Ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Μάρης μιλάει στον «Π.Τ.»
για την ενσωμάτωση των πανεπιστημιακών
τμημάτων της Δράμας στο Δημοκρίτειο
► Από το 2025 η λειτουργία των δύο νέων Τμημάτων της Δράμας με την είσοδο των νέων φοιτητών
► Καθετοποιημένο Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας από το χωράφι στο μπουκάλι
► Μελέτες για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού και επαγγελματικά δικαιώματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΔΗ εδώ και μερικές ημέρες, με το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, τα δύο πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας, ενσωματώνονται διοικητικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.)
Όπως είναι γνωστό, η Δράμα σήμερα έχει δύο πανεπιστημιακά Τμήματα, τα οποία διοικητικά ανήκουν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, ενώ πριν ανήκαν στα ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Καβάλα. Πρόκειται για το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος καθώς και το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Η αλήθεια είναι ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως το Τμήμα της Οινολογίας, έχει περάσει από διάφορες αλλαγές, ενώ και τα δύο παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στο ζήτημα της στελέχωσής τους από μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), μόνιμο εκπαιδευτικό επιστημονικό προσωπικό.
Πλέον, με το νέο νομοσχέδιο, τα δύο Τμήματα της Δράμας αλλάζουν ονομασία και φυσικά αντικείμενο, τουλάχιστον αυτό της Δασολογίας, ενώ όσον αφορά αυτή της Οινολογίας, φαίνεται ότι οριστικοποιείται περισσότερο το αντικείμενο σ’ αυτόν τον τομέα.
Έτσι, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, ενώ το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, που ήταν μάλιστα και ένα αίτημα να ξεφύγει από τον τομέα της Βιοτεχνολογίας.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί εδώ, ότι, τα δύο υφιστάμενα Τμήματα θα παραμείνουν στο ίδιο καθεστώς και θα δεχθούν φοιτητές ως Δασολογία και Αγροτική Βιοτεχνολογία για μια ακόμα ακαδημαϊκή χρονιά, το 2024-2025. Ενώ με τις νέες ονομασίες τους και υπό τη διοίκηση του Δημοκριτείου, θα δεχθούν φοιτητές από την μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά του 2025-2026.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός και αυτό που έχουμε παρατηρήσει, ότι γενικότερα στη Δράμα δεν υπάρχει καμιά απολύτως κινητικότητα, όσον αφορά τουλάχιστον την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ αντίθετα στην Καβάλα, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σχετική σύσκεψη για ενημέρωση της νέας κατάστασης, την οποία προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Μαρκόπουλος. Στη Δράμα πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι παρόμοιο, ούτε εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας, ούτε εκ μέρους του Δήμου.
Όσον αφορά βέβαια στα δύο Τμήματα της Δράμας, θα υπάρξει μια πρώτη επίσημη σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, με τον Πρύτανη και στελέχη του ΔΠΘ με τα στελέχη των Τμημάτων της Δράμας, ώστε να τεθούν επί τάπητος οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να γίνουν.
Τα δύο νέα Τμήματα της Δράμας
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτη Μάρη, ο οποίος ευγενώς απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε και μάλιστα, έδωσε αρκετά αναλυτικά στοιχεία για το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και ποιες είναι οι θέσεις του Δ.Π.Θ. για τη Δράμα.
Αρχικά, ο κ. Μάρης επιβεβαίωσε ότι, τα δύο νέα Τμήματα της Δράμας που ενσωματώνονται στο ΔΠΘ με τη νέα τους μορφή θα δεχθούν τους πρώτους φοιτητές από τον Σεπτέμβριο του 2025.
Όπως σημείωσε μάλιστα, «στην πραγματικότητα φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά, που τα δύο Τμήματα της Δράμας, θα πάρουν φοιτητές με την παρούσα τους μορφή και από την επόμενη χρονιά (2025-2026), αφού θα έχουμε καταρτίσει ως Πανεπιστήμιο τα νέα προγράμματα σπουδών θα έχουμε δύο νέα Τμήματα. Το ένα Τμήμα με τίτλο Αμπελουργίας – Οινολογίας και το άλλο Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας».
