Home > νέα > Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν την Δευτέρα τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί – Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου «Φροντίδα» ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν την Δευτέρα τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί – Δηλώσεις στον «Π.Τ.» του προέδρου του Σωματείου «Φροντίδα» ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Ο τρόπος που θα λειτουργήσουν

την ερχόμενη Δευτέρα τα ΚΔΑΠ

και οι παιδικοί σταθμοί

Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου «Φροντίδα» ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ Δευτέρα άνοιξαν ήδη και λειτουργούν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ ΑμεΑ) και ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα, ανοίγουν και τα ΚΔΑΠ Τυπικής όπως λέγονται, μαζί με τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία. Στο ίδιο πλαίσιο βέβαια, ανοίγουν και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

Ο τρόπος που θα λειτουργούν στη συνέχεια για το υπόλοιπο διάστημα, αλλά και πώς αντιμετώπισαν την κρίση της πανδημίας μέχρι σήμερα, είναι ένα ζητούμενο. Ήδη, αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργούν κυρίως οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ Τυπικής και ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον κ. Κωνσταντίνο Ντίνο, πρόεδρο του Σωματείου «Φροντίδα» που αφορά τους ιδιοκτήτες και διευθυντές των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ των Ιδιωτικών Δομών.

Ο ίδιος παραβρέθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο και αναφέρθηκε στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί.

Όπως τόνισε στον «Π.Τ.», τα ΚΔΑΠ θα ανοίξουν στην ίδια λογική με τα σχολεία, με το 50% της δύναμής τους και θα γίνει προσπάθεια να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των παιδιών.

Επισημαίνει ακόμα, ότι, εφόσον χρειαστεί και όπου χρειαστεί, τα παιδιά θα πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ εκ περιτροπής, με λιγότερες ώρες αν χρειαστεί, και αυτό θα εξαρτηθεί και από την προσέλευση των παιδιών, καθώς κάποιοι γονείς ίσως να μην στείλουν τα παιδιά τους.

paidikoi stathmoi dimoy dramas
Στα οικονομικά προβλήματα

Η καραντίνα, έφερε γενικότερα και οικονομικά ζητήματα. Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση ο κ. Ντίνος, σημειώνει ότι «με ενέργειές μας, δεν έχει σταματήσει η χρηματοδότηση, με τον απαράβατο όρο να μην μειωθεί το προσωπικό των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Οπότε, όσες επιχειρήσεις, πάντα για τους ιδιώτες, δεν μπήκαμε σε αναστολή, συνέχισε η χρηματοδότησή μας κανονικά αλλά με τον απαράβατο όρο να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας χωρίς να μειώσουμε κατά έναν το προσωπικό μας. Αλλά και όσοι είχαν μπει σε αναστολή, τους δόθηκε η δυνατότητα, πάλι μετά από δικές μας ενέργειες, πλέον να συνεχίσει η χρηματοδότησή τους, βγάζοντας φυσικά και τους υπαλλήλους τους από αναστολή».

Ερωτώμενος για το τι θα γίνει από τη νέα χρονιά και από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Ντίνος διευκρινίζει ότι «είναι σαν να προκαταλαμβάνουμε ότι θα υπάρχει θέμα και τον Σεπτέμβριο. Ας μην το προκαταβάλουμε. Θεωρούμε ότι αυτά είναι έκτακτα μέτρα. Ελπίζουμε όλοι ότι τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουμε κανονικά. Οπότε προχωράμε σε μια φυσιολογική κατάσταση. Το ελπίζουμε, αν δεν υπάρξουν νέες καταστάσεις, νέα κρούσματα και χρειαστεί πάλι να παρθούν νέα μέτρα, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει λόγος».

 

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Ερωτώμενος για το ποιο θα είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο, τονίζει αρχικά ότι, το υφιστάμενο έχει πάρα πολλά κενά. Όπως εξηγεί ο κ. Ντίνος, «δεν γίνεται να λειτουργούμε άλλοι με μεγάλες και άλλοι με μικρές δομές και να μην υπάρχει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο. Το ένα πρόβλημα ήταν αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα ήταν με τη διενέργεια των ελέγχων. Δεν γίνεται να απαιτούμε από μια δομή στις 7 το πρωί που είναι ανοιχτή, να έχει προσωπικό να έχει και άτομα. Μπορεί ένας γονιός να μην θέλει να το στείλει, ειδικά αν μιλάμε για ΑμεΑ. Άρα, πρέπει να κρίνεται η δική μου υπηρεσιακή ετοιμότητα και όχι αν έχω παιδιά μέσα. Γιατί εκείνη την ώρα το λεωφορείο είναι στην περισυλλογή των παιδιών. Δυστυχώς υπήρχε μια τέτοια διασταλτική ερμηνεία για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει σε ένα ΚΔΑΠ μεΑ και αυτό δημιουργούσε προβλήματα. Προσπαθούμε αυτά να τα λύσουμε και να μπούνε κανόνες».

Αναφερόμενος στις μικρές δομές, υποστηρίζει ότι αυτές «αποκλείουν και τεράστιο αριθμό ατόμων με αναπηρία. Όταν εμένα θα μου δώσεις μια δυνατότητα να παίρνω 25 άτομα και όχι 200 για παράδειγμα, θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τους άλλους 175. Εδώ στο Νομό Δράμας, χάρη σ’ εμάς, δόθηκε η δυνατότητα να βγουν παιδιά από το σπίτι από το Νευροκόπι, από το Περιθώρι, από το Παρανέστι, από τα Λευκόγεια, που οι άνθρωποι δεν είχαν ξαναβγεί από το σπίτι. Άτομα με ειδικές ανάγκες πάντα. Αυτός ο αποκλεισμός πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί στη λογική ότι οι υπάλληλοι των δημοτικών δομών – όχι οι Δήμοι – θέλουν μικρές δομές για να διαλέγουν τα εύκολα περιστατικά και να δουλεύουν με αυτούς που εν πάση περιπτώσεις δεν δημιουργούν προβλήματα.

Η μεγάλη δομή δίνει τη δυνατότητα να μην γίνονται διαλογές, οι οποίες οδηγούν σε αποκλεισμούς και σε ρατσιστικές αντιμετωπίσεις. Γιατί αν και σ’ εμένα δώσεις 25 άτομα, δεν θα μπω στη λογική να στείλω λεωφορείο στο Νευροκόπι για παράδειγμα. Αυτό σημαίνει μειωμένες θέσεις εργασίας, σημαίνει αποκλεισμό για τα ΑμεΑ και μειώνεται και ο κύκλος εργασιών».