότερο σοβαρή, έχουμε δηλαδή λιγότερες νοσηλείες. Εάν συνεχίσουμε έτσι, τότε πιστεύω ότι όντως ήρθε για να μείνει, σαφώς, αλλά θα είναι ένα κρυολόγημα. Αυτό το καταλαβαίνουμε και τώρα».

Όπως εξηγεί ο κ. Σωτηρόπουλος, «η Όμικρον στην Ελλάδα, επικράτησε από 1 Φεβρουαρίου. Από τότε έχουμε μόνο Όμικρον 2. Εκεί τελείωσε η Δέλτα, ενώ τον Ιανουάριο είχαμε επικάλυψη των δύο. Από εκεί και πέρα, ναι μεν έχουμε διασωληνώσεις, θανάτους κτλ., αλλά αν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, ήταν τεράστιος. Είχαμε φτάσει δηλαδή να έχουμε δεκάδες χιλιάδες  κρούσματα τη μέρα. Άρα, αναλογικά, αυτοί που νοσηλευόντουσαν, ήταν λιγότεροι από τη Δέλτα».

Αναφερόμενος στο σήμερα, σημειώνει: «Τώρα, εδώ που βρισκόμαστε, πλέον οι νοσηλείες είναι ελάχιστες, δηλαδή στο «Παπανικολάου» σε κάθε γενική εφημερία βάζουμε 6-7 νοσηλείες, ενώ είχαμε φτάσει να βάζουμε 60-70 άτομα. Στην ΜΕΘ έχουμε 6 μόνο διασωληνωμένους, ενώ είχαμε φτάσει στα 45 άτομα.

Δηλαδή φθίνει συνέχεια η βαρύτητα της ασθένειας. Από την άλλη μεριά, μειώνονται συνέχεια και τα κρούσματα, που σημαίνει ότι ακολουθεί μια φυσιολογική πορεία ενός κρυολογήματος. Τελειώνει ο χειμώνας, τελειώνει κι αυτό ξανά του χρόνου.

Ελπίζω – ξαναλέω – να μην έχουμε χειρότερη μετάλλαξη, αν και αυτό θα είναι αντίθετο με τους νόμους της φύσης, αλλά πλέον τα έχουμε δει όλα. Μέχρι στιγμής η φυσική πορεία είναι αυτή που περιμένουμε».

Εμβόλια και παρενέργειες

Ερωτώμενος κατά πόσο τα εμβόλια βοήθησαν στη μείωση της δύναμης που είχε ο ιός ο κ. Σωτηρόπουλος απαντά: «Βοήθησαν και πολύ μάλιστα. Είδαμε ότι οι δύο δόσεις που είχαν γίνει, είχαν βοηθήσει πολύ στη μετάλλαξη Β, πριν από τη Δέλτα. Η τρίτη δόση βοήθησε πάρα πολύ στη μετάλλαξη Δέλτα.  Και σε ένα βαθμό και στη μετάλλαξη Όμικρον.

Από εδώ και πέρα όμως, εκείνο που φαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται, είναι ότι θα πρέπει να έχουμε αναμνηστικές δόσεις. Είναι λάθος να λέμε τέταρτη, πέμπτη, έκτη δόση. Μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε, λογικά  θα πάει ανά εξάμηνο. Που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνουμε μια αναμνηστική δόση και μετά ξανά ίσως τον επόμενο Φεβρουάριο άλλη μία αναμνηστική δόση.

Ήδη η Pfizer έχει βγάλει εμβόλιο που πιάνει καλύτερα την Όμικρον και την Όμικρον 2. Η επόμενη αναμνηστική που θα γίνει θα πιάνει καλύτερα και αυτή τη μετάλλαξη. Έτσι κι αλλιώς θα είναι για τις ευπαθείς ομάδες πάλι. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κάνουν οι 17ρηδες και οι 19ρηδες, δεν θα έχει νόημα. Θα έχει νόημα όμως οι αναμνηστικές δόσεις να γίνονται στις ευπαθείς ομάδες και στους 60 και πάνω. Ό,τι λέμε και για τη γρίπη».

Ρωτήθηκε επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος, σχετικά με κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν παρουσιαστεί σε νέους ανθρώπους κυρίως και να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει μ’ αυτό, ή μήπως είναι συμπτώσεις.

«Όχι, δεν είναι σύμπτωση», απαντά και τονίζει: «Είναι επιπλοκή του εμβολίου. Όταν βλέπουμε σε όλο τον κόσμο, ότι έχουν γίνει δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων, θα τα δούμε και αυτά. Στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή έχουμε επτάμιση εκατομμύρια εμβολιασμένους. Δεν θα δούμε και 50 – 100 περιστατικά μυοκαρδίτιδας; Θα δούμε. Ένας τόσο μαζικός εμβολιασμός, δεν έχει γίνει ποτέ για κανένα εμβόλιο στον πλανήτη. Άρα, θα βλέπουμε και μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών. Το ποσοστό όμως είναι πολύ μικρό».