Στον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης
Υλοποίηση δράσεων υποστήριξης
για τη βελτίωση πρόσβασης
σε τουρίστες με αναπηρία
Ο πρόεδρος του ΦΔΟΡ, κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα έχει ενταχθεί όπως φαίνεται ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ), το οποίο αφορά στην υλοποίηση δράσεων υποστήριξης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε τουρίστες με αναπηρία και δυσκολίες στην πρόσβαση.
Ο ΦΔΟΡ, κατάφερε να περάσει επιτυχώς και την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτηθεί.
Τα άτομα με αναπηρία, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μην έχουν εύκολη πρόσβαση στις υποδομές (κτιριακές, εξοπλισμοί, εξυπηρετήσεις, εξωτερικοί χώροι κ.λπ.) κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η είσοδος στα δημόσια κτίρια, η κίνηση στους ελεύθερους χώρους της πόλης, η απουσία προσβάσιμων χώρων υγιεινής, η απουσία υποδομών και διαδικασιών διαφυγής ατόμων με αναπηρία σε έκτακτες περιπτώσεις, η απουσία οργανωμένης πρόσβασης τους στον τουρισμό, αποτελούν παραδείγματα τα οποία θα έπρεπε να εκλείπουν από μια σύγχρονη κοινωνία.
Αυτό προσπαθεί να πετύχει με την ένταξη του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ο ΦΔΟΡ, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες υποδομές για πρόσβαση στον Φορέα και σε άτομα με αναπηρία.
Για την επιτυχία αυτή, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του, κ. Σταύρο Κεχαγιόγλου, προκειμένου να μας ενημέρωσε περαιτέρω για την ένταξη στο πρόγραμμα και τις δράσεις που πρόκειται να υλοποιήσει ο Φορέας.
κ. Κεχαγιόγλου τελικά ο ΦΔΟΡ, θα συμμετάσχει στο INTERREG V–A Greece–Bulgaria 2014-2020;
Αν και οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο INTERREG V-A Greece-Bulgaria 2014-2020 ήταν πολλές, η πρόταση του ΦΔΟΡ με τίτλο: «Pathways of accessible heritage tourism» ή εν συντομία «Access2Heritage», «Δράσεις υποστήριξης για τη βελτίωση της πρόσβασης σε τουρίστες με αναπηρία και δυσκολίες στην πρόσβαση», κατάφερε και πέρασε επιτυχώς και την δεύτερη αξιολόγηση και είναι ένα από τα προγράμματα – προτάσεις τα οποία θα χρηματοδοτηθούν.
Θεωρώ ότι είναι μεγάλη επιτυχία αυτή για το ΦΔΟΡ, και ότι δικαιωθήκαμε για την δουλειά που κάνουμε. Είμαι πολύ χαρούμενος, διότι είναι ένα έργο το οποίο και εγώ προσωπικά, αλλά και τα στελέχη του ΦΔΟΡ, επιθυμούσαμε πάρα πολύ. Επιτέλους, έφτασε η ώρα να γίνουν τα πρώτα βήματα-δράσεις που θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε τουρίστες με αναπηρία και δυσκολίες στην πρόσβαση.
Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου:
Πρόκειται για Διασυνοριακό Πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, και ο συνολικός προϋπολογισμός που υποβάλλαμε για την υλοποίηση των δράσεων, είναι 1.487.000,00 €. Επειδή τελικά θα χρηματοδοτηθούν και άλλες προτάσεις, θα υπάρξει μια μείωση στον προϋπολογισμό. Ελπίζουμε, αυτή η μείωση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το σύνολο των προτεινόμενων δράσεων.
Ποιος είναι ο συντονιστής – επικεφαλής, και ποιοι οι εταίροι του προγράμματος;
Συντονιστής – επικεφαλής (leader partner) του προγράμματος είναι ο ΦΔΟΡ. Είναι η πρώτη φορά που ο ΦΔΟΡ συμμετέχει σε πρόγραμμα ως συντονιστής – επικεφαλής, γεγονός το οποίο επίσης θεωρώ μια ακόμη επιτυχία του ΦΔΟΡ.
