Home > Αθλητικά > Ο παλαιστές του Αθλητικού Συλλόγου «Διόσκουροι» Προσοτσάνης συμμετείχαν σε αγώνες παραδοσιακής πάλης

Ο παλαιστές του Αθλητικού Συλλόγου «Διόσκουροι» Προσοτσάνης συμμετείχαν σε αγώνες παραδοσιακής πάλης

Ο παλαιστές του Αθλητικού

Συλλόγου «Διόσκουροι» Προσοτσάνης

συμμετείχαν σε αγώνες παραδοσιακής πάλης

 

Ένα διαφορετικό αγώνα πάλης έδωσαν οι αθλητές πάλης του Αθλητικού Συλλόγου «Διόσκουροι» Προσοτσάνης, καθώς συμμετείχαν στο έθιμο του Μπέη, στο χωριό Ελιά στην Ορεστιάδα.

Στο πλαίσιο αναβίωσης του εθίμου οι αθλητές συμμετείχαν σε αγώνες παραδοσιακής πάλης όπου οι παλαιστές πάλευαν λαδωμένοι.

Αναλυτικότερα, στη συγκεκριμένη πάλη, όταν οι ώμοι του αντιπάλου ακουμπήσουν στο έδαφος, αυτός χάνει. Οι παλαιστές ονομάζονται πεχλιβάνηδες που σημαίνει «ήρωας» ή «πρωταθλητής» και φοράνε στενά δερμάτινα χειροποίητα παντελόνια πάλης που ονομάζονται κισπέτια ή κιουσπέτια τα οποία κατασκευάζονται από δέρματα ζώων όπως βουβαλιών ή μοσχαριών.

Η παραδοσιακή πάλη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα πανηγύρια. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει τους τελευταίους παραδοσιακούς παλαιστές, τους “πεχλιβάνηδες”. Οι αθλητές, πριν ξεκινήσουν τον αγώνα, φορούν το λεγόμενο “κιουσπέτι” ή “κισπέτι”, ένα παντελόνι μέχρι τα γόνατα, φτιαγμένο από κατεργασμένο δέρμα κατσικιού, ενώ αλείφουν όλο τους το σώμα με λάδι. Η είσοδος των αθλητών στο “αλώνι” (αγωνιστικό χώρο) γίνεται με εντυπωσιακό τρόπο, με χτυπήματα των χεριών στα γόνατα και άλλα “τσαλίμια”. Καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων ακούγεται ο ήχος του ζουρνά και του νταουλιού, που δε θα σταματήσει παρά μόνο τη στιγμή της ανάδειξης του μεγάλου νικητή .

Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι του Αθλητικού Συλλόγου «Διόσκουροι» Προσοτσάνης: «Η πάλη μέσα από την ιστορία της χώρας μας είναι ένα κομμάτι, όχι μόνο του αθλητισμού της αλλά και του πολιτισμού της.

Είναι όμορφο να χαρίζεις χαμόγελα  σε ανθρώπους  που έχουν να αναβιώσουν  ένα πολιτιστικό δρώμενο της περιοχής τους  σχεδόν δυο δεκαετίες, ανθρώπους που ζουν στον ακριτικό Έβρο ανθρώπους που κρατάνε τα σύνορα μας.

Νιώθουμε σαν σύλλογος, ευλογημένοι όπου με την δικιά μας ελάχιστη συνδρομή καταφέραμε να βοηθήσουμε να το βιώσουν ξανά το έθιμο του Μπέη μετά από πολλά χρόνια».