Home > Πρώτο Θέμα > Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου Σιδηροδρομικού Μουσείου Δράμας

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου Σιδηροδρομικού Μουσείου Δράμας

Οι άοκνες προσπάθειες από τον ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών Δράμας

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου

Σιδηροδρομικού Μουσείου Δράμας

Δηλώσεις του Ιταλού Αρχιτέκτονα Marcello Albini στον «Πρωινό Τύπο»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης 18 Αυγούστου, ο ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, με σκοπό να αναδείξει την προσπάθεια δημιουργίας ενός νέου Σιδηροδρομικού Μουσείου στη Δράμα, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Καλεσμένος γι’ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια που μόλις ξεκινάει, ο Ιταλός αρχιτέκτονας Marcello Albini, οποίος βρίσκεται στη Δράμα τις τελευταίες ημέρες και βλέπει τον χώρο στον οποίο πρόκειται να αναπτυχθεί στο μέλλον το νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο Δράμας.

Την αρχική παρουσίαση του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» έκανε η κα. Δήμητρα Μακροπούλου, αναφερόμενη στο ιστορικό του Συλλόγου και επισημαίνοντας ότι «αυτό που παρακινεί τα μέλη του Συλλόγου, είναι ένα κοινό όραμα και αυτό είναι το πώς θα περάσουμε από την ιστορία στο μέλλον, πώς θα αφήσουμε πίσω το παρελθόν ώστε να γίνει κάτι αξιόλογο στη Δράμα».

Στη συνέχεια, στο όραμα αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» κ. Πασχάλης Πασχαλίδης, λέγοντας ότι «όταν ξεκίνησε ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ το 1983, στο Σταθμό απασχολούνταν πάνω από 300 άτομα. Σήμερα, δεν ξέρω αν είμαστε πάνω από 10. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, και ο Σύλλογός μας να περάσει μια κρίση. Πριν από 3 χρόνια κάναμε μια νέα αρχή και αυτή είναι να γίνει το νέο Μουσείο καθώς και ένας θεματικός περίπατος σε όλο το μήκος του Σταθμού» σημειώνοντας ότι, «αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, είναι ο Ιταλός αρχιτέκτονας Marcello Albini». Ο ίδιος είπε ότι «όλα αυτά είναι υλοποιήσιμα και ότι μπορεί να ζωντανέψει ξανά ο Σταθμός και να γίνει ένας πόλος έλξης, όχι μόνο για τους Δραμινούς, αλλά και για όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Μια σύντομη παρουσίαση έκανε ο εμπνευστής του οράματος αυτού, ο κ. Μιχάλης Πασχαλίδης, ενώ στα σχέδια υλοποίησης αναφέρθηκε και ο γεν. γραμματέας του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος.

 

Μακρόπουλος: Ένας σιδηροδρομικός περίπατος

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε αρχικά ο γενικός γραμματέας του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Δράμας και Φίλων Σιδηροδρόμων Δράμας κ. Παναγιώτης Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για ένα νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο. Όπως είπε, «είχαμε ένα μικρό Μουσείο εδώ στη Δράμα που έγινε στη δεκαετία του 2000. Μετά την οικονομική κρίση ο ΗΦΑΙΣΤΟΣ είχε αποδυναμωθεί και από το 2017, ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο, κάναμε επανεκκίνηση του Συλλόγου και φτάσαμε να μεγιστοποιήσουμε το παλιό μικρό Μουσείο».

Όπως εξήγησε ο κ. Μακρόπουλος, «ενοικιάσαμε τον παλιό χώρο της αποθήκης εμπορευμάτων από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και εδώ θα στήσουμε το νέο Μουσείο και φυσικά στον έξω χώρο θα στήσουμε βαγόνια, μηχανές κτλ. Και όπως λένε… τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Στη συνέχεια φτάσαμε να κάνουμε ένα σιδηροδρομικό πάρκο στη Δράμα, ύστερα του αλλάξαμε όνομα να γίνει σιδηροδρομικός περίπατος και ευελπιστούμε, με τη βοήθεια του Ιταλού αρχιτέκτονα Marcello Albini, να κάνουμε κάτι πάρα πολύ καλό για την πόλη μας».

Σε ερώτηση αν ο Marcello Albini έχει ήδη ασχοληθεί και έχει προβεί σε κάποια μελέτη, ο κ. Μακρόπουλος εξήγησε ότι βρέθηκε στη Δράμα για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες, έχει ζήσει στην Αθήνα για έξι χρόνια παλαιότερα και έχει δουλέψει σε πολλές χώρες, και τόνισε ότι «ήρθε αποκλειστικά γι’ αυτή τη δουλειά. Από προχθές που ήρθε, έχει οργώσει τον Σταθμό να τον περπατάει, να τον φωτογραφίζει, να κρατάει σημειώσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξει να κάνει κάτι όταν θα πάει στο σπίτι του».

Στην ερώτηση αν έχει υπολογιστεί κάποιο κοστολόγιο στο περίπου για όλα αυτά, ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι «δεν έχουμε υπολογίσει τίποτα, περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Marcello Albini, ο οποίος έχει ενθουσιαστεί από το Σταθμό της Δράμας. Και θα πρέπει να σας πω ότι, είπε στο δήμαρχο ότι αν αυτός ήταν στην Ιταλία, θα «έκοβε» εκατομμύρια. Ό,τι μας είπε λέω και αυτή τη στιγμή έχουμε σταματήσει τις δουλειές που είχαμε ξεκινήσει, για να δούμε τι θα μας πει ο αρχιτέκτονας».

trena (1)

Ο Ιταλός αρχιτέκτονας κ. Marcello Albini με την κα. Δήμητρα Μακροπούλου, που ευγενώς βοήθησε στη μετάφραση στη συνέντευξη του πρώτου προς τον «Πρωινό Τύπο».

