Την Κυριακή του Θωμά στη Δράμα
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες
Ν. Κρώμνης» αναβίωσε το Ταφικό Έθιμο
στα Κοιμητήρια της Ν. Κρώμνης
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΗΝ παρουσία πλήθους κόσμου αναβίωσε για άλλη μια χρονιά, το Ταφικό Έθιμο στα κοιμητήρια της Νέας Κρώμνης. Το έθιμο αναβιώνει πάνω από 30 χρόνια, την ημέρα της Κυριακής του Θωμά, με την μέριμνα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης» και έχει τις ρίζες του στα βάθη της Ποντιακής ιστορίας και παράδοσης.
Παρόντες ήταν οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας κα. Δέσποινα Αβραμίδου και κ. Σταμάτης Ρεμόντης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.
Μετά την τέλεση του τρισάγιου, οι παρευρισκόμενοι, συνοδεία ποντιακής λύρας επισκέφθηκαν τα μνήματα και τίμησαν τους νεκρούς τους, παραθέτοντας πασχαλινά αυγά και άλλα εδέσματα.
Για το Ταφικό Έθιμο μίλησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου «Ακρίτες Νέας Κρώμνης», κ. Γιάννης Παναγιωτίδης, σημειώνοντας τα εξής: «Την Κυριακή του Θωμά, στο νεκροταφείο της Ν. Κρώμνης, για μια ακόμη φορά, τελούμε το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Ένα έθιμο που είναι πολύ ψηλά στην πολιτισμική σκευή των Ποντίων, ένα έθιμο, όπως πολλά άλλα που ήρθαν από τις Αλησμόνητες Πατρίδες και συνεχίζουν και τελούνται και εδώ στη Δράμα και σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν κοινότητες Ποντίων».
Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτίδης, «ο ιερέας κάνει το τρισάγιο, λέμε δύο λόγια για την ιστορία του εθίμου και επισκεπτόμαστε τους τάφους, όπου πολλές οικογένειες επάνω στους τάφους –τους έχουν καθαρίσει από την προηγουμένη- παραθέτουν εδέσματα, ποντιακά βεβαίως, και γλυκίσματα και τρώνε μεταξύ τους οι οικογένειες και προσφέρουν σαν κέρασμα στους παρευρισκόμενους.
Συζητάμε και θυμόμαστε τους αγαπημένους μας που δεν βρίσκονται πια μαζί μας, τις προτιμήσεις τους, τα αστεία τους, τα καλαμπούρια τους, τις μουσικές τους προτιμήσεις και με αυτόν τον τρόπο βιώνουμε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν εγκώμια. Δημιουργείται ένα κλίμα χαρμολύπης. Δεν είναι θρήνος, δεν είναι διασκέδαση. Είναι μια χαρμολύπη που βγάζει πολύ δυνατά συναισθήματα, όπως αυτό της ελπίδας και σύμφωνα με τη Χριστιανική αντίληψη της Ανάστασης των νεκρών. Συσφίγγουν οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας μας και έτσι φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε και φυσικά να τα μεταδώσουμε στη νέα γενιά».
Καταλήγοντας, τόνισε ακόμα: «Θεωρούμε το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων ως κάτι πολύ σημαντικό. Άλλωστε πρόσφατα εγγράφηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και γίνονται προσπάθειες επίσης για την εγγραφή του εθίμου αυτού στους επίσημους καταλόγους της Unesco και μέσα από αυτή τη ζώσα παράδοση έχουμε λόγο να ελπίζουμε, να αισιοδοξούμε ότι αυτή η ιστορία και αυτή η παράδοση δεν θα χαθεί».
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νικολαϊδης, σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε τους προγόνους μας. Για εμάς τους Πόντιους είναι μια ημέρα Ανάστασης. Οφείλουμε να μεταδίδουμε τα ήθη και τα έθιμά μας στους νέους. Πολλά συγχαρητήρια στους συλλόγους που αναβιώνουν αυτό το έθιμο».
Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξανθόπουλος τόνισε: «Βρισκόμαστε στα νεκροταφεία της Ν. Κρώμνης, ένας σχεδόν αμιγώς Ποντιακός συνοικισμός και αναβιώνει το έθιμο τα ταφία. Τέτοια ημέρα οι Πόντιοι περιφερόμαστε στους τάφους των δικών μας και ανασυνδέουμε το σήμερα με το παρελθόν. Είναι ένα έθιμο, το οποίο έφεραν από την πατρίδα οι πρόγονοί μας. είναι ένα έθιμο το οποίο εξακολουθούμε και τηρούμε και στηρίζουμε. Είναι ένα έθιμο, το οποίο δείχνει την πολύ βαθιά σχέση που έχουμε εμείς οι Πόντιοι με τους προγόνους μας. Με αφορμή την ημέρα αυτή, να ευχηθώ σε όλους να είναι υγιείς, να είναι θαλεροί, να είναι δημιουργικοί και να έχουν πάντα στο νου τους ότι η πρόοδος και η εξέλιξη εμπεριέχει πάντα ένα κομμάτι του παρελθόντος».
Τέλος, ο βουλευτής κ. Κυριαζίδης σημείωσε: «Μια ιδιαίτερη ημέρα που έχει να κάνει με τον Ποντιακό πολιτισμό, αλλά και με το τοπικό έθιμο. Τα έθιμα και η διατήρηση της παράδοσης είναι εκείνα που διασφάλιζαν μέχρι και σήμερα και θέλω να πιστεύω και στο μέλλον την Ελληνική ταυτότητα. Οφείλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά ότι η παγκοσμιοποίηση έφερε μια ισοπέδωση των πάντων και ιδιαίτερο χρέος και τιμή προς όλους μας είναι ότι οι τοπικοί σύλλογοι διατηρούν αυτή την ταυτότητα με την έννοια μεταφοράς και μετάδοσης της παράδοσης, αλλά και των εθίμων, από κάθε πλευρά, είτε είναι Θρακιώτες, είτε είναι Πόντιοι, είτε είναι Μικρασιάτες. Άρα έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
Είναι αυτό που διατήρησε επί αιώνες τον Ελληνισμό, η ταυτότητα. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχιστεί από πλευράς και των νέων, διότι ειδικά στις μέρες μας και ειδικότερα στο μέλλον, βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει και στη χώρα μας να είμαστε ένας πληθυσμός μισοί Έλληνες και μισοί από κάθε άλλη γωνιά της γης. Άρα οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ταυτότητα, γιατί ο Ελληνισμός είναι και η ύπαρξή μας».
Στη δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Μουρβετίδης είπε: «Όπως κάθε χρόνο αναβιώνει το Ταφικό Έθιμο των Ποντίων. Ένα έθιμο το οποίο έφεραν οι Έλληνες του Πόντου από την πατρίδα. Πολλά συγχαρητήρια στον σύλλογο και σε όσους συμμετέχουν στο να διατηρούν αυτά τα έθιμα ζωντανά, γιατί τα ήθη και τα έθιμα είναι αυτά που κρατάνε ζωντανή την παράδοσή μας και εμείς φυσικά έχουμε να θυμόμαστε τους προγόνους μας και έτσι να προχωρούμε για να έχουμε μέλλον».