Ο αν. προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας στον «Π.Τ.»
«Η ανακύκλωση πρέπει να αρχίζει
στο σπίτι από τον ίδιο τον πολίτη!»
Μαλκάκης: «Αν κάθε υπηρεσία εφαρμόσει τις αρμοδιότητές της, τότε όλα θα είναι καλύτερα για όλους»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕ ΤΑ τελευταία ρεπορτάζ της εφημερίδας μας περί σκουπιδιών σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά κυρίως εκείνα έξω από την πόλη στις παρυφές του δρόμου προς τους Ταξιάρχες, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας, οι οποίοι προτιμούν να πετούν τα σκουπίδια τους σε καθαρούς χώρους, παρά μέσα στην πληθώρα των κάδων σε κάθε γωνιά της πόλης.
Το άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται, είναι ότι δυστυχώς, οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως ο Δήμος Δράμας, το Δασαρχείο και άλλοι, αδυνατούν να καθαρίσουν αυτά τα σημεία έξω από την πόλη, ή τουλάχιστον δεν έχουν τα απαραίτητα εκείνα μέσα, να βάλουν πρόστιμα σε πολίτες, οι οποίοι συστηματικά ρυπαίνουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Δράμας κ. Ευάγγελο Μαλκάκη. Πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά, με πρωτότυπες έρευνες και δράσεις, οι οποίες κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και μέσα από την εφημερίδα μας. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, κατά καιρούς έχει επιβάλει τσουχτερά πρόστιμα στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας για τέτοια ζητήματα.
Θέσαμε στα υπόψη του κ. Μαλκάκη το ζήτημα με τα σκουπίδια στα πλαϊνά του δρόμου προς τους Ταξιάρχες και ξεκαθάρισε ότι, «το μάζεμα των σκουπιδιών είναι αρμοδιότητα του Δήμου Δράμας, σε ό,τι έχει να κάνει μ’ αυτό. Τόσο με την συλλογή τους από τον κάδο και με οτιδήποτε άλλο».
Ο αν. προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Ευάγγελος Μαλκάκης.
Η ανακύκλωση
Όπως εξήγησε στον «Π.Τ.» ο κ. Μαλκάκης, «το τελευταίο νομοθέτημα που έχει να κάνει με τα σκουπίδια, που έχουν καθιερωθεί και τα «τέσσερα ρεύματα» που πρέπει να μαζεύονται από τους Δήμους, για καλύτερη διαχείριση των ανακυκλώσιμων και να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος και να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύστημα, μπαίνουν ακόμα πιο αυξημένα μέτρα, βάζει τους Δήμους ακόμα πιο βαθιά στο κομμάτι της διαχείρισης, που ούτως ή άλλως ήταν δικό τους. Τους ζητάει περισσότερα πράγματα, κυρίως προς την προσέγγιση της αποδοτικότητας του συστήματος. Διαφορετικό είναι να έχεις δύο κάδους, έναν μπλε και έναν πράσινο, και διαφορετικό να έχεις τέσσερα ρεύματα. Μειώνει κατά πολύ το κόστος της ανακύκλωσης».
Εξηγώντας για τα «τέσσερα ρεύματα» ο κ. Μαλκάκης, εξηγεί ότι «ρεύματα είναι ο διαχωρισμός που αρχίζει ουσιαστικά από το σπίτι με διαφορετικούς κάδους. Αυτή είναι η βασική αρχή της διαχείρισης των σκουπιδιών. Όταν έχεις διαχείριση των σκουπιδιών από το σπίτι, όταν αναγκάζεις τον πολίτη να ξεκινήσει ο ίδιος τη διαχείριση από το σπίτι του, όχι απλά σε ανακυκλώσιμα και μη, αλλά και στα διαφορετικά ρεύματα, δηλαδή το διαχωρισμό του μπλε κάδου σε άλλους κάδους, κάνει περισσότερο αποδοτικό το σύστημα. Και αυτό είναι το ζητούμενο: να μειώσουμε το κόστος και να κάνει τον πολίτη να συνεργαστεί για το δικό του καλό στο τέλος. Σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία, οι Δήμοι που δεν έχουν καλό αποτέλεσμα στην ανακύκλωση, οι πολίτες τους θα πληρώνουν παραπάνω κόστος».