Marcello Albini: Μια πανέμορφη περιοχή

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο Ιταλός αρχιτέκτονας κ. Marcello Albini. Την μετάφραση έκανε πολύ ευγενικά προς την εφημερίδα, η κα. Δήμητρα Μακροπούλου, η οποία βοηθάει εθελοντικά στις προσπάθειες του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» για τη δημιουργία του νέου Σιδηροδρομικού Μουσείου, ενώ ήταν και η συντονίστρια της εκδήλωσης.

Ρωτήσαμε τον κ. Marcello Albini, να μας πει πώς είδε την εικόνα του Σιδηροδρομικού Σταθμού Δράμας και τι σκέφτεται για τη δημιουργία του νέου Μουσείου.

Απαντώντας δια της μετάφρασης της κας Μακροπούλου (γι’ αυτό και το τρίτο πρόσωπο στη συνέντευξη αυτή), ο κ. Albini σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που έρχεται εδώ. Αρχικά, είχε δει εικόνες από τον Σταθμό της Δράμας, καθώς ο κ. Μιχάλης Πασχαλίδης του είχε μεταφέρει την εικόνα, αλλά παρ’ όλα αυτά, οι φωτογραφίες ήταν πολύ φτωχές για να περιγράψουν την πραγματικότητα. Έχει μείνει έκθαμβος από την ομορφιά της περιοχής και των εγκαταστάσεων. Παρ’ όλα αυτά, έμεινε σοκαρισμένος από την εγκατάλειψη, πώς όλα τα κάλυψε η σκουριά, σαν να ξεχάστηκε πίσω μια εποχή».

Ο κ. Albini, εξήγησε ότι «αρχικά ήρθε γιατί είχε ακούσει για την προσπάθεια που γίνεται για το Μουσείο και αυτό του είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Ο ίδιος ασχολείται με τέτοιους χώρους και έχει δουλέψει σε τέτοια project, αλλά όταν ήρθε και είδε από κοντά, ανακάλυψε έναν κόσμο ολόκληρο που υπάρχει όχι μόνο στο Σταθμό της Δράμας, αλλά και σε άλλα κτίρια στην πόλη και πως όλα αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν και να αξιοποιηθούν, οπότε άρχισε η φαντασία του ουσιαστικά να δουλεύει».

Ο ίδιος, δηλώνει ενθουσιασμένος μ’ αυτά που είδε στην πόλη μας, και τονίζει ότι «όταν είδε τον χώρο εδώ, άρχισε να τρέχει τόσο πολύ η σκέψη του και η δημιουργικότητά του και είπε ότι πρέπει λίγο να το σταματήσει αυτό. Όμως το ίδιο βράδυ, έκανε μια βόλτα στην πόλη και πέρασε από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, όπου είδε για πρώτη φορά το ξενοδοχείο, πώς μια τέτοια αποθήκη ουσιαστικά ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε και όλη η περιοχή, και λέει ότι όταν το είδε έμεινε έκθαμβος, όχι μόνο από την ομορφιά, αλλά και μέσα από την αρχιτεκτονική ματιά που έχει. Και όταν είδε όλο αυτό, είπε ότι θα πρέπει να αφήσει το μυαλό του να δημιουργεί και να φαντάζεται, γιατί, αν μπόρεσαν να κάνουν αυτό, μπορούν να κάνουν τα πάντα. Έπειτα, επισκέφθηκε από μέσα το ξενοδοχείο και αυτό που του έκανε εντύπωση, είναι το γεγονός ότι αυτό το κτίριο ανακαινίστηκε και άφησε ζωντανά όλα του τα στοιχεία: τα ξύλα, τις πέτρες και αυτό είναι που φανταζόταν και για τον Σταθμό. Δηλαδή, να αποκαλύψουμε το ξύλο, τις πέτρες, που με τα χρόνια καλύφθηκαν από σοβά και μπογιές και να βγει προς την επιφάνεια η ιστορία του κτιρίου. Αυτό που λέει για την καπναποθήκη, είναι ότι ουσιαστικά εντυπωσιάστηκε από το γεγονός ότι δεν έχασε την ταυτότητά της, δεν έχασε τον χαρακτήρα του το κτίριο, αλλά έγινε μια ανακαίνιση που περισσότερο μοιάζει με την συντήρηση ενός ιστορικού κτιρίου. Έπειτα απ’ αυτό, κατάλαβε ότι οι πόρτες μπορούν ν’ ανοίξουν και να πραγματοποιηθούν όλα αυτά που εκείνος οραματίζεται».

Σε ερώτηση για το πότε θα μπορέσει να ετοιμάσει κάποια πρόταση, κάποια μελέτη για το νέο Σιδηροδρομικό Μουσείο, ο κ. Albini εξήγησε ότι «ήδη όλο το project είναι πολύ μεγάλο ως ιδέα και δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Γι’ αυτό που βρίσκεται εδώ, για το Μουσείο, η ιδέα είναι έτοιμη στο μυαλό του. Αλλά πρόκειται για μια σειρά συνεργασιών, αλλά ο ίδιος οραματίζεται ότι το Μουσείο θα φτάνει μέχρι τα βαγόνια και με την χρήση της τεχνολογίας να γίνεται ένα virtual ταξίδι με το τρένο».