Στο πλαίσιο του Short and Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
«Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης
του δημόσιου πράσινου χώρου»
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» υπεύθυνοι οργανώσεων ΑΜΚΕ σχετικά με το περιβάλλον
► Στον κήπο του πολιτιστικού χώρου της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στο Μαρμάρινο Σπίτι στην Αγ. Βαρβάρα
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΑΡΑ πολύ ενδιαφέρουμε συζήτηση – εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου στον χώρο πολιτισμού της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ (Μαρμάρινο Σπίτι).
Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης: «Ο Πολιτισμός ως μέσο εξέλιξης του δημόσιου πράσινου χώρου» και έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Short and Green του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Δράμα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της διοργάνωσης, τίθενται ορισμένα ερωτήματα, όπως: Πώς πρέπει να προσεγγίσουμε το σχεδιασμό του δημόσιου χώρου ώστε να επιτευχθεί η επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση; Πώς ενισχύεται η αίσθηση της γειτονιάς και η σύνδεση των κατοίκων με αυτή; Καλές πρακτικές εντός και εκτός Ελλάδας μας δείχνουν ότι οι αστικοί χώροι πρασίνου μπορούν να λειτουργήσουν ως «κέντρα», συλλογικών δράσεων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, προωθώντας ένα νέο τρόπο αστικής ζωής.
Τη συζήτηση συντόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της Οργάνωσης Γη κ. Γαληνός, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών της Δράμας και από διάφορες ΑΜΚΕ της Δράμας που ασχολούνται με το περιβάλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εκδήλωση είχε δύο σκέλη. Η μία απευθυνόταν σε ενήλικες όπου υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση για το περιβάλλον και το αστικό πράσινο στις πόλεις και η δεύτερη σε μικρά παιδιά μέχρι 9 ετών, τα οποία είχαν την ευκαιρία να μάθουν πληροφορίες γύρω από διάφορα φυτά, μάλιστα να φυτεύσουν σπόρους σε μικρά γλαστράκια και να τα πάρουν σπίτι τους να τα δουν να μεγαλώνουν, καθώς και να παίξουν μέσα από βιωματικά εργαστήρια.
Γαληνός: Συμπράξεις για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Γη κ. Γαληνός, σημειώνει ότι προσκαλέστηκαν φέτος από το Φεστιβάλ ώστε να συμβάλλουν με δύο τρόπους. «Το ένα είναι να παρέχουμε βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια σε παιδάκια έτσι ώστε να αναπτύξουν συνείδηση πάνω στην πράσινη ατζέντα και να εκτεθούν σε πράσινες ασχολίες και δεξιότητες. Το δεύτερο κομμάτι είναι η συζήτηση που αφορά στο ρόλο του αστικού πρασίνου στη σημερινή εποχή».
Όπως εξήγησε ο κ. Γαληνός, «δεδομένου ότι η συζήτηση αυτή γίνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ, να συζητήσουμε επίσης πώς ο πολιτισμός συμβάλει σ’ αυτό το θέμα».
Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης, ο κ. Γαληνός σημειώνει ότι, «μέχρι πρόσφατα, η συζήτηση για το αστικό πράσινο, περιοριζόταν στο ότι χρειαζόμαστε περισσότερο αστικό πράσινο. Πλέον, η συζήτηση αυτή σήμερα έχει γίνει πιο πολύπλοκη. Ο σχεδιασμός και η συζήτηση του αστικού πρασίνου πλέον έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο. Εμείς λέμε ότι είναι μια ευκαιρία για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση, για την αναβάθμιση των πολιτών και τις σχέσεις τους με τη γειτονιά τους και επίσης για την στήριξη και την συμπερίληψη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και των πιο υποβαθμισμένων περιοχών».
Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το τι κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για το αστικό πράσινο και κατά πόσο μπορεί να το αναπτύξει, ο κ. Γαληνός απάντησε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε κάποιες περιπτώσεις, είναι αντιμέτωποι και οι ίδιοι με μια πραγματικότητα την οποία συχνά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Όλοι ζούμε στην Ελλάδα, και βλέπουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά ίσως το κράτος, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει σ’ αυτό που θέλουμε εμείς οι πολίτες να μας προσφέρουν. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Εδώ λοιπόν η ιδέα είναι ότι όλοι συμπράττουμε και ο καθένας βάζει αυτό που μπορεί και που είναι χρήσιμος».
Όπως επισημαίνει ο κ. Γαληνός, «η δουλειά που κάνει η Οργάνωση Γη, είναι να ζητάει συμπράξεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα. Άρα παντρεύεις κοινωνία των πολιτών αν θέλετε, ιδιωτικό τομέα που είναι αυτός που έρχεται και φέρνει την αρχική χρηματοδότηση για να καλυφθεί η όποια επένδυση απαιτεί για μια παρέμβαση όπως ένα πάρκο τσέπης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει μετά αυτό να το συντηρεί το οποίο της είναι σχετικά εύκολο, άπαξ και αυτό μελετηθεί, σχεδιαστεί και υλοποιηθεί».
Καταλήγοντας ο κ. Γαληνός, σημειώνει: «Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει για να ενεργοποιούμε την τοπική γειτονιά. Δηλαδή οι κάτοικοι να έρχονται σε μια σχέση με το πάρκο, να έρχονται να φυτεύουν εθελοντικά και αυτό σημαίνει συμπράξεις».
Βιωματική δράση για τα παιδιά
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης και η κα. Καρυστινού, μέλος της Οργάνωσης Γη, η οποία εξηγεί ότι τα παιδιά μέσα από μια βιωματική δράση, θα έρθουν σε επαφή με τη φύση, ενώ στη συνέχεια φύτευσαν σε γλαστράκια σπόρους αρακά, ενώ είδαν και παρατήρησαν αρωματικά και κηπευτικά φυτά, όπως δυόσμο, δεντρολίβανο, μαρούλι και άλλα, ώστε τα παιδιά να τα αγγίξουν και να τα παρατηρήσουν.
Όπως εξήγησε η ίδια, «στόχος είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Η Οργάνωση Γη είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Αθήνα και πραγματοποιεί περιβαλλοντικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Το εκπαιδευτικό μας κέντρο με την ονομασία Κέντρο της Γης, είναι ένας βιολογικός κοινωνικός λαχανόκηπος, όπου έρχονται άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να πρασινίσουν περισσότερο τη ζωή τους, όπως να κάνουν έναν λαχανόκηπο, να κομποστοποιήσουν και να μάθουν πως μπορούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες συνήθειες στο νοικοκυριό τους».