Home > Πρώτο Θέμα > Ο «Π.Τ.» επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο του «ΑΙΜΟΥ» στον Κορύλοβο

Ο «Π.Τ.» επαναφέρει το ζήτημα της δημιουργίας ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο του «ΑΙΜΟΥ» στον Κορύλοβο

Με αφορμή το έργο διαμόρφωσης της περιμετρικής Κορυλόβου

Ο «Π.Τ.» επαναφέρει το ζήτημα

της δημιουργίας ανοικτού θεάτρου

στο παλιό λατομείο του «ΑΙΜΟΥ» στον Κορύλοβο

► Είχαν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες άδειες από Δασαρχείο και Αρχαιολογική Υπηρεσία

► Στόχος η χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΘΕΜΑ της δημιουργίας ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό εγκαταλελειμμένο λατομείο του ΑΙΜΟΥ στην περιοχή του Προφήτη Ηλία στον Κορύλοβο, επαναφέρει σήμερα ο «Π.Τ.».

Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ναι μεν η Δράμα μπορεί  να διαθέτει διάφορες μικρές αίθουσες για διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικά έργα, παρ’ όλα αυτά, όλοι κρίνουν, ότι ένας μεγάλος ανοικτός θεατρικός χώρος, είναι πλέον απαραίτητος για τη Δράμα.

Όσοι βιαστούν να απαντήσουν ότι δεν είναι αναγκαίος, σίγουρα δεν έχουν εξετάσει καλά τα πράγματα. Η δημιουργία ενός μεγάλου ανοικτού χώρου σε μορφή θεάτρου στο παλιό λατομείο του ΑΙΜΟΥ στον Κορύλοβο, αποτελεί σήμερα μια αναγκαιότητα για τον χώρο του πολιτισμού στη Δράμα.

Στον χώρο αυτόν, θα μπορούν να διεξάγονται μεγάλες συναυλίες ή ακόμα και μικρότερες, τοπικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάζουν έργα τους ακόμα και ίσως μέσα από τη μορφή ενός οργανωμένου θεατρικού φεστιβάλ με μικρές θεατρικές ομάδες, χορευτικά φεστιβάλ και άλλα.

Η διαμόρφωση της περιμετρικής οδού

Η πρώτη αφορμή είναι το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιμετρικής οδού Κορυλόβου, όπου θα διαμορφωθούν διάδρομοι και χώροι κίνησης και στάσης για πεζούς όπως πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, jogging trail, χώροι στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, διαμόρφωση πλατείας μπροστά από το 6ο Γυμνάσιο Δράμας και μικρότεροι χώροι στάσης σε σημεία με ενδιαφέρουσες θεάσεις προς την πόλη και το άλσος.

Όπως είναι γνωστό, η μελέτη αυτού του χώρου έχει γίνει δωρεά από την εταιρεία Raycap, έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» με 4.472.000 ευρώ και βρίσκεται σε διαδικασία δημοπράτησης.

Ο οπτικοακουστικός κόμβος

Η δεύτερη αφορμή, είναι η δημιουργία ενός μεγάλου οπτικοακουστικού κόμβου Δράμας, σε σχέση φυσικά με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», έχουν ήδη ξεκινήσει οι προμελέτες με δωρεά και εδώ της εταιρείας Raycap, η οποία θα χρηματοδοτήσει όλες τις μελέτες μέχρι την ωρίμανσή του. Το Υπ. Πολιτισμού έχει ήδη εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, μετά από τις σημαντικές και ακάματες ενέργειες του πρώην υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Το οπτικοακουστικό κέντρο, θα διαμορφωθεί στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη, πολύ κοντά στην περιμετρική Κορυλόβου και βέβαια και στο παλιό λατομείο για το οποίο μιλάμε.

Ο συνδυασμός των δύο χώρων, σαφώς και θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ευρύτερο χώρο πολιτισμού στην περιοχή και όχι μόνο!

Η αρχική πρόταση

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αρχική πρόταση του συγκεκριμένου έργου, είχε κατατεθεί πριν από χρόνια, από το Δραμινό φιλόλογο, συγγραφέα και συνεργάτη του «Πρωινού Τύπου», κ. Γιώργο Χατζόπουλο.

Όπως ο ίδιος έχει αρθρογραφήσει κατά καιρούς, για τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείου του ΑΙΜΟΥ και τελευταία στα τέλη Μαρτίου, η πρόταση αυτή είχε προωθηθεί από το πρώην Νομαρχιακό Συμβούλιο Δράμας στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία μάλιστα και την ενέκρινε ομόφωνα. Εκείνη την εποχή μάλιστα, υπήρξε και ένας προϋπολογισμός του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών. Μαζί με την κατασκευή ενός ανοικτού θεάτρου στο παλιό λατομείο, θα αξιοποιούνταν ταυτόχρονα και ο υπόλοιπος χώρος με την αποκατάσταση του τοπίου, ενώ θα υπήρχε και μια γενικότερη αξιοποίηση της περιοχής του Κορυλόβου.