Η καθετοποίηση της Οινολογίας
Αναφερόμενος στο Τμήμα Αμπελουργίας – Οινολογίας, είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι μια επικαιροποίηση – διόρθωση του τίτλου του, ώστε να γίνει ένα καθετοποιημένο Τμήμα όπως στις χώρες που έχουν σύγχρονες σπουδές για τα Τμήματα Οινολογίας. Τα Τμήματα αυτά βασίζονται στην καθετοποίηση, δηλαδή από το χωράφι μέχρι το μπουκάλι και είμαστε σίγουροι ότι με την στήριξη την οποία θα έχει από το Πανεπιστήμιο το Τμήμα αυτό θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο, μιας και θα χρειαστεί – αυτός είναι ο στόχος μας – να στελεχωθεί το συντομότερο χρονικό διάστημα και να αποκτήσει σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές».
Κλιματική αλλαγή και Ανθεκτικότητα
Όσον αφορά στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, ο κ. Μάρης σημειώνει ότι «είναι μια σύγχρονη προσπάθεια, η οποία δίνει μια διαφορετική κατεύθυνση στην εξειδίκευση του συγκεκριμένου Τμήματος που βασίζεται στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα η οποία πρέπει να μελετηθεί. Δίνει τη δυνατότητα και αξιοποιεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του Τμήματος που βρίσκεται στην πόλη της Δράμας και με τη διεύρυνση την οποία αποκτά στο σύγχρονο αντικείμενο της Κλιματικής Ανθεκτικότητας, θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερες θέσεις υψηλότερης εξειδίκευσης στο κομμάτι αυτό.
Άλλωστε, η ανάγκη νομίζω ότι είναι εμφανής και έχει προκύψει με πολλούς και διαφόρους τρόπους στη χώρα τα τελευταία χρόνια με ακραία φαινόμενα και τη δυσκολία προσαρμογής της κοινωνίας σ’ αυτά».
Η συνάντηση στην Καβάλα
Ερωτώμενος σχετικά με την συνάντηση που έγινε στην Καβάλα και αν θα υπάρξει παρόμοια συνάντηση στη Δράμα ο κ. Μάρης τόνισε ότι η συνάντηση στην Καβάλα έγινε μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρκόπουλο και σημείωσε: «Εμείς, ήδη, ως Πανεπιστήμιο έχουμε αποστείλει επιστολή και την Παρασκευή το πρωί (αύριο) θα επισκεφτούμε με όλα τα στελέχη του Πανεπιστημίου και των αρμόδιων υπηρεσιών την Καβάλα όπου και έχουμε καλέσει το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, των στελεχών της διοίκησης και των προϊσταμένων των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας, ώστε να υπάρξει μια αρχική συνάντηση γνωριμίας και να ξεκινήσει η υλοποίηση του προγραμματισμού, που αφορά τη μετάπτωση στο Δημοκρίτειο. Η ίδια επίσκεψη θα καθοριστεί για την επόμενη εβδομάδα και στη Δράμα».
Οι πρώτες επαφές με τη Δράμα
Σε ερώτηση που τέθηκε προς τον κ. Μάρη, αν έχουν υπάρξει κάποιες έστω ανεπίσημες πρώτες επαφές με τα στελέχη των δύο Τμημάτων της Δράμας επεσήμανε ότι, «έχει ήδη ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος επαφών, πολλές απ’ αυτές δια ζώσης, μερικές εξ αποστάσεως και στην επόμενη συνάντηση που θα έχουμε, θα μας δοθεί η δυνατότητα να χαρτογραφήσουμε όλα τα προβλήματα. Ήδη έχουμε εικόνα, μας έχει μεταφερθεί σε αρκετά καλό βαθμό η εικόνα του κάθε Τμήματος και γενικά των υπηρεσιών συνολικά και θα την οριστικοποιήσουμε τις επόμενες μέρες και θα προχωρήσουμε».
Επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποίηση
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολεί το επιστημονικό προσωπικό των Τμημάτων της Δράμας, είναι το ζήτημα της απόκτησης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα δύο νέα Τμήματα, αλλά και της πιστοποίησή τους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Μάρης, σημειώνει: «Υπάρχει μια σειρά πράξεων, οι οποίες πρέπει να γίνουν. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και ενώ για φέτος θα έχουμε φοιτητές με την παλιά διάρθρωση, γι’ αυτό ακριβώς και η έναρξη των νέων Τμημάτων, μεταφέρεται τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Στο ενδιάμεσο, οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων, θα πρέπει σε πρώτο στάδιο να αποφασίσουν το καινούριο πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθηθεί από το 2025. Αυτό το πρόγραμμα σπουδών με τα χαρακτηριστικά τα οποία θα έχει, θα πιστοποιηθεί, και από αυτό θα προκύψουν και τα επιχειρήματά μας για τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία θα αιτηθούμε.
