Στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής
Ο τρόπος λειτουργίας των αθλητικών
εγκαταστάσεων και μηνιαία συνδρομή
για αθλητικούς συλλόγους για τη χρήση τους
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΟΛΥ σοβαρό θέμα της ανοικτής διαβούλευσης για την οργάνωση και λειτουργία των αθλητικών χώρων του Δήμου Δράμας, έθεσε κατά την τρίτη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μπακόπουλος.
Το θέμα αφορά στη διαβούλευση που κάνει η δημοτική αρχή για την χρήση των αθλητικών χώρων, όπου τίθενται ζητήματα ενός αντιτίμου για όλους τους αθλητικούς συλλόγους και σωματεία για την χρήση των χώρων, πιθανή χρέωση εντός μικρού ποσού ακόμα και σε πολίτες οι οποίες θα χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς, αν θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες σε διάφορα σημεία των αθλητικών εγκαταστάσεων για το έλεγχο ζημιών και βανδαλισμών, το ζήτημα για το ποιος θα αναλάβει τη διαχείριση του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου, ο Δήμος, ο Κολυμβητικός Όμιλος ή κάποιος ιδιώτης.
Αρχικά ο κ. Μπακόπουλος χαιρέτησε τη διαδικασία της διαβούλευσης για τη χρήση των αθλητικών χώρων, αναφέρθηκε στον χρόνο διάθεσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ αναρωτήθηκε για το τι ακριβώς σημαίνει η έμπρακτη στήριξη των συλλόγων από το Δήμο.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι, «προς κανέναν δεν πρέπει να είμαστε εχθρικοί, αντίθετα να είμαστε φιλικοί προς όλους και για ποιο λόγο θα πρέπει να μπαίνει ένα κριτήριο στήριξης».
Αναφορικά με το ζήτημα της τοποθέτησης καμερών, ο κ. Μπακόπουλος αμφισβήτησε για το πόσο πραγματική είναι η ανάγκη για το ζήτημα ζημιών και βανδαλισμών, όπως και για φύλαξη των χώρων από σεκιούριτι. Ο ίδιος, πρότεινε ότι, αντί για την ανάθεση έργου σε κάποια εταιρεία σεκιούριτι, να αξιοποιηθούν άτομα που θα προσληφθούν μέσω ΔΥΠΑ ώστε να μην γίνονται περιττά έξοδα.
Αναρωτήθηκε επίσης για την είσοδο των 50 ευρώ ανά μήνα που θα πρέπει να πληρώνουν σύλλογοι για την χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, ακόμα και για πολίτες για να χρησιμοποιούν τους χώρους. Όπως είπε, «βάζοντας 50 ευρώ το μήνα, ουσιαστικά καταργείται η στήριξή τους από το Δήμο κάθε χρόνο με τις επιχορηγήσεις προς αυτούς».
Επίσης, έθεσε θέμα της διαχείρισης του Κολυμβητηρίου, αναρωτώμενος αν αυτό δοθεί σε ιδιώτη, τότε οι πολίτες θα πληρώνουν συνδρομή – εκτός από τον Σύλλογο – και στον ιδιώτη;
Έθεσε επίσης το ζήτημα του ελαστικού τάπητα (ταρτάν) ότι παρουσιάζει κάποια προβλήματα και ότι αυτά θα πρέπει να διορθωθούν, ενώ αναρωτήθηκε αν και πότε θα υπάρξει διαβάθμιση του ταρτάν για διασυλλογικούς αγώνες.
Απαντώντας ο κ. Γκλαβόπουλος, αναφέρθηκε αρχικά στους βανδαλισμούς που γίνονται σε αθλητικές εγκαταστάσεις και σημείωσε ότι εντός των αποδυτηρίων δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε κάμερες, όπως επιτρέπεται στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι έτσι θα μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν και βγαίνουν τις ώρες που γίνονται οι ζημιές.
Αργότερα έγινε συζήτηση ακόμα και για την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία του Δήμου, οι οποίες όμως θα καταγράφουν τις ώρες εκτός μαθημάτων, όταν τελειώνουν τα μαθήματα, με στόχο να φαίνονται ποιοι προβαίνουν σε βανδαλισμούς.
Αναφορικά με το ζήτημα του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο, ο κ. Γκλαβόπουλος είπε ότι εκεί πρέπει να παρέμβει ο εργολάβος, ενώ αργότερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης είπε ότι το έργο του ταρτάν δεν έχει παραληφθεί ακόμα από το Δήμο Δράμας, καθώς δεν πέρασε το χρονικό όριο των 15 μηνών και ότι ήδη υπάρχει συνεννόηση με τον εργολάβο, ώστε να διορθώσει τις όποιες ατέλειες υπάρχουν. Συμπλήρωσε μάλιστα ο ίδιος, ότι το Δημοτικό Στάδιο είναι κανονικά αδειοδοτημένο και ότι μπορούν να γίνουν μόνο διασυλλογικοί αγώνες και όχι πανελληνίου χαρακτήρα, καθώς οι διάδρομοι στίβου που διαθέτει δεν επαρκούν γι’ αυτό.
Αναφερόμενος στα παραπάνω θέματα ο πρώην δήμαρχος κ. Μαμσάκος, συμφώνησε σε πολλά με τον αντιδήμαρχο κ. Γκλαβόπουλο και όσον αφορά στο θέμα των ζημιών σημείωσε ότι αν τοποθετηθούν κάμερες «αν δεν μπούμε στη λογική να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτούς τους χώρους, τότε είναι σίγουρο και βέβαιο ότι θα γίνει αυτό που λέει ο αντιδήμαρχος, να πληρώνουμε δυο και τρεις φορές, όλη αυτή τη δαπάνη. Άρα θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να τοποθετηθούν κάμερες».
Σημείωσε ακόμα ότι, «όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε, ήταν ο χρόνος που ζητούσαν οι σύλλογοι για τις προπονήσεις τους. Κι αυτό γιατί κάθε Σύλλογος είχε το δικό του σκεπτικό. Η διαβούλευση είναι προς τη σωστή βάση. Κατά την άποψή μου πάντως είναι να τους μαζέψετε όλους και να αφήσετε σ’ αυτούς να αποφασίσουν για τις ώρες, αφήνοντας τις ώρες για το κοινό. Και θα δείτε ότι από μόνοι τους δεν θα συμφωνήσουν».
Σχολιάζοντας πάντως στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σαλπιγκτίδης, σημείωσε ότι «υπάρχουν σωματεία τα οποία χρησιμοποιούν αποκλειστικά αθλητικούς χώρους και πάλι γκρινιάζουν, δεν πληρώνουν νερό, δεν πληρώνουν ρεύμα, καλύπτουμε ακόμα και τα λιπάσματα και πάλι γκρινιάζουν, αφήνουν ανοικτά τα φώτα το βράδυ, αφήνουν τα ποτιστικά να τρέχουν και άλλα. Καλό είναι να μπει ένα μικρό αντίτιμο, ώστε να αισθανθούν και αυτοί ιδιοκτήτες των γηπέδων και να πληρώνουν».
Αναφορικά με το Κολυμβητήριο, ο ίδιος σημείωσε ότι «ακόμα είναι νωρίς να δούμε πώς θα λειτουργήσει, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο».