Ο νέος δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου μιλάει στον «Π.Τ.»
«Προτεραιότητα ο Δήμος Παρανεστίου
να γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα»
► Γίνονται προσπάθειες εύρεσης επενδυτή για την ανάπτυξη των Θερμιών
Του Θανάση Πολυμένη
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του κ. Καγιάογλου, είναι η τρίτη στη σειρά, από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους στο Νομό Δράμας. Προηγήθηκαν οι συνεντεύξεις με το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, του δημάρχου Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη και θα ακολουθήσει η τέταρτη και τελευταία με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης.
Ο κ. Καγιάογλου πολιτεύεται για πρώτη φορά και εκλέγεται δήμαρχος, ενώ αξίζει να πούμε ότι δεν έχει χρηματίσει παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος. Ο πατέρας του κ. Νίκος Καγιάογλου έχει χρηματίσει παλαιότερα δήμαρχος Παρανεστίου.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο νέος δήμαρχος Παρανεστίου, επισημαίνει ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι να γίνει γνωστό το Παρανέστι, καθώς όπως λέει, ούτε καν οι Δραμινοί γνωρίζουν πού βρίσκεται το Παρανέστι. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως επισημαίνει, μέσω της φυσικής ομορφιάς του τόπου και με διάφορες δράσεις.
Ακόμα, στόχος της νέας δημοτικής αρχής, είναι η ανάπτυξη των Θερμιών, μέσω κάποιου πιθανού ιδιώτη επενδυτή που θα ενδιαφερθεί. Τέλος, αναφερόμενος στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, τονίζει ότι «αν δεν υπήρχε το κέντρο λαθρομεταναστών, αυτό θα είχε κλείσει».
Συναίνεση
Κύριε Καγιάγλου, με το νόμο Κλεισθένη, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα έχετε την πλειοψηφία. Πώς σκέφτεστε να κινηθείτε μ’ αυτό το ζήτημα; Θα κάνετε συνεργασίες με άλλες παρατάξεις;
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, ούτε πρόβλημα. Όπως και να ήταν, και να είχαμε και να μην είχαμε πλειοψηφία, εγώ θεωρώ ότι οι 17 δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν, θέλουν το καλό του τόπου τους. Δεν εκλέχτηκαν για κάποιον άλλο λόγο.
Ο τόπος μας έχει πολλά προβλήματα. Θέλει συνεργασία, θέλει συναίνεση και πιστεύω, όλοι μαζί, θα καταλάβουν ότι το καλό του τόπου, είναι η συναίνεση. Με συνεργασία θα πετύχουμε απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που πολιτεύτηκα».
Ο μικρότερος και ο μεγαλύτερος Δήμος
Πόσους αντιδημάρχους έχει ο Δήμος Παρανεστίου;
«Ο Δήμος Παρανεστίου είναι από τους πιο μικρούς Δήμους στην Ελλάδα, ο πιο μικρός στο νομό Δράμας σε πληθυσμό, αλλά είναι ο δεύτερος κατά σειρά σε έκταση στην Ελλάδα. Θα έχει δυο αντιδημάρχους, οπότε ένας τόσο μεγάλος σε έκταση Δήμος, θα έχει και πάλι πρόβλημα. Οι αποστάσεις από το ένα Διαμέρισμα στο άλλο είναι μεγάλες και αναλώνεσαι σε χιλιομετρικές αποστάσεις και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Πιστεύω όμως ότι, με όρεξη και πολλή δουλειά μπορείς να πετύχεις».
Για το Δήμο Παρανεστίου αλλά και για εσάς τον ίδιο, τι σημαίνει ανάπτυξη;
«Ο Δήμος Παρανεστίου, πιστεύω ότι σήμερα είναι στάσιμος και έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω. Αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών, που ο κόσμος ήθελε αλλαγή γιατί δεν ήταν ευχαριστημένος.
Έχουν φύγει όλοι οι νέοι, είναι γερασμένος ο κόσμος που έχει μείνει και πρέπει κάτι να κάνουμε ώστε να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλά και να αναπτύξουμε τα θετικά που έχουμε. Υπάρχει το χωριό του Παρανεστίου, όπου υπάρχει πολύς φυσικός πλούτος. Υπάρχουν οι ιαματικές πηγές, καταρράκτες και υπάρχει πιστεύω τρόπος να τα αξιοποιήσουμε όλα αυτά, για να πετύχουμε να φέρουμε κόσμο, να φέρουμε οικονομική ανάταση στο Δήμο μας».
Αξιοποίηση των Θερμιών
Έχετε κατά νου κάποια συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία θα βαδίσετε;
«Είναι πολλά πράγματα που έχουμε στο μυαλό μας. Βέβαια, πολλά πράγματα σκέφτεσαι, πολλές φορές και στο τέλος σου βγαίνουν κάποια άλλα. Να είμαστε λίγο ρεαλιστές. Το καλύτερο απ’ όλα βέβαια είναι να αξιοποιήσουμε τα Θερμιά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί ο Δήμος από μόνος του δεν έχει τη δυνατότητα. Σήμερα δεν υπάρχει και δημοτική επιχείρηση, ώστε να μπορείς να κάνεις κάτι μόνος σου σαν Δήμος. Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο επενδυτή, να μπορέσει να σταθεί».
Αυτό σημαίνει ότι σκέφτεστε να στήσετε μια δημοτική επιχείρηση για τα Θερμιά;
«Δεν πιστεύω ότι μόνο με δημοτική επιχείρηση μπορείς να πετύχεις. Έχουμε λίγο προσωπικό σήμερα και αν κάνουμε μια δημοτική επιχείρηση, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Πιστεύω ότι αν βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής κι εμείς του παραχωρήσουμε το μέρος με κάποιο αντίτιμο και μας υποσχεθεί ότι θα αξιοποιήσει τις πηγές, παίρνοντας τα παιδιά που είναι στον τόπο μας, αυτό μας αρκεί. Θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή γιατί θα ανέβουν τα πάντα. Και η αγοραστική αξία των οικοπέδων, των χωραφιών, οι υποδομές θα είναι καλύτερες, όπως και οι προσβάσεις.
Ο επενδυτής θα κοιτάξει να κάνει κάτι καλό, κι αυτό θα φέρει κόσμο στην περιοχή, θα φέρει χρήμα και ζωντάνια. Έχουν κλείσει ακόμα και ξενοδοχεία στην περιοχή, ενώ αν έχει κόσμο αυτά θα γεμίσουν και θα χρειαστεί να δημιουργηθούν κι άλλα.
Έχουμε επίσης τους καταρράκτες στους οποίους, για να έχει κάποιος πρόσβαση σήμερα δεν μπορεί. Θα πρέπει να δούμε τους δρόμους, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Περιφέρεια, να βελτιώσουμε και να στηρίξουμε οτιδήποτε καλό υπάρχει. Είναι ο Νέστος, οι λίμνες, θα πρέπει να γίνουν κάποιες ημερίδες, να φανεί προς τα έξω το Παρανέστι, γιατί πιστεύω ότι δεν το ξέρει η Ελλάδα το Παρανέστι. Εδώ η Δράμα και δεν γνωρίζει το Παρανέστι. Μπορεί να φαίνεται αστείο αλλά είναι πραγματικό. Αν δεν γνωρίσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι το Παρανέστι, πώς θα φέρουμε τους ξένους και όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει εξωστρέφεια, προβολή και αξιοποίηση».
Δυνατότητες ανάπτυξης όλων αυτών που είπατε, μέσω ΕΣΠΑ, υπάρχουν;
«Υπάρχουν προγράμματα και μέσω ΕΣΠΑ και μέσω Interreg. Θα τα δούμε αυτά μόλις αναλάβουμε. Είμαστε κοντά στη νέα κυβέρνηση, μιλάμε με κάποιους φίλους που έχουμε. Έχουμε κάνει ήδη μια γνωριμία με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, βλέπουμε ότι έχει διάθεση να μας βοηθήσει, θα κοιτάξουμε και από την κεντρική εξουσία και από την Περιφέρεια και με τα λίγα χρήματα που έχουμε, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Δεν είναι ότι εγώ έχω ένα μαγικό ραβδί και τώρα που αναλαμβάνω θα κάνω τα πάντα. Αλλά αυτό το χάλι που υπάρχει σήμερα (συγγνώμη για τη λέξη που χρησιμοποιώ) δεν μου αρέσει. Με «ανάγκασε» να αφήσω τη δουλειά μου και «να χάσω» ώστε να πάω να βοηθήσω τον τόπο μου, γιατί βλέπω ότι κλείνει. Κλείνουν τα πάντα, τα καταστήματα. Αύριο μεθαύριο θα έκλεινε και η δικιά μου επιχείρηση. Από την γιαγιά μου μέχρι τα παιδιά μου σήμερα που είναι τέσσερις γενιές, τι θέλουμε; Θέλουμε να μείνουμε, να υπάρξουμε, να είμαστε ζωντανοί. Άρα, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι υπάρχει. Οτιδήποτε. Μια πέτρα δεν έχει μπει πάνω στην άλλη, στα χρόνια που ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή. Γι’ αυτό ο κόσμος δεν τους ψήφισε και τους έστειλε στον παρελθόν.
Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά σιγά-σιγά. Πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να δείξει υπομονή. Αυτό είναι το βασικότερο απ’ όλα. Δεν μπορεί μέσα σε μια μέρα, σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, να θέλει ο κόσμος να κάνουμε πράγματα που δεν έγιναν τόσα χρόνια. Αν μας πιστέψουν και έχουν υπομονή, γιατί και ο εθελοντισμός χρειάζεται, μπορεί ο Δήμος μας να βρει ρυθμούς και να φτάσει σε επίπεδο άλλων Δήμων».
Ζητήματα προσωπικού
Αναφέρθηκε πριν, ότι το προσωπικό είναι λιγοστό στο Δήμο Παρανεστίου , ειδικά σε θέματα καθαριότητας, τεχνικών έργων κ.α. Τι θα κάνετε μ’ αυτά;
«Ναι, έχουμε προβλήματα. Και με την Τεχνική Υπηρεσία έχουμε θέμα, έχουμε ενάμιση άτομο και χρειαζόμαστε προσωπικό. Θα κοιτάξουμε με μετατάξεις ή αποσπάσεις, θα ζητήσουμε κάποιες νέες θέσεις, συνεχώς βγαίνουν διαγωνισμοί. Χρειαζόμαστε μόνιμο προσωπικό, γιατί με το εποχικό καλύπτεις προσωρινά μόνο κάποιες ανάγκες. Αυτή τη στιγμή με 5-6 άτομα, πιστεύω ότι θα ήμασταν σε καλή κατάσταση. Πρέπει να στελεχώσουμε το Δήμο μας με νέα άτομα και πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε – είτε από την Περιφέρεια, είτε από άλλους Δήμους – κάποιους υπαλλήλους να έρθουν στο Δήμο μας. Να πιστέψουν σ’ εμάς, να δούνε ότι υπάρχουν καλές συνθήκες γιατί χρειαζόμαστε άτομα κοντά μας».
Ζητήματα καθαριότητας, ανακύκλωσης που βρίσκονται αυτά;
«Αν και είναι κάτι καινούριο η ανακύκλωση, ο κόσμος μαθαίνει και λειτουργεί κανονικά αυτό το κομμάτι. Τα απορρίμματα σήμερα μεταφέρονται στη Σίψα και από εκεί πηγαίνουν στις Σέρρες, ενώ κανονικά έπρεπε να πηγαίνουν στην Καβάλα και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η νέα μονάδα που περιμένουμε. Υπάρχει ένα κόστος παραπάνω. Με το ΣΜΑ που είναι να δημιουργηθεί στο Δήμο μας, θα πέσει το κόστος αυτό. Γενικότερα δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι θέλουμε προσωπικό να καθαρίσουμε τους δρόμους. Και οι κεντρικοί δρόμοι από Δράμα προς Παρανέστι και ο δρόμος που χαρακτηρίζεται ως εθνική οδός Β’, έχει πρόβλημα σε πολλά σημεία. Δυσκολεύει η πρόσβαση δύο παράλληλων οχημάτων, γιατί έχει κλαδιά και χρειάζεται καθάρισμα. Όπως και στα χωριά μας.
Από την κρίση και μετά, όταν δεν έχεις προσωπικό, αντιμετωπίζεις πολλά προβλήματα, όπως βλέπουμε και η Περιφέρεια.
«Θα είχε κλείσει το Κέντρο Υγείας…»
Με το Κέντρο Υγείας, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κατά καιρούς τι γίνεται. Αν και δεν είναι στην άμεση ευθύνη του Δήμου, παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσατε να κάνετε κάτι γι’ αυτό;
«Πιστεύω ότι το Κέντρο Υγείας σήμερα δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν το κέντρο λαθρομεταναστών. Πιστεύω ότι θα είχε κλείσει. Η προσωπική μου γνώμη αυτή είναι. Και εφόσον ήρθε το Κέντρο Λαθρομεταναστών – άσχετα αν το θέλουμε ή όχι – υπάρχει και το Κέντρο Υγείας, το οποίο δεν έχει το προσωπικό που χρειάζεται. Εδώ βέβαια το Νοσοκομείο Δράμας έχει γίνει Κέντρο Υγείας και υπολειτουργεί και αναγκαζόμαστε να πάμε στην Καβάλα ή σε κάποιο άλλο Νοσοκομείο».
Ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάτι γι’ αυτό ίσως με κάποιες θέσεις με 8μηνα;
«Δεν είναι στην άμεση προτεραιότητα του Δήμου. Το Νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας, δεν ανήκει στο Δήμο. Δεν γνωρίζω και πολλά όσον αφορά το Κέντρο Υγείας. Βλέπω ότι κι αυτοί καλύπτουν θέσεις οδηγών ασθενοφόρων για παράδειγμα με 8μηνα. Και βέβαια όχι σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν είναι όπως παλαιότερα να καλύπτονται οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό. Συνταξιοδοτούνται πέντε και παίρνουν έναν. Παντού υπάρχει πρόβλημα και ένα παραπάνω όταν είσαι μικρός, εσύ μένεις πίσω».
Αγώνες Βουνού
Αναφερθήκατε παραπάνω στο θέμα της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Κάθε χρόνο γίνονται οι Αγώνες Βουνού. Σκέπτεστε να το αναβαθμίσετε κάπως;
«Σήμερα είναι σε εξέλιξη και σε πρώτη φάση είμαστε υποχρεωμένοι να το συνεχίσουμε. Θα δούμε μετέπειτα βέβαια, δεν θα αλλάξουμε κάτι σήμερα. Πιστεύω ότι κάποια πράγματα χρειάζονται αλλαγή, θα δούμε τι είναι καλύτερο, πρέπει κάτι καινούριο να δώσουμε ή να δημιουργήσουμε κάτι ακόμα πέρα απ’ αυτό. Να κάνουμε κάποιες άλλες εκδηλώσεις για να έρθει ο κόσμος. Βασικό ζήτημα για μας είναι να μάθει ο κόσμος τι είναι και πού είναι το Παρανέστι. Εφόσον μάθει το Παρανέστι ο κόσμος και είναι αξιοποιημένα τα όμορφα μέρη που έχει, αυτόν τον φυσικό πλούτο δεν θα τον βρίσκει σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Ο κόσμος πάει στα Μετέωρα, στη λίμνη Πλαστήρα και αλλού. Αυτά, όλα μαζί, τα έχουμε εμείς στο Παρανέστι. Αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει αυτό στα τόσα χρόνια. Το Παρανέστι μπορεί να ζήσει από τους δικούς του πόρους, να γίνει σε εισαγωγικά «ανεξάρτητο κρατίδιο» οικονομικά. Έχει ξυλεία. Παλαιότερα, πριν ανοίξει η Βουλγαρία, η προμήθεια της ξυλείας από το Παρανέστι γινόταν! Είναι προικισμένος τόπος, θέλει δουλειά, υπομονή, θέλει χρόνο».
