Η παρουσίαση της έρευνας «Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό_CitizenTalks»
Οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό
γιατί βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους
Ο πρόεδρος της CulturePolis μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, η έρευνα «Οι Πολίτες για τον Πολιτισμό_CitizenTalks», η οποία διενεργήθηκε με ανοικτό ερωτηματολόγιο στο διαδίκτυο, από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία CulturePolis.
Η ομάδα έρευνας της CulturePolis παρουσίασε το σκεπτικό και τα κυριότερα πορίσματα, που προέκυψαν από τη διερεύνηση των 1.219 έγκυρων απαντήσεων, που έλαβε από πολίτες 185 Δήμων από όλη την Ελλάδα και στο διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζεται το σύνολο των Δήμων που αντιπροσωπεύτηκαν με τον μεγαλύτερο αριθμό απαντήσεων.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οι κυρίες Ειρήνη Κομνηνού (Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη) και Ανδρομάχη Χρυσομάλη (Δνση Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας), η πολιτιστική ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας Κυρία Muriel Piquet-Viaux και αρκετοί πολίτες που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Στον «Πρωινό Τύπο», μίλησε χθες ο πρόεδρος της α.μ.κ.ε. CulturePolis κ. Β. Λαοπόδης, ο οποίος σημείωσε ότι σε γενικότερα επίπεδα, οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, καθώς τους βοηθάει στην ποιότητα ζωής.
Όπως τόνισε στον «Π.Τ.» ο κ. Λαοπόδης, «η έρευνα διενεργήθηκε το 2018 και έγινε σε πανελλαδικό επίπεδο μέσω του διαδικτύου με ανοιχτό ερωτηματολόγιο. Απάντησαν 1222 από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων τρεις δεν ήταν σωστές και κρατήσαμε 1219 απαντήσεις από 185 Δήμους που καλύπτουν και τις 13 Περιφέρειες της πόλης. Η έρευνα ήρθε ως συνέχεια μια άλλης μεγάλης έρευνας που είχαμε κάνει το 2017 και το 2016, για το τι πιστεύουν οι Δήμοι τι πρέπει να κάνουμε για τον πολιτισμό. Εννοούμε, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Τώρα ρωτήσαμε τους πολίτες τι πρέπει να κάνουν για τον πολιτισμό. Το επόμενο βήμα είναι να συγκρίνουμε πώς «παντρεύονται» αυτά τα δύο για το καλό των πόλεων».
Όπως εξηγεί ο κ. Λαοπόδης, «τα γενικά αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό, ότι τους βοηθάει και στην ποιότητα ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη και βέβαια, όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της κάθε περιοχής, εκεί ποικίλουν οι απόψεις με την έννοια ότι άλλοι πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, άλλοι ότι χρειάζονται περισσότερες μουσικές δράσεις.
Το άλλο στοιχείο που μπορεί κανείς να βγάλει ως συμπέρασμα, είναι ότι αυτά τα στοιχεία εμείς θα προωθήσουμε κάποιες σκέψεις μας, σε μόνιμη βάση, για να φτιάξουμε ένα παρατηρητήριο για τον πολιτισμό, τη δημιουργικότητα και την ψηφιακή οικονομία. Ήδη είμαστε σ’ αυτό στο βήμα».