Home > Πρώτο Θέμα > Οι 3 από τους 11 παθολόγους στη Δράμα είναι θετικοί στο να ενισχύσουν το Νοσοκομείο

Οι 3 από τους 11 παθολόγους στη Δράμα είναι θετικοί στο να ενισχύσουν το Νοσοκομείο

Οι 3 από τους 11 παθολόγους

στη Δράμα είναι θετικοί στο

να ενισχύσουν το Νοσοκομείο

► Θετικά απαντούν οι γιατροί στη Δράμα λέει ο Υπ. Υγείας

► Τι δηλώνει στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου

«Οι ιδιώτες Παθολόγοι της Δράμας ζητούν μόνο εφημερίες εντός της Κλινικής και όχι στα ΤΕΠ»

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, όσον αφορά στο ζήτημα της στελέχωσης των Νοσοκομείων – μαζί και της Δράμας – από τους ιδιώτες παθολόγους. Το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να καταθέσει σχετική διάταξη στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», οι διαβουλεύσεις όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί για το πώς οι ιδιώτες γιατροί θα ενταχθούν στα Νοσοκομεία.

Αν και το προς ψήφιση νομοσχέδιο επρόκειτο να έρθει σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, τελικά μετατίθεται για την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, μιλώντας για το εν λόγω νομοσχέδιο στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε και στο κάλεσμα των ιδιωτών να στελεχώσουν τα κενά στις Παθολογικές Κλινικές των Νοσοκομείων.

Γεωργιάδης: «Βγαίνουν από τον χάρτη οι γιατροί της Δράμας…»

Κατά τα λεγόμενά του στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την Τετάρτη 24 Ιουλίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είχα επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου της Ξάνθης και με την Πρόεδρο της Δράμας και με την Πρόεδρο της Σπάρτης. Στις τρεις αυτές πόλεις ήδη γιατροί δήλωσαν συμμετοχή και βγαίνουν από το χάρτη, δηλαδή φαίνεται θα έχουμε ομαλή εξέλιξη των εφημεριών. Μίλησα και με τον Πρόεδρο του Κιλκίς και με την Πρόεδρο του Ρεθύμνου και με την Πρόεδρο της νήσου Κω και αναμένω απάντηση. Πιστεύω ότι στο τέλος δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί πουθενά αυτή η ρύθμιση και ήδη έχουμε και προτάσεις γιατρών για να μετακινηθούν προς τις περιοχές αυτές, ώστε να καλύψουμε την τρίμηνη, τετράμηνη το πολύ αυτή περίοδο, έως ότου γίνουν νέες προσκλήσεις με τα νέα κίνητρα και τα νέα μισθολογικά που έχουμε ήδη θεσπίσει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

Βασιλείου: «Η Δράμα δεν μπορεί να βγει ακόμα από τον χάρτη»

Τι λέει όμως ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, για το τι έχουν αποφασίσει οι Δραμινοί ιδιώτες γιατροί με όσα ζητάει το Υπουργείο Υγείας;

Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας στον «Π.Τ.» η πρόεδρος του Ι.Σ. Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, σημειώνει αρχικά ότι, «τη Δράμα δεν μπορεί ακόμα να τη βγάλει από τον χάρτη. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι θέλουν, το θέμα όμως είναι ότι δεν υπάρχει το καθεστώς. Δηλαδή, δεν ξέρουμε με ποιο καθεστώς θα εργαστούν.  Σ’ εμένα προσωπικά είπε (σ.σ. ο κ. Γεωργιάδης), ότι τους χρειάζεται μέχρι το Δεκέμβριο. Είναι πολύ δύσκολο αυτό να γίνει, ιδιώτες γιατροί να βοηθήσουν το Νοσοκομείο της Δράμας».

Εφημερίες εντός της Κλινικής και όχι στα ΤΕΠ

Αυτό που επισημαίνει η ίδια, είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί, «θέλουν να κάνουν εσωτερική εφημέρευση. Να εφημερεύουν δηλαδή ως παθολόγοι εντός της Κλινικής. Όμως οι ανάγκες της κλινικής είναι διαφορετικές».