Δασαρχείο
Πολλές φορές ακούγαμε και από την προκάτοχό σας, παράπονα για το Δασαρχείο και τους δασικούς δρόμους. Λειτουργεί το Δασαρχείο ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου;
«Επειδή έχουμε πολλά βουνά, υπάρχουν πολλοί δρόμοι που ανήκουν στο Δασαρχείο και πρέπει να συνεργαστούμε. Το τι έλεγε η κα. Σωτηριάδου, αν είχε συνεργασία ή όχι, δεν θα πάρω θέση. Αυτό που σκέφτομαι εγώ, είναι ότι πρέπει να συνεργαστούμε με όλους. Και με το Δασαρχείο και με την Περιφέρεια. Χρειαζόμαστε το Δασαρχείο να είναι δίπλα μας κι εμείς από την πλευρά μας να στηρίξουμε όσο μπορούμε. Απ’ όσο ξέρω, κι αυτοί έχουν προβλήματα με το προσωπικό, με οδηγούς. Θέλουμε κοντά μας το Δασαρχείο. Πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν. Οι δρόμοι είναι κακοφτιαγμένοι, χαλασμένοι, είναι προβληματικοί. Χρειάζεται συνεργασία. Πρέπει να κάνουμε κάτι ν’ αλλάξουμε στον τόπο μας».
Φυλακές Νικηφόρου.
Ποια είναι η άποψή σας για ένα έργο που δεν λέει να ολοκληρωθεί;
«Οι Φυλακές του Νικηφόρου, καλό είναι να λειτουργήσουν, από την στιγμή που ξεκίνησαν και κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται ακόμα. Έχουν γίνει πολλές φορές εγκαίνια και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Δημοκρατία. Ο Πετσάλνικος είχε έρθει και ο Μεϊμαράκης είχε έρθει, μας διαβεβαίωναν ότι θα ξεκινήσουν και βλέπουμε ότι σήμερα φτάσαμε στο 2020 να λέμε ότι ναι θα ξεκινήσουν, αλλά λείπει τελικά ένα κτίριο.
Θα συναντηθούμε με τον υπουργό, τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα πιέσουμε και ελπίζουμε γρήγορα να προκηρυχθούν οι θέσεις. Βέβαια δεν θα πάρουν τα άτομα αυτά από το Δήμο μας, γιατί είναι μέσω ΑΣΕΠ, αλλά κάποιοι από τον τόπο μας και από το Νομό μας θα δουλέψουν, θα φέρει ανάπτυξη και κάποιοι απ’ αυτούς θα θελήσουν να μείνουν και στο Νικηφόρο, θα νοικιάσουν, η αγορά θα ανέβει. Εδώ που φτάσαμε, ότι γίνει μας είναι χρήσιμο. Από τη στιγμή που σήμερα δεν έχουμε τίποτα άλλο, καλό είναι να λειτουργήσουν οι Φυλακές άμεσα».
Επιχειρήσεις
Τέλος, ο κ. Καγιάογλου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
«Θα ήθελα να αναφερθώ στην Αδριανή, το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου μας. Ένα όμορφο χωριό, με πολλά συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τα υπόλοιπα, πολύ ζωντανό και με νέο κόσμο, που και αυτοί τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει πολλούς νέους που έφυγαν στην Γερμανία.
Στην Αδριανή υπάρχουν τα οινοποιεία, υπάρχει το Κτήμα του κ. Κώστα Λαζαρίδη, το Κτήμα του κ. Γιώργου Μανωλεσάκη, υπάρχει η Οινογένεσις και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι ο κ. Χατζηγιώργης, υπάρχει ο κ. Κουγιουμτζόγλου, επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγές, δίνουν εργασία στον τόπο, τους χρειαζόμαστε. Θα τους στηρίξουμε όσο μπορούμε. Απασχολούν πολλά άτομα, κρατάνε ζωντανή την περιοχή και τον τόπο και ποιοτικά είμαστε πολύ ανεβασμένοι. Αν δείτε τα κρασιά, έχουν παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Είναι ευχής έργο να δημιουργηθούν και άλλες επιχειρήσεις, τις χρειαζόμαστε, θα τις στηρίξουμε γιατί μας δίνουν ζωή.
Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα χωριά έχουν ομορφιά. Στο δικό μου το χωριό την Πλατανιά, υπάρχει Ακρόπολη με αρχαία, τα παλαιοντολογικά, τα οποία όλα αυτά μπορούμε να τα προβάλουμε, να δημιουργήσουμε μία νοητή πορεία από την Αδριανή μέχρι το Παρανέστι ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα επισκεφτεί. Να δημιουργήσουμε κάποιο Μουσείο στην Πλατανιά να προβάλουμε αυτά τα εκθέματα, μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι. Παράλληλα, με το να αναπτύξουμε τα Θερμιά».