Από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί
η Κινηματογραφική Σχολή
Δράμας μέσω του ΕΑΠ
ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ γνωστό, η Κινηματογραφική Σχολή Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, αναμένεται να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τα εργαστήρια της Σχολής, θα γίνονται υποχρεωτικά στη Δράμα.
Πλέον, το ΕΑΠ, έχει ανεβάσει στη διαδικτυακό του τόπο σχετικές ανακοινώσεις, για το τι προσφέρεται μέσω των σπουδών. Η Σχολή είναι προπτυχιακή και δεκτοί μπορούν να γίνονται απόφοιτοι Λυκείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή ισότιμου ή αντίστοιχου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Η γνώση μιας ξένης γλώσσας καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση Η/Υ, e-mail και διαδικτύου θα βοηθήσει σημαντικά στην παρακολούθηση του προγράμματος, καθώς τα μαθήματα του ΕΑΠ γίνονται εξ αποστάσεων.
Σκοπός του Προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι:
α. να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων
β. να παρέχει ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνο στα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, αλλά εμβαθύνοντας σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης και
γ. να παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation).
Γενική περιγραφή του Προγράμματος
Το πρόγραμμα «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» στοχεύει στο να εφοδιάσει τους/τις φοιτητές/φοιτήτριες με τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν σε διάφορους τομείς οπτικοακουστικών και κινηματογραφικών παραγωγών, δίνοντάς τους τα θεωρητικά και πρακτικά εφόδια σε ένα εκτεταμένο εύρος γνωστικών πεδίων, ενώ ταυτόχρονα πρωτοτυπεί παρέχοντας ποιοτική τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση όχι μόνο στα «συμβατικά» γνωστικά αντικείμενα που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, αλλά εμβαθύνει σε θέματα κινηματογραφικής γραφής και αφήγησης, σκηνοθεσίας, κινηματογραφικών πρακτικών και παρέχει γνώση στο πεδίο της κινούμενης εικόνας (animation).
Το πρόγραμμα έχει τετραετή διάρκεια και χωρίζεται σε 8 εξάμηνα, τα οποία λειτουργούν σειριακά σε συνεχή βάση. Η εισαγωγή φοιτητών/ριών γίνεται σε κάθε εξάμηνο. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων που πρέπει να συγκεντρώσει φοιτητής/ρια για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα είναι οι 240 μονάδες ECTS. Η απόδοση των 240 ECTS προκύπτει από έναν συνδυασμό ενοτήτων που σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 29.
Ελάχιστη Διάρκεια Φοίτησης: 4 ακαδημαϊκά έτη, ήτοι 8 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Επιτροπή Ακαδημαϊκής Εποπτείας
Στην Επιτροπή Ακαδημαϊκής Εποπτείας μετέχουν:
Στυλιανός Ζερεφός, Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Βιώσιμου Σχεδιασμού του ΕΑΠ.
Αντιγόνη Βλαβιανού Δετζώρτζη, Αν. Καθηγήτρια της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΕΑΠ.
Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, Καθηγητής, τέως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ.
Γιάννης Σακαρίδης, Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
Σπυρίδων Σιάκας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Το πρόγραμμα σπουδών
Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Σπουδές Κινηματογραφικής Γραφής, Πρακτικής και Έρευνας» (ΣΚΙ) διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα −ήτοι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη− τα οποία περιλαμβάνουν:
– τριάντα μία (31) Θεματικές Ενότητες (Θ.Ε.): οκτώ (8) Υποχρεωτικές, είκοσι μία (21) Επιλογής και δύο (2) Υποχρεωτικές κατ’ επιλογήν.
– δεκαπέντε (15) Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες (Ε.Θ.Ε.): επτά (7) Υποχρεωτικές και οκτώ (8) Επιλογής.
Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του πτυχίου είναι 240 ECTS και προκύπτει από έναν συνδυασμό Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε., οι οποίες δεν υπερβαίνουν τις 29 συνολικά.
Από το 4ο εξάμηνο δίνεται η δυνατότητα επιλογής ΘΕ ή ΕΘΕ. Σε κάθε εξάμηνο η επιλογή των ΘΕ ή ΕΘΕ πρέπει να αντιστοιχεί σε φόρτο της τάξης των 30 ECTS.
Για όλες τις Θ.Ε. και Ε.Θ.Ε. επιλογής, απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία τμήματος είναι ο αριθμός των 10 εγγεγραμμένων φοιτητών/ριων.
Προς το παρόν δεν έχει οριστεί ακόμα το ζήτημα της οικονομικής συμμετοχής των σπουδαστών.