Home > Πρώτο Θέμα > Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας Ι. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.» – Σε καλό δρόμο η φετινή σοδειά της πατάτας στο Νευροκόπι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας Ι. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.» – Σε καλό δρόμο η φετινή σοδειά της πατάτας στο Νευροκόπι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας Ι. Κεσκίνογλου μιλάει στον «Π.Τ.»

Σε καλό δρόμο η φετινή σοδειά

της πατάτας στο Νευροκόπι

χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα

► «Πρέπει εμείς οι παραγωγοί να αλλάξουμε νοοτροπία και να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλον»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΚΑΛΟ δρόμο φαίνεται να βρίσκεται η φετινή σοδειά της πατάτας Κ. Νευροκοπίου, καθώς δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο. Όσον αφορά την τιμή, είναι κάτι που ακόμα δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ όταν έρθει η ώρα, αυτή θα την καθορίσουν οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ν. Δράμας κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, ο οποίος παρακολουθεί επίσης από κοντά τον εκσυγχρονισμό του συσκευαστηρίου πατάτας στο Νευροκόπι της Ε.Α.Σ. προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις παραγγελίες που θα έρθουν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Κεσκίνογλου μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», αναφορικά με τη φετινή παραγωγή πατάτας, καθ’ ότι πατατοπαραγωγός και ο ίδιος, επισημαίνοντας αρχικά ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σχεδόν στην τελική ευθεία για την παραγωγή, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει από το Δεκαπενταύγουστο.

Η τιμή της πατάτας

Όσον αφορά το ζήτημα της τιμής που πρόκειται να κινηθεί, τόνισε ιδιαίτερα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και «θα το δούμε όταν ξεκινήσει η παραγωγή». Όπως συμπλήρωσε, «δεν μπαίνουμε καθόλου στη διαδικασία τώρα. Το προϊόν είναι δικό μας κι εμείς θα δούμε τι γίνεται στην αγορά και ανάλογα θα καθορίσουμε την τιμή. Δεν θα περιμένουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα προϊόν που έχει γεωγραφική ένδειξη, είναι ένα προϊόν που το κάνουμε με ολοκληρωμένη διαχείριση και δεν θα μας επιβάλουν το πόσο θα πουλήσουμε την πατάτα, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να υπάρχει ο φορέας».

Ελληνοποιήσεις

Ρωτήσαμε τον κ. Κεσκίνογλου τι γίνεται σχετικά με το ζήτημα των ελληνοποιήσεων και εμφανίζεται ικανοποιημένος γενικά ως προς αυτό, λέγοντας ότι, «αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι το ελέγχουμε. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Στις άλλες περιοχές δεν ξέρω τι γίνεται, νομίζω όμως ότι γενικότερα ελέγχεται. Το πρόβλημα ήταν από εδώ  από το Νευροκόπι. Οι ελληνοποιήσεις ξεκινούσαν από εδώ, γιατί ήταν ένα προϊόν με ονομασίες προέλευσης και ήταν πιο εύκολο να βαφτίσουν την πατάτα Νευροκοπίου οτιδήποτε άλλο, ή να πάρουν ένα φορτηγό πατάτες από εδώ και να φέρουν να πουλάνε τα εισαγόμενα. Πλέον δεν νομίζω ότι γίνεται αυτό».

Η ομάδα παραγωγών

Όπως είναι γνωστό, η Ε.Α.Σ. έχει ιδρύσει μια ομάδα παραγωγών, οι οποίοι πηγαίνουν την πατάτα τους στο συσκευαστήριο. Φέτος, συνολικά, όπως ο ίδιος λέει, στο Νευροκόπι έχουν σπαρθεί 20.000 – 25.000 στρέμματα πατάτας, τα οποία αναμένεται να αποφέρουν από 70 έως 90 χιλιάδες τόνους στην παραγωγή.

Η ομάδα παραγωγών που έχει ιδρυθεί από την ΕΑΣ Δράμας και πηγαίνουν στο συσκευαστήριο πατάτας, αριθμεί 54 μέλη. Όπως εξηγεί ο κ. Κεσκίνογλου, έχει ήδη εγκριθεί ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και αυτή την εποχή γίνεται αναβάθμιση του συσκευαστηρίου, «ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας και τις επιχειρήσεις οι οποίες ζητάνε διάφορες συσκευασίες. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα, εκσυγχρονιζόμαστε για να ανταποκριθούμε σ’ αυτό που ζητάει η αγορά, φυσικά, με γνώμονα πάντα και πρώτα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πατάτας Νευροκοπίου και της περιοχής μας».

Το σύνολο των παραγωγών στο λεκανοπέδιο ανέρχεται περίπου στους 300.

Σημαντικό είναι επίσης, ότι, «αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται λογότυπα και σήματα της επιχείρησης, ώστε ο καταναλωτής να ξέρει πού και πώς θα βρίσκει την πατάτα μας, για να μην έχουμε και το βάπτισμα των ελληνοποιήσεων, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα».

Όπως εξηγεί επίσης ο κ. Κεσκίνογλου σχετικά με τις ομάδες παραγωγών, τονίζει ότι «μόνο έτσι θα πάει η γεωργία μπροστά και ότι άλλο κάνουμε. Όσον αφορά και τα καλαμπόκια και τα σιτηρά, αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορεί να μας λένε ότι μας καθορίζει τιμή για το σιτάρι η Βουλγαρία, για παράδειγμα. Δεν με ενδιαφέρει. Ας φέρουν από τη Βουλγαρία σιτάρι. Όχι να έρχονται να παίρνουν 13 λεπτά το σιτάρι και να μας λένε πόσο κάνει στη Βουλγαρία. Τότε ας πάνε να πάρουν από τη Βουλγαρία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ομάδες, γατί εμείς καταφέραμε να πάρουμε για τον παραγωγό μας τα μέγιστα και στη λιανική να είναι ότι χαμηλότερο γίνεται. Αυτό δεν γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Ο παραγωγός μας έπαιρνε τα λιγότερα λεφτά και στη λιανική έτρωγαν τις πατάτες ακριβά. Εμείς αυτό θέλουμε να αλλάξουμε. Πιστεύουμε πέρυσι πρώτη χρονιά που έγινε, τα καταφέραμε».

Τέλος, σε σχετική ερώτηση αν η σημερινή κατάσταση ευνοεί τους συνεταιρισμούς σήμερα, απαντάει θετικά, λέγοντας ότι «πρέπει εμείς οι παραγωγοί να αλλάξουμε νοοτροπία και να έρθουμε ο ένας κοντά στον άλλο. Πρέπει αυτά που μας χώριζαν τα προηγούμενα χρόνια να τα αφήσουμε πίσω και είδαμε ότι με την ελεύθερη διακίνηση υπήρχε πρόβλημα. Και φτάσαμε στην κατάσταση που φτάσαμε».