Home > νέα > Ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.» Στα 250.000 από 850.000 μειώθηκαν τα ΑΦΜ των αγροτών

Ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.» Στα 250.000 από 850.000 μειώθηκαν τα ΑΦΜ των αγροτών

Ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας στον «Πρωινό Τύπο»

Στα 250.000 από 850.000

μειώθηκαν τα ΑΦΜ των αγροτών

Συνεχίζονται οι επαφές με αγρότες – κτηνοτρόφους και άλλους επαγγελματίες για ένα νέο κίνημα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΠΡΟΣ μια νέα συνένωση για ένα νέο κίνημα, προσανατολίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι από την περιοχή της Δράμας και γενικότερα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αδέσμευτού Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, κ. Τάσου Καπαντζάκη.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καπαντζάκης, αν το κίνημα του 2016 φαίνεται να διασπάστηκε και να διαχωρίστηκε σε μικρότερα μπλοκ, παρ’ όλα αυτά γίνεται μια νέα προσπάθεια να ξανασυσταθεί, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Γίνονται προσπάθειες επίσης να ενταχθούν και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές τάξεις, προκειμένου να επιτευχθούν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αναφορά επίσης κάνει ο κ. Καπαντζάκης στο ακατάσχετων των 15.000 ευρώ που εξήγγειλε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, όμως αυτό προς το παρόν δεν έχει φτάσει μέχρι τις τράπεζες και οι κατασχέσεις συνεχίζονται ακόμα και για 100 και 200 ευρώ χρέος!

Ο κ. Καπαντζάκης αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε το κίνημα των αγροτών πριν από έξι χρόνια, το 2009, όταν ήταν μόνο 14 άτομα και κατέληξε «σε ένα πολύ μεγάλο αγροτικό κίνημα» και τόνισε: «Δυστυχώς όμως, το διαίρει και βασίλευε στο χώρο μας, ήταν αυτό που έκανε τα πράγματα να φτάσουν εδώ φτάσαμε. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια, κερδίσαμε πολλά, αλλά εγώ δεν έχω πλέον το θάρρος ή το θράσος, να πείσω κανέναν άλλον συνάδελφό μου, ότι το πρόβλημα το έχει μέσα στο σπίτι του. Ο καθένας ξέρει να το αναδείξει με όποια μορφή αγώνα νομίζει αυτός. Δεν είναι ανάγκη να παραστεί εκεί, αλλά όταν χρειαστεί μια συναδελφική αλληλεγγύη, πρέπει να είναι εκεί. Να είναι παρών, να δείξουμε ότι ο κλάδος ζει και δεν έχει πεθάνει. Δυστυχώς πάμε για θάνατο!»

Σ’ αυτό το σημείο, ο κ. Καπαντζάκης σημείωσε ιδιαίτερα ότι από τα 850.000 ΑΜΦ αγροτών που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, μετά από την καθιέρωση του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», αυτά μειώθηκαν στα 250.000 ΑΦΜ! «Ο αριθμός που έφυγε από το επάγγελμα είναι τεράστιος και αυτά καταλήγουν στο να μην έχουμε δυνάμεις, ώστε να μπορέσουμε να αναζητήσουμε πράγματα μέσα από την όποια κυβέρνηση, για να κάνει ξανά το επάγγελμά μας να μπορεί να παράγει πλούτο γι’ αυτή τη χώρα».

KAPANTZAKHS TASOS Adesmeftos Agrotikos Syllogos Dramas

Ο πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Δράμας κ. Τάσος Καπαντζάκης.

Η επανένωση του πρωτογενούς τομέα

Ερωτώμενος αν θα μπορούσε να υπάρξει επανένωση των τμημάτων στα οποία διασπάστηκε το αγροτικό κίνημα μετά το τέλος των άδοξων κινητοποιήσεων του 2016, ο κ. Καπαντζάκης είπε ότι όλοι μαζί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι σε δύο διαφορετικά μπλοκ: «Πριν 15 περίπου μέρες, έγινε μια συνάντηση στη Νίκαια, στην οποία ήμουν παρών. Ήταν έξι διαφορετικά μπλόκα απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο. Είναι το Πανελλαδικό του κ. Μπούτα και η Πανελλήνια η οποία είναι η συνένωση όλων των άλλων μπλόκων που ήταν ξεχωριστά. Για μας αυτή η κίνηση, άνθρωποι οι οποίοι και μεταξύ τους δεν είχαν επαφές, συγκεντρώθηκαν και συμφώνησαν σε πέντε κύρια πράγματα, είναι μεγάλη υπόθεση».

Αναφορικά με το μπλοκ του κ. Μπούτα, είπε ότι, «γίνεται μια προσπάθεια να κάνουμε μια συνάντηση μαζί του. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Εάν καταφέρουμε να κάνουμε ένα κομμάτι, ένα μπλοκ όλοι μαζί,  καταλαβαίνεται ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Δυστυχώς όμως έτσι, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, και περνάει στον κόσμο ότι οι αγρότες είναι διασπασμένοι και διαφωνούν μεταξύ τους. Πρέπει να γίνει συνένωση με θυσίες απ’ όλους».

 

Επόμενες κινήσεις…

Σε σχετική ερώτηση για το ποιες είναι οι επόμενες κινητοποιήσεις, ο κ. Καπαντζάκης είπε ότι «γίνονται ήδη συναντήσεις, πάμε στα χωριά, συζητάμε με αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά προσπαθούμε να βάλουμε και άλλους ιδιώτες από άλλες κοινωνικές ομάδες, μιας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλέον είναι όλοι στον ίδιο κουβά. Νομίζω ότι θα ξεκινήσει κάτι πάρα πολύ μεγάλο και θα παρουσιαστεί περίπου στο τέλος του Φεβρουαρίου. Περιμένουμε και θέλουμε να έχουν καλά αποτελέσματα, να υπάρχει μεγάλη παρουσία ώστε να καταφέρουμε να έχουμε δύναμη, να μας ακούσουν γι’ αυτά που ζητάμε για εμάς».

 

Το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου για το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ, ο κ. Καπαντζάκης το χαρακτήρισε ως ένα θετικό μέτρο, όμως αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα να εφαρμόζεται από τις ίδιες τις τράπεζες. «Από τις Εφορίες όλης της χώρας, τα κατασχετήρια πάνε βροχή ακόμα και για 100 και 200 ευρώ.

Μίλησε επίσης για τη δική του εμπειρία, όπου του είχε κλειδωθεί το ΑΦΜ, και ενώ είχε πληρώσει, το ξεκλείδωσαν μετά από δύο μήνες, χωρίς να μπορεί να κάνει τις διαφορές συναλλαγές που χρειαζόταν για τη δουλειά του: «Πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο. Δεν μπορεί να σου στέλνουν χωρίς ειδοποίηση όλα αυτά, τις κατασχέσεις κ.α., να υπάρχουν χρήματα, να μην μπορείς να οργανώσεις τη δουλειά σου, ούτε να βγάλεις απ’ αυτά τα χρήματα για να πληρώσεις την ίδια υποχρέωση που σου ζητάει η Εφορία».

«Με το ακατάσχετο των 15.000 ευρώ», είπε τέλος ο κ. Καπαντζάκης, «θα μπορείς να πληρώσεις τουλάχιστον τον γεωπόνο του, τον προμηθευτή των σπόρων και των λιπασμάτων σου, ώστε η αγορά να μην ασφυκτιά».