Ο Ταμίας της ΑΔΕΔΥ κ. Μετόκης
συμμετείχε στη σύσκεψη
του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Δράμας
► Δηλώσεις του Ταμία της ΑΔΕΔΥ κ. Μετόκη στον «Πρωινό Τύπο»
► Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου συγκέντρωση στο Διοικητήριο ώρα 11.00
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΣΚΕΨΗ των Πρωτοβάθμιων Σωματείων μελών του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δράμας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου. Η σύσκεψη φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας και αυτό που αποφασίστηκε από την σύσκεψη, είναι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων του Ν. Δράμας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 24 τρέχοντος. Η κινητοποίηση θα γίνει στις 11 το πρωί στο διοικητήριο.
Στη σύσκεψη αυτή, συμμετείχε ο κ. Γιάννης Μετόκης, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ από την Αθήνα, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν γενικότερα τους δημοσίους υπαλλήλους και κυρίως για τα αιτήματα στην απεργία της Τρίτης 24 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, «η κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες το «αναπτυξιακό νομοσχέδιο» με το οποίο, πέρα από άλλες ρυθμίσεις, συμπληρώνονται οι αντεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς γίνονται νέες επώδυνες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 και στο νόμο 1876/1990 που αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Με το νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.
Μετόκης: Προσχώματα με το δικαίωμα στην απεργία
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Μετόκης, τονίζει ότι η απόφαση για την προκήρυξη της απεργίας από την ΑΔΕΔΥ πάρθηκε «ύστερα από απόφαση του Γενικού Συμβούλιου» και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούν και να συμμετέχουν μαζικά σ’ αυτήν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το καυτό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό είναι ο συνδικαλιστικός νόμος και η περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».
Όπως είπε ο κ. Μετόκης, πέρα από το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, υπάρχουν και τα πάγια ζητήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. «Ενδεικτικά μερικά απ’ αυτά είναι να βάλουμε ένα ανάχωμα, στα προσχώματα που μπαίνουν αναφορικά με το δικαίωμα στην απεργία και στη συλλογική δράση. Έτσι, δεν θέλουμε να περάσει το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει κατά την εκτίμησή μας νέα αντεργατικά μέτρα».
Ο κ. Μετόκης, αναφέρεται επίσης στο «πάγιο αίτημα να καταργηθεί η τροπολογία Αχτσιόγλου, το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία» καθώς όπως επισημαίνει, «η κυβέρνηση της Ν.Δ., παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ψήφισε την αντιαπεργιακή ρύθμιση για το 50% + 1, ως προς την απαρτία των Γενικών Συνελεύσεων, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της απεργοκτόνας πολιτικής, που αποτελεί και έναν από τους αντεργατικούς πυλώνες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής».
Επίσης, όσον αφορά το ζήτημα των μισθών και των συντάξεων, ο κ. Μετόκης τονίζει ιδιαίτερα: «λέμε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια αλλά τόσο στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουμε δει φως. Ζητάμε για παράδειγμα να υπολογιστεί μια διετία στην ωρίμανση της εξέλιξή μας, εντούτοις δεν υπολογίζεται η διετία 2016-2017 στη μισθολογική εξέλιξη».
Αναφερόμενος σε ένα άλλο πάγιο αίτημα, θέτει το ζήτημα της κατάργησης του Νόμου Κατρούγκαλου «νόμος 4387/16 για το ασφαλιστικό και φυσικά η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Πρέπει να ξέρετε επίσης, ότι, ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά. Σήμερα είμαστε στην Ελλάδα 470.000 υπάλληλοι μαζί με τους ένστολους και ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιδίως στην Υγεία και στην Παιδεία και φυσικά και σε άλλους τομείς, όπως στους Δήμου και στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης θέλουμε να επισημάνουμε ότι υπάρχουν επαγγέλματα, τα οποία εκ των πραγμάτων η εργασία τους είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη. Αυτό το επίδομα το βάζουμε και στην κινητοποίησή μας.
Τέλος, ένα από τα αιτήματά μας είναι και το αφορολόγητο, το οποίο ζητάμε να είναι στα 12.000 ευρώ. Και φυσικά, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είναι πλέον ένα πάγιο αίτημα».
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ Δράμας
Στο μεταξύ, από το Ν.Τ. Δράμας της ΑΔΕΔΥ, ανακοινώθηκε χθες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά από την παραίτηση του κ. Χατζηπαλούση Κωνσταντίνου από τη θέση του Γραμματέα:
Πρόεδρος: Αρναούτης Ιωάννης (Εκπαιδευτικός Β/θμιας)
Αντιπρόεδρος: Παπαστεργίου Παρασκευή (Νοσοκομειακή Υπάλληλος)
Γραμματέας: Σαλπιστής Γεώργιος (Εκπαιδευτικός Β/θμιας)
Υπεύθυνος Οικονομικού: Πατένταλης Κυριάκος (Εκπαιδευτικός Α/θμιας)
Υπεύθυνος Οργανωτικού: Τουμπαλίδης Μιχαήλ (Εκπαιδευτικός Α/θμιας)
Μέλη
- Μάλλη Μαρία (Εκπαιδευτικός Α/θμιας).
- Γρηγοριάδης Σάββας (Υπάλληλος Περιφέρειας Α.Μ.Θ).
- Παπαδόπουλος Ιωάννης (Υπάλληλος Νοσοκομείου).
- Λαζαρίδης Τρύφων (Υπάλληλος Ι.Κ.Α).