Όπως τονίζει μάλιστα, «ήρθαμε σε επαφή με τη διεύθυνση του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Δράμας. Η διευθύντρια αυτή τη στιγμή ζητάει προσωπικό για πρωινό ωράριο, δεν έχει ειδικευόμενους, δεν μπορεί να  εξυπηρετήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Κι αυτό γιατί η Παθολογική Κλινική σχετίζεται άμεσα με το ΤΕΠ. Αν το ΤΕΠ δεν έχει προσωπικό, αυτοί οι οποίοι βρίσκονται κάτω, αναγκάζονται λόγω συνθηκών, οτιδήποτε έρχεται σαν περιστατικό στα επείγοντα, να εισάγεται στο Νοσοκομείο. Αυτό δημιουργεί πίεση στο Τμήμα και όμως μας είπε, τη Δευτέρα ο αριθμός ήταν 78 ασθενείς που μπήκαν από εφημερία μέσα. Παράλληλα, έπρεπε να γίνουν 28 εξιτήρια, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό για να καλύψει ακόμα και αυτή την ανάγκη για τα εξιτήρια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία του συστήματος. Και ακόμα και η ίδια η διεύθυνση, δεν ξέρει κατά πόσο  θα εξυπηρετηθεί με την μετακίνηση των ιδιωτών παθολόγων στο  Νοσοκομείο, μόνο για να καλύψουν το πρόγραμμα εφημεριών».

Όπως σημειώνει η κα. Βασιλείου, «αυτά οφείλουμε να τα μεταφέρουμε στο Υπουργείο γιατί το Τμήμα των Επειγόντων το Τμήμα της Παθολογικής είναι δυο αλληλένδετα τμήματα».

Αυτό  που χαρακτηριστικά τονίζει, είναι ότι «οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των επειγόντων. Γιατί, ο ρόλος τους είναι να καλύψουν τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής και όχι τις ανάγκες του ΤΕΠ. Σε άλλα Νοσοκομεία, τα ΤΕΠ καλύπτονται από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως αγροτικούς, γενικής ιατρικής και από ειδικευόμενους, οπότε υπάρχει μια ισορροπία. Εδώ το θέμα είναι ότι το Νοσοκομείο μας δεν πάσχει μόνο στο θέμα των παθολόγων, αλλά και στο θέμα των ειδικευόμενων. Υπάρχουν δύο ειδικευόμενοι για εννέα θέσεις. Υπάρχουν δύο γιατροί για έξι θέσεις».

Τι ζητάνε οι παθολόγοι

Ερωτώμενη για το εάν έχει γίνει κάποια συμφωνία με το  Υπουργείο Υγείας, η κα. Βασιλείου διευκρινίζει : «Η συμφωνία που έχουμε κάνει με το Υπουργείο, είναι ότι θα φέρουμε σε επαφή τους παθολόγους, τα μέλη μας, με το Νοσοκομείο. Ζητάμε όμως και μέσω της επιστολής μας, συγκεκριμένα πράγματα. Θέλουμε να ξέρουμε με τι καθεστώς θα πάνε στο Νοσοκομείο: Θα πάνε με μπλοκάκι; θα υπογράψουν κάποιο ιδιωτικό συμφωνητικό; θα ορίζεται πόσες εφημερίες το μήνα και για ποιο χρονικό διάστημα;».

‘Όπως εξηγεί, «αν πάνε εθελοντικά τώρα θα πάνε με μπλοκάκι. Και αυτό δεν τους διασφαλίζει ότι δεν θα τους χρησιμοποιήσουν επ’ αόριστον. Και εκτός αυτού η διευθύντρια της Κλινικής, θεωρεί ότι αυτή η λύση είναι λύση ανάγκης, αλλά φοβάται ότι θα έχει και μια μόνιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην προκηρυχθούν οι θέσεις και να μην επιλυθεί το πρόβλημα. Για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παθολόγοι οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να ανέβουν στο Νοσοκομείο, κρατάνε μια στάση αναμονής. Περιμένουν την κίνηση από το Υπουργείο, να δώσει έγγραφες εγγυήσεις, πόσο θα τους χρειαστεί, για ποιο χρονικό διάστημα και με ποιον τρόπο».

Τρεις παθολόγοι από τη Δράμα

Ερωτώμενη για το πόσοι από τους 11 ιδιώτες παθολόγους της Δράμας έχουν απαντήσει θετικά, η κα. Βασιλείου εξηγεί: «Τρία άτομα το σκέφτονται και θέλουν υπό όρους να βοηθήσουν. Από τους έντεκα κάποιοι δήλωσαν ανικανότητα και κατεβήκαμε στους πέντε. Από τους οκτώ ενεργούς παθολόγους πήγαμε στους πέντε, εκ των οποίων οι δύο είναι προσωπικοί γιατροί, έχουν δηλαδή σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι άλλοι τρεις είναι πιστοποιημένοι».

Αναφορικά πάντως με τη διάταξη για την ένταξη του Νοσοκομείου Δράμας στην κατηγορία των άγονων Νοσοκομείων, η κα. Βασιλείου μας πληροφορεί ότι θα πάει για τέλη Αυγούστου.