Στο πλαίσιο της 8ης «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας 2023»
Στη Δράμα μπορούν
να διεξαχθούν πανελλήνια
πρωταθλήματα νέων στο Σκάκι
Ο Πρωταθλητής Ελλάδος και GM στο Σκάκι Θ. Μαστροβασίλης μιλάει στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ Ελλάδας και Grand Master στο Σκάκι κ. Θάνο Μαστροβασίλη, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να μιλήσουν μαζί του, αλλά και να παίξουν έναν αγώνα σιμουλτανέ, οι μικροί σκακιστές του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, στο πλαίσιο των πολυπληθών εκδηλώσεων της 8ης «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας 2023» με την συμβολή του γραφείου Δράμας Europe Direct Αν. Μακεδονίας –Θράκης.
Ο κ. Μαστροβασίλης μίλησε στα παιδιά για το σκάκι, τους έδειξε ορισμένες ενδιαφέρουσες κινήσεις από κάποιες παρτίδες, τους μίλησε για τον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις στο σκάκι, ενώ τέλος τους απένειμε και τα σχετικά διπλώματα της χρονιάς.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας κ. Χρήστος Δεμιρτζόγλου, τόνισε ότι η εκδήλωση γίνεται και στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας των μαθημάτων του Σκακιστικού Ομίλου Δράμας, «και στα πλαίσια αυτά, φέραμε στη Δράμα τον Πρωταθλητή Ελλάδας κ. Μαστροβασίλη, για να μας κάνει μια ομιλία και να μιλήσει για το σκάκι και τη λήψη αποφάσεων».
Αναφορικά με το θέμα της ομιλίας του κ. Μαστροβασίλη, ο κ. Δεμιρτζόγλου, σημείωσε: «Το θέμα της ομιλίας του είναι η λήψη αποφάσεων στη ζωή μας, σαν μια προέκταση του σκακιού».
Εξηγώντας το θέμα, διευκρινίζει ότι «το σκάκι το χρησιμοποιούμε πολύ σαν εργαλείο για λήψη αποφάσεων, γιατί στη ζωή μας λήψη αποφάσεων είναι ό,τι κάνουμε. Οπότε, την ίδια στρατηγική που χρησιμοποιούμε στο σκάκι, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στη ζωή μας για να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. Ουσιαστικά, θα πρέπει να τηρήσουμε τους κανόνες που ξέρουμε στο σκάκι, να κάνουμε μια προετοιμασία στο σπίτι για να παίξουμε έναν αγώνα, την ώρα εκείνη να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι και να έχουμε μπροστά μας τα δεδομένα και με βάση αυτά που ξέρουμε να πάρουμε την σωστή απόφαση. Κάπως έτσι είναι και στη ζωή, όπου έχουμε κάποια δεδομένα και παίρνουμε αποφάσεις για το τι θα είναι καλύτερο για εμάς».
Μαστροβασίλης: Στη Δράμα μπορούν να διοργανωθούν αγώνες νέων
Με τη σειρά του ο κ. Μαστροβασίλης, εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για άλλη μια φορά στη Δράμα και σημείωσε ότι «στον Σκακιστικό Όμιλο Δράμας γίνεται μια πολύ καλή προσπάθεια για να αναδειχθεί το σκάκι και χαίρομαι που είδα πολλά χαμογελαστά παιδιά με όρεξη για το σκάκι».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο ίδιος, στο ότι, «την επόμενη χρονιά θα γίνουν κάποια νεανικά πανελλήνια πρωταθλήματα στη Δράμα, μιας και έχει καιρό να γίνει κάποια πανελλήνια διοργάνωση. Είναι καιρός να αρχίσει να αναπτύσσεται η επαρχία και να έχει περισσότερες αγωνιστικές δράσεις και να μην συγκεντρώνονται όλοι οι αγώνες στην Αθήνα και στο νότο. Νομίζω ότι η προσπάθεια που κάνει ο Χρήστος Δεμιρτζόγλου, που είναι και στο συμβούλιο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας θα ανοίξει το δρόμο για να γίνονται περισσότερες δράσεις στη Δράμα και να αναπτυχθεί το σκάκι ακόμα περισσότερο».
Απευθυνόμενος στους γονείς, τονίζει ότι «το σκάκι έχει μόνο οφέλη. Δοκιμάστε το, αξίζει τον κόπο, μπορεί να πλάσει τον χαρακτήρα των παιδιών, να τα δυναμώσει, να βοηθήσει την κριτική τους σκέψη και αξίζει να το δοκιμάσουν».
30 νίκες και μια ισοπαλία στο σιμουλτανέ
Στον αγώνα σιμουλτανέ, ο κ. Μαστροβασίλης αντιμετώπισε ταυτόχρονα 31 παιδιά του συλλόγου πετυχαίνοντας 30 νίκες και μια ισοπαλία με τον Καμπουρίδη Πασχάλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Σκακιστικός Όμιλος Δράμας, έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των παιδιών του τα χρόνια μετά τον κορωνοϊό, γεγονός που δείχνει την μεγάλη διάδοσή του στην πόλη μας.
Τα μέλη του συλλόγου προσπαθούν να προβάλουν το άθλημα με κάθε τρόπο, παροτρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συλλόγου αλλά και σε επισήμους αγώνες.
Φέτος δυο παιδιά του συλλόγου ο Ελευθερίου Βασίλης και η Δεμιρτζόγλου Μαρία – Ραφαηλία αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΑΜΘ στην ηλικία τους και το καλοκαίρι θα συμμετέχουν στους τελικούς αγώνες που θα γίνουν στην Αθήνα.
Κατά κοινή ομολογία των γονέων τα παιδιά που ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα έχουν αναπτύξει σημαντικές δεξιότητες, όπως αυτοπειθαρχία, υπομονή, κριτική σκέψη, βελτίωση της συγκέντρωσης καθώς και τη μνήμη τους. Ελπίζουμε τώρα που το σκάκι μπήκε στα εργαστήρια δεξιοτήτων στα δημοτικά σχολεία να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και να βγάλουμε και από την Δράμα πρωταθλητές στο σκάκι.