Home > νέα > Ο Μόνιμος και ο Νόμιμος πληθυσμός και αν η Π.Ε. Δράμας θα μπορούσε να χάσει βουλευτική έδρα-Μιλάει στον «Π.Τ.» το στέλεχος της Τ. Αυτοδιοίκησης Μ. Μουρατίδης

Ο Μόνιμος και ο Νόμιμος πληθυσμός και αν η Π.Ε. Δράμας θα μπορούσε να χάσει βουλευτική έδρα-Μιλάει στον «Π.Τ.» το στέλεχος της Τ. Αυτοδιοίκησης Μ. Μουρατίδης

Μιλάει στον «Π.Τ.» το στέλεχος της Τ. Αυτοδιοίκησης Μ. Μουρατίδης

Ο Μόνιμος και ο Νόμιμος πληθυσμός

και αν η Π.Ε. Δράμας θα μπορούσε

να χάσει βουλευτική έδρα

Μια συζήτηση  που θα επανέρχεται μέχρι την ολοκλήρωση της απογραφής του πληθυσμού

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (19 Ιουλίου), ανακοίνωσε τα πρώτα προσωρινά πληθυσμιακά στοιχεία για την απογραφή της χώρας του 2021, ξεκίνησε και μια αρχική συζήτηση, για το αν κάποιες Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), χάνουν βουλευτικές έδρες. Και αυτό, εξαιτίας της μείωσης του πληθυσμού σε πολλές περιοχές.

Στις 2 Αυγούστου, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε σχετικό ρεπορτάζ, όσον αφορά το ζήτημα αυτό, θέτοντας όμως ερωτηματικά για το αν «υπάρχει κίνδυνος η Δράμα να χάσει μια έδρα μετά τη μείωση του πληθυσμού από την απογραφή του 2021;», όπως ήταν και ο κύριος τίτλος.

Στο ρεπορτάζ αυτό, αναφέρονταν μάλιστα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία, για τον πληθυσμό της Π.Ε. Δράμας. Να σημειωθεί ότι με την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός του Νομού Δράμας ήταν 98.287, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021, ο πληθυσμός στο Νομό Δράμας ανέρχεται σε 86.621 άτομα. Μια μείωση του 11,9% η οποία θεωρείται αρκετά σημαντική για την περιοχή.

Να σημειωθεί επίσης εδώ, ότι, με την απογραφή του 2001, ο Νομός Δράμας είχε πληθυσμό 103.975 άτομα.  Έτσι, από το 2001 μέχρι το 2011 η Δράμα είχε μειωθεί κατά 5.688 άτομα και έχασε έδρα, ενώ από το 2011 μέχρι το 2021 έχασε 11.666 άτομα.

Βέβαια, δινόταν έμφαση στο ζήτημα ότι τα πληθυσμιακά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Ιούλιο παραμένουν προσωρινά, ενώ η ολοκληρωμένη καταγραφή θα δοθεί στη δημοσιότητα στο τέλος του έτους. Μάλιστα, με δηλώσεις τους στον «Π.Τ.» οι βουλευτές Δράμας Κωνσταντίνος Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου, διαβεβαίωναν ότι η Δράμα δεν χάνει βουλευτική έδρα.

Η μείωση των βουλευτικών εδρών

Στο θέμα επανέρχεται με ανάρτηση στο διαδικτυακό του προφίλ ο κ. Μάκης Μουρατίδης, στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δράμα και ικανός αναλυτής περί των τοπικών πεπραγμένων.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον κ. Μουρατίδη και όπως μας εξηγεί, με τον σχολιασμό του θέλει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, καθώς δεν μπορεί να διασπείροντα λανθασμένες αναλύσεις. Διευκρινίζοντας επίσης ο ίδιος, ότι, πρόκειται για τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 και όχι τα ολοκληρωμένα και τελικά στοιχεία.