Οι κινήσεις μέχρι σήμερα

Αν και η πρόταση είχε «παγώσει» για ένα διάστημα, επί θητείας του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, είχε γίνει μια προσπάθεια να προχωρήσει και είχαμε φτάσει στο σημείο να δοθούν τότε οι σχετικές άδειες από το Δασαρχείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Όπως δήλωνε τότε στον «Π.Τ.» (Μάιος 2017) ο κ. Πατακάκης «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο να ξεκινήσει η απαραίτητη μελέτη, ώστε στη συνέχεια αυτή να κατατεθεί στο Πράσινο Ταμείο, από το οποίο και θα χρηματοδοτηθεί. Το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης και ανάδειξης τέτοιων χώρων, με σκοπό την αξιοποίηση του περιβάλλοντος και του πολιτισμού».

Έκτοτε και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Π.Τ.», κάποιες μελέτες είχαν ξεκινήσει από την Υπηρεσία Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Δράμας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε προχωρήσει μελέτη όσον αφορά τα κτιριακά – αρχιτεκτονικά ζητήματα του θεάτρου, για το πώς θα ήταν το κτίσμα αυτό.

Από εκεί και πέρα, έπρεπε να γίνουν μελέτες και από άλλες υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο για παράδειγμα, που θα εξασφάλιζαν την πρόσβαση στο χώρο, είτε με έναν πεζόδρομο και δρόμο για οχήματα, πρόσβαση ΑμεΑ, θα έπρεπε να υπάρχουν κιόσκια, παγκάκια και άλλα. Παρ’ όλα αυτά, από αυτή την πλευρά δεν φαίνεται να προχώρησε κάτι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, για να ολοκληρωθεί μια τέτοια μελέτη, θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες μελέτες για ηλεκτρομηχανολογικά, παροχή ρεύματος, νερό, αποχετεύσεις και επίσης υποδομές αναγκαίες για ένα θέατρο όπως παρασκήνια, γραφεία, δωμάτια και άλλα πολλά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας μας, υπήρξαν διάφορα ζητήματα που συναντήθηκαν, όμως για κάποιο λόγο στη συνέχεια όλα αυτά «πάγωσαν» και δεν προχώρησε τίποτα.

Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η συνέχεια θα μπορούσε να επανέλθει με κάποιες πολιτικές αποφάσεις, να ειδωθεί εκ νέου το ζήτημα από την Π.Ε. Δράμας αλλά και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και να προχωρήσει.

Μια μεγάλη αρχή για τις μελέτες φαίνεται πως έχει ήδη γίνει και σίγουρα θα μπορούσε να συνεχιστεί, αν και το κόστος είναι μάλλον υψηλό. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να βρεθεί μια άκρη για να προχωρήσει.

Η πρόταση του κ. Χατζόπουλου

Τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός ανοικτού θεάτρου στο εγκαταλειμμένο λατομείο του ΑΙΜΟΥ, είχε περιγράψει διεξοδικά σε παλαιότερο άρθρο του που είχε δημοσιεύσει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Γ. Χατζόπουλος.

Όπως εξηγούσε εκείνη την εποχή, πρώτα απ’ όλα, ο χώρος θα πάψει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή, η οποία θα μας εκθέτει ως πολιτισμένους ανθρώπους, αφού ένα από τα τραύματα που δέχθηκε το περιαστικό δάσος, δεν θα υφίσταται πια».

Στα υπόλοιπα οφέλη, αναφέρεται ότι ο χώρος θα μεταβληθεί σε χώρο εξαίρετης πολιτιστικής παρουσίας, ότι εύλογα θα ακολουθήσει και η οικοδόμηση και άλλων κτισμάτων  στην περιοχή, μια καλή ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και πηγή εσόδων από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και άλλα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζόπουλος, θα μπορούσε ακόμα να υπάρξει η δυνατότητα παραστάσεων αρχαίων θεατρικών έργων (τραγωδιών και κωμωδιών) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Φιλίππων, κάτι το οποίο θα αναβαθμίσει πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά την περιοχή μας.

Όλα αυτά βέβαια έχουν ακόμα δρόμο για να γίνουν, αρκεί να μην σκαλώσει για δεύτερη φορά η πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι, τόσο η δημιουργία της μελέτης, όσο και η ένταξη της πρότασης στο Πράσινο Ταμείο για χρηματοδότηση και φυσικά η δημοπράτηση του έργου και η κατασκευή του, απαιτούν αρκετό χρόνο.