Έχουμε πολλά βήματα και αρκετή δουλειά να κάνουμε, δεν έχω καμία ανησυχία, θα ακολουθηθούν όλα όπως πρέπει για να είμαστε έτοιμοι για το κομμάτι αυτό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων Τμημάτων».
Προσλήψεις και στελέχωση της Δράμας
Αυτή την ώρα, τα δύο υφιστάμενα Τμήματα της Δράμας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με επιστημονικό προσωπικό. Είναι μάλιστα γνωστό, ότι το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας έχει σοβαρά προβλήματα από έλλειψη μόνιμου προσωπικού, που σήμερα είναι μόνο δύο άτομα. Στην ερώτηση για το αν τα δύο νέα Τμήματα θα μπορέσουν να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό που να είναι και μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), ο κ. Μάρης επισημαίνει ότι «ήδη έχουμε ετοιμάσει μια καταγραφή την οποία έχουμε αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας για το ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τις οποίες έχουμε, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Υπ. Παιδείας και έχουμε ενημερώσει και όλους του συναρμόδιους και την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες, η συζήτηση και η ενίσχυση του Πανεπιστημίου για το ανθρώπινο δυναμικό για τη Δράμα, την Καβάλα και οπουδήποτε αλλού».
Κτιριακές εγκαταστάσεις
Σχετικά με το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων στη Δράμα, είναι πλέον εμφανές ότι χρειάζονται άμεσα συντήρηση. Τα κτίρια είναι αρκετά παλιά και υπάρχει ήδη σοβαρό ζήτημα. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Μάρης, σημειώνει ότι «ήδη έχουμε εικόνα για την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος που υπάρχει στην πόλη της Δράμας αλλά και της Καβάλας. Ξεκινάμε άμεσα με την Τεχνική μας Υπηρεσία, μια μελέτη η οποία αφορά στον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Εκτιμώ ότι, αυτό θα οδηγήσει μέχρι τέλος καλοκαιριού το αργότερο, να έχουμε μια μελέτη η οποία θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Υπ. Παιδείας από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δημοσίων Επενδύσεων και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας για τη χρηματοδότησης αυτών των δύο έργων».
Η μεταφορά της Δασολογίας στη Δράμα
Γενικώς στη Δράμα, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, που είναι το κλείσιμο του Τμήματος Δασολογίας και η αλλαγή αντικειμένου, ενώ ουσιαστικά το Τμήμα αυτό κλείνει και μένει μόνο το Δασολογίας που λειτουργεί ήδη στην Ορεστιάδα. Σε ερώτηση για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κατάργηση της Δασολογίας στη Δράμα και όχι το αντίθετο, ο Πρύτανης του Δημοκριτείου σημειώνει: «Σε ό,τι αφορά εμάς στο παλιό Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μετά την ενσωμάτωση της Καβάλας και της Δράμας, καταλαβαίνετε ότι κατά πρώτον δεν θα μπορούσαμε να έχουμε δύο Τμήματα Δασολογίας και δευτερευόντως χρειάστηκε να δούμε τη βιωσιμότητα των Τμημάτων.
Το Τμήμα Δασολογίας στη Δράμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχει, είναι η μη επιλεξιμότητά του από τους φοιτητές, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστους φοιτητές. Και μάλιστα έχει και χαμηλότερη στελέχωση από το αντίστοιχο Τμήμα της Ορεστιάδας το οποίο και φοιτητές έχει, και είναι οργανωμένο, και υποδομές έχει, και δραστηριότητα και 21 μέλη ΔΕΠ. Είναι πλήρες σ’ αυτό το θέμα».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «στην πραγματικότητα, είχαμε και την άποψη την οποία συζητούσαμε με την Ανώτατη Αρχή, της ανάγκης, μετά από τις διάφορες παρατηρήσεις των Επιτροπών Αξιολόγησης των Τμημάτων, ότι πρέπει σε κάποιο πρόγραμμα σπουδών να συζητήσουμε και να εντάξουμε και το κομμάτι της Κλιματικής Αλλαγής, μιας και έχουμε σημαντικές περιβαλλοντικές σπουδές. Στην πραγματικότητα αξιοποιήσαμε τα σχόλια αυτά, τα οποία είχαν αποσταλεί και στην ΕΘΑΑΕ και αναζητήσαμε τη λύση αυτή, η οποία μας εξασφαλίζει και το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού των συναδέλφων, που μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη συνέχιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής τους δουλειάς με ένα άλλο πρίσμα, σύγχρονο σε ό,τι αφορά το κομμάτι των σπουδών στον τομέα της Κλιματικής Ανθεκτικότητας».