Όπως εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Μουρατίδης, «μετά από τα προσωρινά αποτελέσματα του Μόνιμου πληθυσμού, υπήρξαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλεια τα οποία αναδημοσιεύτηκαν και τοπικά, που αναφέρονται σε ανακατατάξεις στον αριθμό βουλευτικών εδρών».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και στέκεται ιδιαίτερα σ’ αυτό το σημείο, «σύμφωνα με το Άρθρο 54 παρ. 2 του Συντάγματος της Ελλάδας: Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το Νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια».

Στη συνέχεια, ο κ. Μουρατίδης, τονίσει ότι «ειδικότερα για το Νομό Δράμας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ κατά την απογραφή του 2011 ο Μόνιμος πληθυσμός ήταν 98.287, ο Νόμιμος ήταν 108.579.  Η ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021 ανακοίνωσε μόνο τα προσωρινά στοιχεία του Μόνιμου πληθυσμού (μείωση σε 86.621 για το Ν. Δράμας), χωρίς αναφορά στο Νόμιμο πληθυσμό».

Εκφράζοντας λοιπόν την άποψή του, επισημαίνει ότι «κάθε συζήτηση λοιπόν για μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών στο Ν. Δράμας, λαμβάνοντας υπόψη τον Μόνιμο πληθυσμό, γίνεται σε λανθασμένη βάση.  Εκτός κι αν ορισμένοι γνωρίζουν την εξέλιξη του Νόμιμου πληθυσμού στους νομούς της χώρας, ώστε να γίνουν οι συγκρίσεις και οι αναγωγές. Κάτι που δεν ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ» εξηγεί και ελπίζει: «Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι κατά την δεκαετία 2011-2021 δεν υπήρξαν μαζικές διαγραφές εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια των Δήμων του Νομού για να μεταγραφούν σε Δήμους εκτός Νομού και ότι οι διαγραφές λόγω θανάτου ήταν ανάλογες με αυτές των άλλων νομών. Υπομονή μέχρι το τέλος του έτους».

Ο Μόνιμος και ο Νόμιμος πληθυσμός

Στην ερώτηση τι σημαίνει Μόνιμος και τι Νόμιμος πληθυσμός, ο κ. Μουρατίδης εξηγεί ότι, στον μόνιμο πληθυσμό ενός τόπου, καταγράφονται οι μόνιμοι κάτοικοί του. Στο Νόμιμο πληθυσμό ενός τόπου, καταγράφονται οι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια του οικείου Δήμου (εκεί όπου ψηφίζουν), ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους.

Παραμένοντας στο σημείο αυτό, διευκρινίζει ότι «στον Πραγματικό πληθυσμό καταγράφονται όσοι και όσες βρίσκονται σε έναν τόπο την ημέρα της απογραφής, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας και δημοτικότητα. Το ίδιο λοιπόν άτομο κατά την απογραφή πληθυσμού μπορεί να εμφανιστεί σε έναν, σε δύο ή και σε τρεις διαφορετικούς τόπους, ανάλογα με την κατηγορία καταγραφής, χωρίς βέβαια να επηρεάζεται ο συνολικός αριθμός σε επίπεδο χώρας».

Προκειμένου να γίνει κατανοητό, μας δίνει ένα παράδειγμα: «Άτομο που κατοικεί μόνιμα με την οικογένειά του στην Αθήνα, είναι εγγεγραμμένο στα δημοτολόγια της Δράμας όπου και ψηφίζει και κατά την ημέρα της απογραφής βρίσκεται στην Ορεστιάδα όπου υπηρετεί την θητεία του ή για πρόσκαιρη εργασία.  Το άτομο αυτό απογράφεται στον Μόνιμο πληθυσμό της Αθήνας, στον Νόμιμο της Δράμας και στον Πραγματικό της Ορεστιάδας.

Ο αριθμός των βουλευτών ενός Νομού καθορίζεται από το Νόμιμο πληθυσμό του, από τον αριθμό δηλ. των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια των δήμων του Νομού, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους και ανεξάρτητα από το πού βρίσκονταν την ημέρα της απογραφής».