Οι εταίροι (partners) οι οποίοι συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα είναι οι: Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Βόλβης, Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), ΤΕΙ Σερρών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Local Economic Development Agency –Razlog, Bulgaria, Union of Disabled People in Bulgaria, Ecoworld Rhodopes Association, Bulgaria, και Regional Youth Parliament Association – Kardzhali, Bulgaria.
Ποιος είναι ο σκοπός του προγράμματος;
Σκοπός του έργου, είναι ο σχεδιασμός μιας σειράς δράσεων βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και των τουριστικών υπηρεσιών και των δύο περιοχών, με κοινό σκοπό την αειφορία της διασυνοριακής περιοχής και την καθιέρωση της περιοχής ως διεθνούς τουριστικού προορισμού αυξημένης προσβασιμότητας.
Οι δράσεις αυτές μέσω της βελτίωσης της πρόσβασης σε χώρους, αγαθά και υπηρεσίες στοχεύουν στην προσέλκυση ενός νέου τμήματος τουριστών για τη διασυνοριακή περιοχή, τους τουρίστες με αναπηρία και δυσκολίες στην πρόσβαση, οι οποίοι θα μπορούν να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη τουριστική εμπειρία.
Ποιες είναι οι δράσεις του Προγράμματος που θα υλοποιηθούν στο Εθνικό Πάρκο;
Συγκεκριμένα προβλέπονται, η διαμόρφωση της έδρας του ΦΔΟΡ και του περιβάλλοντα χώρου ώστε να μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες χωρίς εμπόδια ή δυσκολίες πρόσβασης, άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα με αναπηρίες, και εν γένει άτομα με μειωμένη κινητικότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, και μέσω του συγκεκριμένου έργου θα καθιερωθεί το ετήσιο Φεστιβάλ Προσβάσιμου Τουρισμού Φυσικής Κληρονομιάς.
Επιπλέον, προβλέπεται η βελτίωση δύο μονοπατιών στην περιοχή του Δήμου Παρανεστίου (καταρράκτης Αγίας Βαρβάρας και παραποτάμιο μονοπάτι Νέστου), ώστε να καταστούν προσπελάσιμα και από άτομα με μειωμένη κινητικότητα με ειδική σήμανση και σχετικές υποδομές (γέφυρα στο Αρκουδόρεμα, τοποθέτηση ξύλινων διαδρόμων και ραμπών, προσβάσιμων καθισμάτων θέασης κλπ.). Αυτά βέβαια, ανάλογα με τον τελικό προϋπολογισμό που θα εγκριθεί.
Πότε θα αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος στο Εθνικό Πάρκο;
Είμαστε στη φάση της διαμόρφωσης του τελικού προϋπολογισμού, και κατόπιν θα ξεκινήσουμε την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος. Προσδοκώ και ευελπιστώ, σε μια εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων με σκοπό την καλύτερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος.
Κάποιο τελευταίο σχόλιο;
Κλείνοντας θα ήθελα να πω τα εξής:
Ο τουριστικός τομέας, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας και για το λόγο αυτό οφείλει να υποστηριχθεί, με τη βελτιστοποίηση της προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών τόσο από φορείς του δημόσιου τομέα όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, από την ενεργοποίηση νέων τουριστικών προϊόντων για συγκεκριμένα τμήματα τουριστών. Στο πλαίσιο αυτό, η συντονισμένη προσπάθεια, μέσω μιας σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών για καλύτερη πρόσβαση της διασυνοριακής ζώνης σε τουρίστες με αναπηρία και δυσκολίες στην πρόσβαση μπορεί να επιφέρει σημαντική συμβολή στην διασυνοριακή τουριστική ανάπτυξη.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπόλοιπους εταίρους της πρότασης για τον επαγγελματισμό και τη συνέπεια που υπέδειξαν κατά την διάρκεια της συγγραφής και υποβολής της πρότασης. Ιδιαίτερα δε, την ΕΣΑΜΕΑ με την οποία είχαμε μια στενή συνεργασία ώστε να καταλήξουμε στις προτεινόμενες δράσεις.