Το χτύπημα στο πορτοφόλι
Στην ερώτηση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αυτό, ο κ. Μαλκάκης, επισημαίνει ότι «υπάρχουν διάφορα συστήματα. Ο κάθε Δήμος μπορεί να επιλέξει κάποιο απ’ όλα αυτά τα συστήματα. Για παράδειγμα, σε ένα πιλοτικό σύστημα που λειτουργεί στην Αθήνα, κάθε πολίτης έχει μια κάρτα με την οποία φαίνεται τι παράγει από σκουπίδια, τι πηγαίνει στην ανακύκλωση και στους κάδους και αναλόγως μειώνεται το δημοτικό τέλος του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που εφαρμόζονται και μέσω αυτών, μπορείς να κάνεις τον πολίτη, είτε με την επιβράβευση, είτε με την τιμωρία του, να κάνει σωστά την ανακύκλωση. Να κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος από πριν. Τόσο για το περιβάλλον του, αλλά και τις επόμενες γενιές. Αυτό γενικά στην Ελλάδα, έχει να κάνει τελικά με το να χτυπήσεις το πορτοφόλι κάποιου, τότε δυστυχώς αρχίζει να ενεργοποιείται».
Η μίμηση
Αναφερόμενοι και πάλι στο θέμα ότι υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι πηγαίνουν και δημιουργούν εστίες σκουπιδιών έξω από την πόλη, σε καθαρά σημεία, ο κ. Μαλκάκης κάνει αναφορά στο ζήτημα του μιμητισμού.
«Το κλασικό είναι ότι, ο άνθρωπος πολλές φορές λειτουργεί και μιμητικά. Όταν κάποιοι δουν ένα χώρο καθαρό, μειώνεται η πιθανότητα στο να ρίξουν σκουπίδια . Αν δουν έναν χώρο, όπου κανά δυο πέταξαν τα σκουπίδια τους, τότε θα πάνε και άλλοι. Οι δύο θα γίνουν πέντε, δέκα και περισσότερο».
Και ο κ. Μαλκάκης συνεχίζει: «Οι Δήμοι θα πρέπει να δουν καλύτερα τέτοια ζητήματα. Θα πρέπει να έχουν έναν ενημερωμένο κανονισμό καθαριότητα, που να προβλέπει τα πάντα που έχει να κάνει με τα σκουπίδια. Από την καθημερινή διαλογή του πολίτη, την καθημερινή συλλογή από τους κάδους και δυστυχώς και τις κυρώσεις που πρέπει να έχουν οι ασυνείδητοι πολίτες έναντι των συνειδητοποιημένων πολιτών. Αν αυτό το εργαλείο δεν υπάρχει, αν είναι απαρχαιωμένο, τότε δεν έχεις το αρχικό εργαλείο με το οποίο πρέπει να λειτουργήσεις.
Αν έχεις αυτό το εργαλείο, στη συνέχεια, μπορείς να αποφασίσεις ότι πρέπει να κάνεις το κομμάτι ελέγχων της αρμοδιότητάς σου και στη συνέχεια την επιβολή κυρώσεων στους ασυνείδητους και στον καθαρισμό των χώρων που πρέπει να γίνουν.
Κάτι το οποίο θα λειτουργήσει, ξέρετε, παραδειγματικά για τους υπόλοιπους. Η λογική είναι να λειτουργήσει γι’ αυτό που σκεφτόταν να κάνει το ίδιο με έναν άλλο και να τον αποτρέψεις από το να πετάξει σκουπίδια σε κάποιον χώρο».
Τα σκουπίδια στα καμένα!
Υπενθυμίζουμε, ότι ο ίδιος είχε αναφερθεί για τα σκουπίδια στη φωτιά του Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και λέμε ότι τα σκουπίδια αυτά που κάηκαν, παραμένουν ακόμα εκεί και κανένας δεν τα έχει μαζέψει.
«Κοιτάξτε, είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θα πρέπει να συνδυαστούν πάρα πολλά πράγματα. Η συνειδητοποίηση του πολίτη, οι προτεραιότητες των αρμοδίων φορέων στο τι θα κάνουν για να πετύχουμε το συλλογικό και το σωστό για όλους τους πολίτες».
Σε σχετική ερώτηση αν μετά από πρόστιμα προς τους Δήμους της περιοχής για σκουπίδια σε διάφορες περιοχές, οι Δήμοι γίνονται καλύτεροι, ο κ. Μαλκάκης απαντά:
«Εφαρμόζοντας τις αρμοδιότητές μας βάζουμε τα σχετικά πρόστιμα. Γίνονται διάφορα προγράμματα. Είναι ίσως άχαρος ο ρόλος μας, αλλά με τις αρμοδιότητές μας προσπαθούμε να συμβάλουμε κι εμείς στο σωστό του πράγματος. Τόσο ως διεύθυνση όσο και ως Περιφέρεια. Είναι ξεκάθαρο ότι αν ο καθένας εκτελεί τις αρμοδιότητές του, σίγουρα η κατάσταση θα βελτιωθεί για όλους και για το μέλλον».